kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Organ nakli için artık doku uyumu gerekmiyor
Böbrek nakli yapan merkezler
Başarı oranı yüzde 98

Organ nakli için artık doku uyumu gerekmiyor

Böbrek hastalarını yeniden hayata döndüren organ nakli için artık doku uyumu gerekmiyor. Yeni gelişen ilaçlar sayesinde doku uyumu sıfır olan hastalar arasında bile böbrek nakli yapılabiliyor

Türkiye'nin böbrek nakli rekoru Akdeniz Üniversitesi'nde. Bir avuç doktordan oluşan bir ekip, iki günde bir kişiye ikinci hayatını veriyor. Üstelik bunu yaparken doku uyumuna bile gerek görmüyorlar. Onlar Türkiye'nin en fazla organ nakli gerçekleştiren ekibi; Doç. Dr. Alper Demirbaş, Fevzi Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Alihan Gürkan ve Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Bölümü cerrahları... Ekip, yılda 100 böbrek nakli yaparak, her yıl kendi rekorunu kırıyor. Merkezleri Avrupa'daki en iyi 5 hastane arasında yer alıyor. "Kapasitemiz biraz daha artırılsa, en iyisi olabiliriz" diye iddiaları var. Herkesin tatil cenneti saydığı Antalya'da, bir avuç doktor pek çok insana yeni hayat hediye ediyor.

Organ bağışı mutlaka artırılmalı
Akdeniz Üniversitesi'nde bir yılda yapılan 100 organ naklinin 50'sini kadavradan yapılan nakiller oluşturuyor ki, bu Türkiye ortalamasının yaklaşık 10 kat üzeri. Ancak ekibin listesinde organ nakli için bekleyen bin kişinin daha adı yazılı... Türkiye'nin geneline bakılırsa, organ nakillerinin yüzde 70'ini canlıdan yani bir akrabadan alınan böbrekler, yüzde 30'unu ise ölüden alınan organlar oluşturuyor. Türkler'in ölülerinin organlarını bağışlamakta gösterdiği ilgisizliğe karşın, tanıdıklarına kendilerinden bir parçayı yani böbreklerini verme konusunda tereddüt etmemeleri, Avrupa ülkelerini şaşırtıyor. Çünkü onlarda yapılan organ nakillerinin çoğunu, Türkiye'nin aksine kadavradan elde edilen organlar sağlıyor. Akdeniz Üniversitesi'ndeki Organ Nakli Merkezi'nde, kadavradan böbrek nakil oranlarını artırmak için bir ekip çalışıyor. Kazalar nedeniyle acil yardıma gelen ve ümit kesilen hastalar için hemen bu ekip devreye giriyor. Beyin ölümü kesinleşen hastalara "organ bağışında bulunun" çağrısı yapılıyor. Dr. Levent Yücetin ve Dr. Nilgün Kaçacaoğlu aileleri organ bağışı için ikna etmeye çalıştıklarını söylüyorlar. Bağışın ardından bir başka ekip en uygun hastayı seçiyor, ardından yapılan nakil ile yeni bir hayat kazanılıyor.

Sırada nakil bekleyen 20 bin hasta var
Ekibin başkanı Prof. Dr. Fevzi Ersoy, organ naklini engelleyen yeni ilaçlar sayesinde artık doku uyumu gibi bir şart aranmadığını anlatıyor. Bunun da özellikle eşler arasında organ naklini kolaylaştırdığını vurguluyor. "Eşine organ vermeyi kabul eden kişilerde, hiç uyum olmasa bile, bu operasyonu yapıyoruz. Çünkü doku uyumu olanla olmayan arasındaki fark yalnızca yüzde 10'dur. Bu sorunu da geliştirilen yeni ilaçlarla çözümleyebiliyoruz" diyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık 4 bin böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirilmiş. Ancak yetmiyor, sırada yaklaşık 20 bin hasta var. Böbrek nakli pek çok kişiye ikinci hayat umudu veriyor. Nakilin ardından hastanın yeni takılan böbreği reddetmemesi için, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılıyor. Günümüzdeki ilaçlar, hastaların önemli bir kısmında başarılı böbrek nakline olanak veriyor.

Bin kişiden biri tek böbrekle yaşıyor
Böbrek naklinde canlı vericilerin yakın akraba olması tercih ediliyor. Yakın akrabalarda (kardeş, anne, baba, çocuk) uyumlu böbrek olma olasılığı daha fazla. Akraba olmayan kişilerde uyumlu böbrek olma olasılığı düşük olduğu için, eşler son tercih olarak düşünülüyor. 18 yaşından küçüklerin böbrek vericisi olmalarına izin verilmiyor. Bir insanın böbrek vericisi olması için gönüllü olması gerekiyor. Uygun verici olduğu saptanan kişi, çok ayrıntılı bir inceleme döneminden geçirilirken, böbrek vermesinin kendisinde bir sorun oluşturup oluşturmayacağı araştırılıyor. Vericide ender de olsa, bazen anestezi ve ameliyatla ilgili sorunlar çıkabiliyor. Ancak uzmanlar tıptaki gelişmelerin bu sorunları büyük oranda azalttığını hatırlatıyorlar. Ameliyatın ardından üç gün sonra, genellikle vericiler taburcu edilirken, bir hafta sonra normal hayatlarını sürdürebilecek kadar iyileşiyorlar. Uzmanlara göre; uzun dönemde ise, tek böbrekli olmanın önemli bir zararı bulunmuyor. Toplumda yaklaşık 1000 kişiden birinde tek böbrek olduğunu vurgulayan doktorlar, bu nedenle insanın bir yakınına böbrek vermekten kaçınmaması gerektiğini belirtiyor. Kadavradan böbrek nakillerinde ise bu tip sorunlar bulunmuyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalar böbrek, kalp, karaciğer gibi organlarını bağışlayarak başka hastalara hayat verebiliyorlar. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarda, adından da anlaşılabileceği gibi beyin fonksiyonları tamamen ve geri dönmeyecek biçimde kaybolmuş oluyor. Yani bu kişilerin bilinci yerinde değil ve ancak solunum makinesi desteği ile yaşamlarının sürmesi mümkün. Uzmanlara göre; kişilerin "Ben gerçekten ölmeden organlarımı alırlar" korkusu ise yersiz. Çünkü beyin ölümüne karar verecek ekip ile organ naklini yapacak ekip ayrı doktorlardan oluşuyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Böbrek Hastası, Diyetine Uyarsa Mutlu Yaşayabilir
 Nakilden Sonra Anne Oldu
 Bir Böbreğini Kızına Verdi
 Sosyete Zayıflamaya Çalışıyor
 Kalp Krizinde İlk Bir Saat Altın Değerinde
 "donasyon Etik Mi?" Tartışması Kafaları Karıştırıyor
 Organ Nakli İçin Artık Doku Uyumu Gerekmiyor
 Reklamlar Çocukları Obez Yapıyor
 Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi Türkler'in Umut Kapısı Oldu
 Kısırların Son Umudu: Üreme Turizmi
 20 Yaş Gençleşmek Mümkün...
 Alternatif Tedaviler Bütün Ağrılara Deva Mı?
 Erkekler De Meme Estetiği Yaptırıyor
 Kepçe Kulağın Tedavisi Kolay
Yunanlılar'ın ilahı Eurovizyon için geliyor
Yunanistan'da, 15 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak Eurovizyon Şarkı...
Dünyayı sollayan Türk yarış pilotu
Türk yarış pilotu Can Artam, Formula 1'in alt serisi olan Formula...
Adada aşk cinayeti
Huzur beldesi Gökçeada önceki gün kurşun sesleriyle çınladı. 58...
Yıldızhan: Yeni yayın döneminde bomba olacağım
Yıldızhan: Yeni yayın döneminde bomba olacağım
Bomba gibi geleceğim Maksim'de sahne almaya başlayan İzzet Yıldızhan,...
Evlilikleri sallantıda!
Evlilikleri sallantıda!
Şınlak Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanvekili Serdar...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.