Koç Holding, Divan markasıyla yiyecek sektöründe çok yönlü büyüme kararında. Ürünler arasına "özellikli bisküvi" türleri de giriyor. Holding, Ümraniye'de kurulan 6 milyon dolarlık üretim tesisini hizmete açtı.
***
Koç, Divan'ı paketleyip raflara taşıdı
Otel ve pastane işlerini Divan çatısı altında toplayan Koç Holding, bu alandaki çok yönlü büyüme kararını hayata geçirmeye başladı Divan markalı gofret, sakız ve çikolatalar marketlerde satılmaya başlandı bile. Bisküvide ise butik tarzı özellikli ürünlere ağırlık verilecek.
Koç, Divan markasıyla bisküviye yumuşak geçiş kararı yapacak. Otel, restoran, pastane ve fırınları Divan çatısı altında toplayan Koç Holding, yiyecek sektöründe çok yönlü büyüme kararı aldı. Divan markası ile ürettiği gofret, damla sakızı ve çikolata çeşitlerini marketlere de vermeye başlayan holding, bu alanda daha çok özellikle ürünlere eğilmeyi planlıyor. Koç Holding, İstanbul Ümraniye'de 6 milyon dolara malettiği yemek, pasta ve gofret üretim tesisini dün hizmete açtı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un da hazır bulunduğu tesisin açılışında konuşan Divan Genel Müdürü Kamil Berk, yeniden yapılanma doğrultusunda daha geniş bir alanda faaliyet gösterme kararı aldıklarını söyledi. Berk, "Şu anda Türkiye'nin 5 ayrı ilinde bulunan ve ilk Türk konsept zincir restoranlar olarak tanımlanan 12 Divan pub, 22 pastane, ve cafe ile 12 fırının sayısını yurt genelinde artırmayı hedefliyoruz" dedi.
YABANCI BAŞKENTLERE OTEL Bu geniş konseptte sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da büyüyeceklerini dile getiren Berk, Türkler'in yoğun olduğu Moskova, Paris, Londra gibi şehirlerde iş dünyasına yönelik şehir otelciliğinde büyüme isteklerini yakın gelecekte hayata geçireceklerini belirtti. Ortadoğu'dan gelen franchising tekliflerinin de değerlendirileceğini kaydeden Berk, ayrıca Divan Lokantası'nın bir şubesini de 2005 yılında Moskova'da açacaklarını söyledi. Berk, yurtiçindeki diğer çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi: "Bu yıl başlatılan çaışmalardan biri de hastane kafeteryalarında Divan ürünlerini tüketiciyle buluşturmak. Ayrıca Fenerbahçe Spor Kulübü'nün yenilenen Faruk Ilgaz tesislerinin işletmeciliğini de Divan üstlendi. Kalamış Brasserie'nin ikincisi Bebek'te açılıyor. Hai-Sushi restoranı ve pizzacımız ise daha geniş kitlelere ulaşacak. Kuruçeşme Divan ise kapasite artıracak." Bir başka atılımın da endüstriyel yemek alanında yapılacağını dile getiren Kamil Berk, Nisan'da lansmanı yapılacak bu yeni hizmet ile Türkiye'nin yedi bölgesine, birçok işletmeye ve 17 bini aşkın çalışanı Divan yemekleri ile doyuracaklarını söyledi. Tüm bu çalışmalar neticesinde 2004 cirosunu 85 trilyon lira hedeflediklerini kaydeden Berk, ihracatta da ciddi bir atılım yapacaklarını belirtti.
PAZAR DAVETKAR Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, Koç Grubu'nun 40 yıldır zaten çikolata pazarında yer aldıklarını belirterek, "Pazar büyük ve davetkar. İnanıyoruz ki, herkese yetecek kadar büyük bir pazar. Ama biz butik tarzını koruyarak daha geniş bir alana hitap etmeyi planlıyoruz" dedi. Özaydınlı, iç piyasadaki canlanma ile olarak da, özellikle dayanıklı tüketim mallarında ciddi bir talep artışı olduğunu, bunu üretim ve satışlarından tespit etdildiğini kaydetti. Özaydınlı, otomotivde geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde artışlar bulunduğuna da dikkat çekti. 6.500 metrekaresi üretime ayrılan toplam 8 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Divan tesislerinde, yemek, pastane ürünleri ile unlu mamullerin üretim birimleri, sevkiyat alanı ve depolar bulunuyor. Sütlüce'den üretim ve yönetimini Ümraniye'ye taşıyan Divan, çikolata ve lokumdan zeytinyağlı yemeklere kadar birçok ürün çeşidini bu tesislerde üretecek. 133 personelle faaliyet gösteren tesiste bunan ar-ge birim ve laboratuvarları ile ürün ve üretim yelpazesini çeşitlendirmek amacıyla çalışmalar da yapılıyor.