kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Hangi yıldız parlıyor

Hükümet, muhalefetin yok denecek kadar silik kalışını, hem kendisi için, hem de ülke için 'yıldızın parladığı'na yoruyor. Şiddetle esen, sonra biraz duraksar gibi olan ama belki sandık saatinde yine patlayacak olan 'Erdoğan rüzgarı' gerçekten kendisi ve partisi için 'nimet', ülke için 'mürüvvet' mi? Doğrusu şahsen henüz ülkem için 'yıldızın parladığı' bir dem göremiyorum. Aksine muhalefetsizlik beni ürkütüyor. Muhtemeldir ki, iktidar partisinin zirvelerinde bu ürküntü, başka parti veya partiler adına duyduğum vahlanışla açıklandığı için dudak bükülüyor. Tabii kimsenin kalbi ile dilinin aynı sözü söylediğine ihtimal tanımaz, ülkenin hayrı ve sizin akıbetiniz için fikir beyan edebileceğine inanamazsanız, herkesi haksız ve akılsız, yalnızca kendinizi haklı ve akıllı bulmanız kaçınılmazdır. O zaman da, sözgelimi Baykal yerlere serilirse niye fena olsun ki? Sandık, muhalefetteki bütün partilerin daha da geriye gittiğini ortaya çıkarırsa bu neden iktidara ve ülkeye sıkıntı getirsin?. Oysa daha şimdiden iktidar partisi rakipsizliğin derdini çekmeye başladı. İşte, teşkilatlar sandığa yoğunlaşamıyorlar. İktidar partisinde her şey var ama 'hareket' olmanın heyecanı yok. Para sebil, araç sayısız, adam istemediğin kadar.. Lakin ikbal şehvetinin bir araya toparladığı derleme örgüt yapıları 'en büyük olma' cakasından seçim işlerine vakit bulamıyor! Nasılsa partinin başında bir velinimet var! Bu manzarayı, yemekli toplantıya girmekte olan Erdoğan için, partili hayranlarından birinin ifadeleri özetliyor: "Allah'ım; her şeyi bu adama verdin.. Boy onda, yakışıklılık onda, güzel konuşma onda.." Bunu, yüz binlerce benzeri gibi iman ederek söylüyor.. Eh, tepede böyle bir 'mucizevi varlık' duruyorsa teşkilat niye tatlı canını sıksın? Elbette muhalefetsiz iklimin asıl kaygı verici yanı iktidarın gevşemesi değil. Uyanabilmeleri için kendi önlerine düşecek 'ak' saçlara dikkatlerini çekmeye çalışıyorum. Belki buradan başlayarak muhalefetsizliğin ülke için arz ettiği sıkıntılar konusunda ciddi bir zihni mesai sergilemeye başlarlar.
- Efendim Erdoğan ne yapsın, muhalefet yoksa eliyle mi icat etsin? Doğru gibi görünüyor, değil mi? Öyle ya; vermemiş Ma'bud, neylesin Mahmut, işte Baykal! Elbette iktidar partisi, olmayan muhalefetin boşluğunu doldurmak gibi bir sorumluluk altında değil.. Devlet bilinci gerektiren sorumluluk, bu gidişi yüceltmede.. Niyaz ederim ki bu nazik gerçeği kavrasınlar. Ülkenin yıldızının, Erdoğan sayesinde veya arkadaşları sayesinde, şu şekilde veya bu şekilde her an parlayabileceğine inanırım. Ancak henüz parlayan bir şey yok. Özellikle de Kuzey Irak, Kıbrıs ve AB konularında bir iktidar dönemi için nihai not verilebilecek hiçbir sınav tamamlanmış değil. Gidişatın güven verici olduğuna dair bir emare de yok. Makro ekonomik göstergelerde, son yirmi beş-otuz yılın en iyi verilerini bulmamız, sadece inşaat iskelesinde düzgün yürüdüğümüzü kanıtlar, o kadar.. Türkiye hala, sadece sıcak para ile -ve kasten- dengeleri sarsılabilecek kadar narin bir mali iskele üzerinde ilerlemeye çalışıyor. Küresel ve bölgesel manevra patronları önümüze 'kabul edemeyeceğimiz' siyasi faturalar koyduğunda nasıl direnebileceğiz? Muhalefeti silecek kadar büyük bir destek almış iktidar, halka her şeyin iyi gittiği duygusunu verecektir. Tam da böyle bir bahar havası eserken önümüze konacak bir küresel diyet -ki Büyük Ortadoğu Projesi ile her an bu masamızın üstüne düşebilir- nasıl ödenebilecektir? O zaman bu halka bir kere daha, -tamamen veya kısmen yapay- yeni bir iktisadi buhranı göğüsleteceğiz? Güçlü bir muhalefetin lazım olacağı zaman da o gündür. Halkın son umudu olmayı arzu etmek, demokrasinin son umudu olmayı tasarlamak demektir. Demokrasinin son umudu olduğunuz zaman, arkanızda darbe yolları döşüyorsunuz demektir.

***

Kurumları, 'devlet olmama' kanıtı sayılacak kadar dehşet verici dağınıklık içinde bulunan bir ülkeyi yönetmek herhalde dünyanın en zor işi olsa gerek. Lakin belki de ben parlayan yıldızları göremediğim için iktidar zirvelerini kuşatan su katılmamış iyimserliği algılamaktan aciz kalıyorum. İnşallah öyledir.. İnşallah kötülerin elleri ayaklarına dolanır da, bize içeriden ve dışarıdan yeni kabus senaryoları dayatılmaz. İnşallah Erdoğan'ın ve has kadrosunun iyimserliği sağlam ilişkilere, sağlıklı bilgilere ve güçlü bir iradeye dayanıyor olsun.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ya haber kaç para?   / 25-03-2004
 AB yolunda 'kondu' rüzgârı   / 23-03-2004
 Bozgundan Fatih çıkmak   / 22-03-2004
 Hangi yıldız parlıyor   / 19-03-2004
 Derin yumuşatma süreci   / 18-03-2004
 Fişleme ile asker şişleme   / 16-03-2004
 Terör ve resmi fail-i meçhuller   / 15-03-2004
 Derin millet manifestosu   / 12-03-2004
 Kahramanlığı güncellemek   / 11-03-2004
 Urfa'nın sağı solu   / 09-03-2004
ERDAL ŞAFAK
Aday sığınma evi
Adnan Menderes'in memleketi olduğu için...
AHMET HAKAN COŞKUN
Gökçek'in zevki
Bir gökdelen yapacakmış, tepesine...
MEHMET BARLAS
Sivil paşa, 135 bin şehidi gözden çıkarmış!.
Hani 2'inci...
HINCAL ULUÇ
Topbaş.. Namoğlu.. Sarıgül.. Doğan.. Büyükerşen!..
Oyum...
SAVAŞ AY
Pandora'nın kutusu açıldı bir kere
Sosyal Hizmetler...
REFİK DURBAŞ
Bilinçli seçmen kimdir?
Günlerdir televizyonlarda...
ÖMER LÜTFİ METE
Bizim köyün valisi
Seçim dolayısıyla ülkeye çöken renk...
Gençler de düştü: 0-2
Gençler de düştü: 0-2
İlk yarıda çok iyi oynayan Yanal’ın öğrencileri, 64’te Mista’nın...
1 trilyondan oldular
1 trilyondan oldular
Gençlerbirliği, UEFA Kupası'nda ilk yenilgisini Valencia'dan alıp,...
Uranüs'lü Roboturka Gökçek'i destekliyor
Uranüs'lü Roboturka Gökçek'i destekliyor
Ankara’ya 50 katlı otel üzerine dev uçak maketi yapmayı düşünen Melih...
AKP'nin gıda yardımı yanlış adrese yollandı
AKP tarafından seçmenlere dağıtılmak üzere alınan 500 kilo gıda...
Tazminat gazisi oldu
Tazminat gazisi oldu
Uzman çavuş Kazım Daşbaş, 1998 yılında mayın patlaması sonucu...
Alemdaroğlu gaza geldi
Alemdaroğlu gaza geldi
İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, İstanbul...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.