kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BM 'İsrail kınansın' dedi, Amerika yine veto etti
BM 'İsrail kınansın' dedi, Amerika yine veto etti
İsrail BM'de yalnız değil

İsrail'in ABD dayısı var, sıkıysa dokun

ABD İsrail'i kınayan bir karar tasarısını daha veto edip baltaladı

Hamas lideri Şeyh Yasin'in Şaron hükümetinin emriyle öldürülmesini kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tasarısı, dokuz evet oyuna karşı ABD'nin vetosuyla reddedildi. Böylece ABD, 1972'den bu yana Birleşmiş Milletler'de İsrail'i 47'nci kez kollamış oldu.


***

BM 'İsrail kınansın' dedi, Amerika yine veto etti

BM Güvenlik Konseyi'ne verilen 'İsrail, Şeyh Yasin'in öldürülmesi nedeniyle kınansın' tasarısı, ABD'nin vetosu nedeniyle geri çevrildi. Bu tasarı, 1972 yılından beri İsrail aleyhine hiçbir tasarıya 'evet' oyu vermeyen Amerika'nın bu ülkeyle ilgili veto ettiği 47'nci tasarı oldu.

İsrail'in Filistinliler'in ruhani lideri Şeyh Yasin'i öldürmesinin yankıları dünya gündemindeki yerini koruyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tek Müslüman üyesi olan Cezayir, temsilcisi aracılığıyla konseye, "İsrail tarafından işlenen bu son yasadışı suçun kınanmasını" isteyen bir tasarı sundu. Tasarıda, "sivillere yönelik bütün saldırılar, yıkım ve şiddet"in de kınanması istendi. 3 gün süren yoğun görüşmelerden sonra dün yapılan oylamadan önce, İsrail'in BM Büyükelçisi Dan Gillerman'ın bütün ülkelerin temsilcileriyle birer birer görüşmesi dikkat çekti. Ardından aralarında ABD'nin BM Büyükelçisi John Negroponte'nin de olduğu bazı temsilciler, tasarıyla ilgili görüşlerini aktardıkları kısa birer konuşma yaptı.

3 ÜLKE KATILMADI
Büyükelçi
Negroponte, konuşmasında İsrail'in sözkonusu eyleminin bölgede ve Gazze'de tansiyonu artırdığını ve barış süreci yolunda gerilemeye yol açabileceğini söyledi. Ancak Negroponte, "Bu Güvenlik Konseyi, barışçı bir anlaşma için hiçbir şey yapmıyor. Bir tarafın yaptıklarını görmezden gelip, bölgede olan diğer herşeye arkasını dönerken bir diğer tarafın yaptıklarını kınamak istiyor" sözleriyle tasarıya olumsuz baktıklarını ortaya koydu. Oylama sonrasında İsrail'in Yasin suikastinden dolayı kınanmasını isteyen tasarı, 11 "evet" oyuna karşılık 1 "veto" oyuyla reddedildi. İngiltere, Almanya ve Romanya ise oylamaya katılmadı.

GENEL KURUL'A GİDECEK
Güvenlik
Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Amerika, (diğerleri Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere) bu 5 üyeye tanınan veto hakkını kullanarak tasarının geri çevrilmesini sağladı. Tasarıya destek veren ülkeler, Çin, Rusya, Fransa, Angola, Şili, Pakistan, İspanya, Cezayir, Benin, Brezilya ve Filipinler oldu. BM Genel Kurulu'nda ülkelerin veto hakkı bulunmuyor. Ancak İsrail'in en yakın müttefiki olarak ABD'nin veto ettiği tasarılar, Güvenlik Konseyi'nden çıkması halinde uluslararası yasalarla yaptırım gücüne sahip. Genel Kurul kararları ise sadece uluslararası toplumun görüş ve isteklerini yansıtıyor. Veto edilen tasarının şimdi BM Genel Kurulu'na sunulması ve burada kabul edilmesi bekleniyor. Herhangi bir yaptırım gücü olmasa da Genel Kurul onayının önemli bir etki yaratacağı belirtiliyor.

ABD'NİN 79'UNCU VETOSU
Şeyh Yasin suikasti sonrası İsrail'i başta AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin lideri kınamıştı. Çocukluğunda geçirdiği trafik kazası sonrası sakat kalan Yasin, sabah namazı sonrası camiden çıktığı sırada İsrail roketlerinin hedefi olmuştu. Hamas intikam yeminleri ederken İsrail Başbakanı Ariel Şaron'u "öldürme hakları" olduğu açıklamaları yapmaya başlamıştı. Buna karşılık İsrail yönetimi, intihar eylemleri düzenleyen Hamas'ın üst düzey bütün yetkililerinin hedeflerinde olduğunu ve suikastlerin süreceğini açıklamıştı. ABD'nin dünkü vetosu, Güvenlik Konseyi 1946'da oluşturulduğundan bu yana kullandığı 79'uncu vetoydu. Bunların 45'ini, İsrail'in kınanması talebiyle sunulan tasarılar için kullanılan vetolar oluşturuyor.

ABD: TASARI TEK TARAFLI
Filistin'in
BM temsilcisi Nasser el Kidwa, veto kararı sonrasında yaptığı açıklamada "Saldırıyı kınayan uluslararası toplum şok geçirecek" demekle yetindi. İsrail'in BM Büyükelçisi Dan Gillerman ise Madrid'de trenlere yapılan bombalı saldırıları anımsatarak "İspanya hükümeti 200 kişiyi öldüren bu saldırıları yapanları öldürmeyi denemez miydi? Vatandaşlarınızı öldürecek bir kanlı kıyım olacağını önceden bilseydiniz öylece oturup gerçekleşmesini mi beklerdiniz?" dedi. ABD Büyükelçisi Negroponte de, Yasin'in öldürülmesinden dolayı ülkesinin "derinden sarsıldığını" söyleyerek, tasarıda Hamas'ın intihar saldırılarına da yer verilmesi gerektiğini belirtti. Negroponte, Cezayir'in tasarısının "tek taraflı ve İsrail karşıtı" olduğunu iddia etti.

...Mini bilgi...
BM Güvenlik Konseyi'nin en çok veto kullanan ülkesi 121 kez ile Rusya. 79 vetoyla ikinci sıradayer alan ABD'yi 32vetoyla İngiltere, 18vetoyla Fransa ve 5vetoyla Çin izliyor.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Polisle sahil güvenlik arasına çinekop girdi
 Yine, Yeni, Yeniden
 'Gazi'ye formül
 Cenaze namazında minare paniği
 Toprak Ev Ayakta Okul Yıkıldı
 Orhangazi Belediye Başkanı'na saldırı
 Vaatlerini tabela yapıp meydana dikti
 Yakuplu'da oturan tek başkan adayı
MEHMET TEZKAN
Seçim başarısının kıstası ne olmalı?
Türkiye çok uzun...
EMRE AKÖZ
Kasa eziyeti bitiyor
İşte bir haftasonu daha. Birçok...
MEHMET ALTAN
Laikliğin teminatı AB değil mi?
ON saniyelik 5.1...
Müzakere tarihi: En geç Temmuz 2005
Bahar zirvesi için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Dışişleri...
Akşam yemeği öğlene ertelendi
Papadopulos'un 'yorgun olduğu' gerekçesiyle dün gece katılmadığı...
Hagi'si yok derdi çok: 0-1
Hagi'si yok derdi çok: 0-1
İlk yarısı golsüz biten maçın 65. dakikasında eski G.Saraylı Evren,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.