kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Ya haber kaç para?

Dünkü Hürriyet, 'Aday alkışlamak 15 milyon lira' başlığının altında 'seçim piyasası'ndan bazı rakamlar vermiş.. Sadece 'bazı rakamlar' diye altını çizelim. Seçim pazarlamacılığının çok konuşulan ama hiç yazılmayan başka rakamları da var. Bunların başında da medya ile ilgili olanlar geliyor. Şüphesiz yayın organları ve medya çalışanları ile ilgili olarak konuşulanların büyük bir bölümü, hatta diyelim ki, binde dokuz yüz doksan dokuzu uydurmadır! Amma velakin, hayatın kahredici gerçeklerinden biri olan 'şuyuu vukuundan beter' darb-ı meseli burada da işlemekte, mesleğimizin sürekli darbe üstüne darbe yiyen onur çehresi daha da kızarmaktadır.
Kafamızı kuma gömmemiz neyi değiştirir? Bizim gibi, 'elaleme nizamat verme'yi, herkesle dalga geçmeyi, yalnızca başkalarının ahlak sorunlarını gündeme taşımayı mesleklerinin en temel ilkeleri zannedenlerin gittikçe çoğaldığı bir sektörde böyle bir söylenti tufanından birey ve sektör olarak büyük hasar görmeden çıkabilmek pek zor.
Balık başından da, kuyruğundan da tehlikeli biçimde kokuyor.. 'Başından' deyince doğrudan 'kelle' kastetmiyorum.. Bu işte 'baştan kokma', zihniyetteki çürümedir.. Daha önemli olan ise sektörümüzün tabanında, yeni başlayanlarda ve yerel medya kuruluşlarında yaşanan kirlenmedir.
Çünkü medyanın geleceği buradadır.
Eğer demokrasi yaşayacak, basın özgürlüğü 'derin yönlendirici' çevrelerin tahakkümünden kurtulacak, medya kuruluşunun bağımsızlığı reklam verenin 'değer çekmecesi'inde rehine olmaktan çıkacaksa muhakkak ki umut sadece uçtaki, sahadaki, yereldeki habercidedir. Bu sebepledir ki, sahadaki habercilerin karınlarını doyurabilmek için sandık şarlatanlarının -nasıl kazandığı bilinmeyen- paralarından üç-beş paraya muhtaç olmaları, sadece gazeteciliğin değil, sadece demokrasilerin de değil, bütün insanlığın ahlaki bağışıklık sistemine yönelik tehdittir.
Adaylar arasında yapacağımız ciddi bir yoklama, özellikle yerel medya kuruluşlarında 'seçim pazarlamacılığı'nın ne kadar çürütücü bir yaygınlık kazandığını göstermeye yetecektir. Nice bin kez, medya adamının seçimler yaklaştıkça avuç ovuşturduğuna ilişkin öyküler tespit ettim, kaç defa ekran pazarlığının ayrıntılarını dinledim.
Herkesi müthiş bir kendini beğenmişlik içinde eleştiren ve neredeyse istisnasız herkese tepeden bakan bizler, kendimizi nereye kadar kandırabiliriz? Boşta gezen çaresiz gençlerin üç beş kuruşluk harçlık için partilere veya adaylara kiralık alkış hizmeti vermelerini burun kıvırarak haberleştirirken seçim pazarını daha geniş açıdan gözleyebilsek dönüp aynaya bakamayız.
Haberin ticari ürün haline getirildiğine ilişkin yüz bin hikaye İstanbul'u boğuyor! Halkla İlişkiler şirketleri paralı haber için neredeyse fiyat tarifesi yayınlayacak! Pek çok saygı değer meslektaşımızın bu koridorlarda dolaşan kirli söylentilere konu edildiğini görmezden gelmek bizi huzura mı erdirecektir? Gazeteciliğin gerçekten kutsal bir iş olduğuna inanmak için bin türlü gerekçeye sahip bulunduğumuz gençlik günlerimizle kıyaslayınca demokrasiye ve mesleğimize yaptığımız kötülüklerden ötürü yerin dibine batasım geliyor..
Şu, 'şuyuu vukuundan beter' durumu öylesine etkili ve kuşatıcı ki, kendi dürüstlüğünüzden ne kadar emin olursanız olun, yeteneğine en güvendiğiniz adayla ilgili fikir beyan etmekten bile sakınırsınız. Doğrudan akçeli yakıştırmaların yanında bir de 'yandaşlık' töhmeti var. Eleştiri veya övgünün samimi bir tavır olabileceğine inanmak neredeyse yasak!
Onun içindir ki, artık değil bu köşede, özel hayatımda bile fikrimi soranlara adaylarla ilgili bir görüş belirtmiyorum. Kendine güven açısından bir sorunum yok ama başkalarını kötü zanlara sürüklemenin sorumluluğunu alacak kadar cesur değilim.
Birinin temizliğine atılan çamur onu lekelemeyebilir ama eskilerin deyimi ile 'maşeri vicdan'ı, dolayısıyla toplumu kirletir. 'Söylentisi gerçekleşmiş olmasından beter' bir durumun doğmaması için tertemiz olanların iki kat daha duyarlı davranması kaçınılmaz. Sorumsuz ağızlara, iftira atabilmeleri için kolaylık sunmamak gerek..
Medya insanının kendini arı-duru tutmak yanında bir de böyle; hakikisi kadar zararlı olan yalancı kirlilikle de mücadele borcu vardır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ya haber kaç para?   / 25-03-2004
 AB yolunda 'kondu' rüzgârı   / 23-03-2004
 Bozgundan Fatih çıkmak   / 22-03-2004
 Hangi yıldız parlıyor   / 19-03-2004
 Derin yumuşatma süreci   / 18-03-2004
 Fişleme ile asker şişleme   / 16-03-2004
 Terör ve resmi fail-i meçhuller   / 15-03-2004
 Derin millet manifestosu   / 12-03-2004
 Kahramanlığı güncellemek   / 11-03-2004
 Urfa'nın sağı solu   / 09-03-2004
ERDAL ŞAFAK
Aday sığınma evi
Adnan Menderes'in memleketi olduğu için...
AHMET HAKAN COŞKUN
Gökçek'in zevki
Bir gökdelen yapacakmış, tepesine...
MEHMET BARLAS
Sivil paşa, 135 bin şehidi gözden çıkarmış!.
Hani 2'inci...
HINCAL ULUÇ
Topbaş.. Namoğlu.. Sarıgül.. Doğan.. Büyükerşen!..
Oyum...
SAVAŞ AY
Pandora'nın kutusu açıldı bir kere
Sosyal Hizmetler...
REFİK DURBAŞ
Bilinçli seçmen kimdir?
Günlerdir televizyonlarda...
ÖMER LÜTFİ METE
Bizim köyün valisi
Seçim dolayısıyla ülkeye çöken renk...
Gençler de düştü: 0-2
Gençler de düştü: 0-2
İlk yarıda çok iyi oynayan Yanal’ın öğrencileri, 64’te Mista’nın...
1 trilyondan oldular
1 trilyondan oldular
Gençlerbirliği, UEFA Kupası'nda ilk yenilgisini Valencia'dan alıp,...
Uranüs'lü Roboturka Gökçek'i destekliyor
Uranüs'lü Roboturka Gökçek'i destekliyor
Ankara’ya 50 katlı otel üzerine dev uçak maketi yapmayı düşünen Melih...
AKP'nin gıda yardımı yanlış adrese yollandı
AKP tarafından seçmenlere dağıtılmak üzere alınan 500 kilo gıda...
Tazminat gazisi oldu
Tazminat gazisi oldu
Uzman çavuş Kazım Daşbaş, 1998 yılında mayın patlaması sonucu...
Alemdaroğlu gaza geldi
Alemdaroğlu gaza geldi
İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, İstanbul...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.