kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bademcik ameliyatında komalık oldu
Bademcik ameliyatında komalık oldu
'Dava açacağım'

Bademcik kurbanı

9 yaşındaki Merve ameliyatta narkoz sonrası komaya girdi

Hastanenin "iyilik olsun" diye ücretsiz bademcik ameliyatına aldığı Merve'nin kalbi narkozdan sonra durdu. Elektroşokla geri döndü ama, beyne oksijen gitmediği için komaya girdi. 10 gündür yaşam ünitesine bağlı tutuluyor.


***

Bademcik ameliyatında komalık oldu

Bademciklerinin alınması için ameliyat olan 9 yaşındaki Merve'nin kalbi, narkoz verildikten birkaç dakika sonra durdu. Elektroşokla geri döndürülen ancak bu süre içerisinde beyin hücrelerinin yüzde 80'i ölen Merve, tam 10 gündür komada yaşam savaşı veriyor.

İlköğretim okulu üçüncü sınıf öğrencisi Merve Er'in en büyük hayali öğretmen olmaktı. Bunun için sürekli ders çalışıyordu 9 yaşındaki Merve... 5 yaşında başlayan 'huzursuz uykularının', 'diş gıcırdatmalarının' ve 'boğaz şişmelerinin' ise tek nedeni vardı; bademcik ve geniz eti. Kızlarının sağlık sorunlarına derman arayan annebabası minik Merve'yi Haseki ve Şişli Etfal hastanelerine götürdü. Doktorlar küçük kızın ameliyat olması gerektiğini söylediler. Okulda yapılan sağlık kontrollerinde de doktorlar, Merve'nin ameliyat olması gerektiğini söylüyordu sürekli.

MADDİ GÜÇLERİ YOKTU
Garsonluk
yapan baba Özer Er ile anne ev hanımı Semra Er, maddi güçleri olmadığı için Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Alevli'den yardım istedi. Alevli'nin girişimleriyle Merve'nin Özel Alibeyköy Hastanesi'nde ücretsiz ameliyat edilmesine karar verildi. Merve'ye operasyondan önce biri parmağından diğeri damarından olmak üzere iki kan tahlili yapıldı. Küçük kızın operasyona alınmasında bir sakınca yoktu. Merve, geçtiğimiz günlerde ameliyata alındı. Annesi ve babası ameliyathane kapısında heyecanla kızlarının ameliyattan çıkmasını bekliyordu.

KALBİ BİRDEN DURDU
Ancak
ameliyathanede yolunda gitmeyen bir şeyler vardı. Küçük Merve'nin kalbi narkoz verildikten hemen sonra durdu. Doktorlar elektroşokla Merve'yi geri döndürdüler. Ancak küçük kızın beyin fonksiyonlarının yüzde 80'i ölmüştü. Merve hemen SSK Samatya Hastanesi'ne sevk edildi. Komaya girmişti...

10 gündür de yaşam destek ünitesine bağlı olarak hayatta tutuluyor. Bademcik ameliyatı için hastaneye götürdükleri kızlarının komaya girdiğine inanamayan anne Semra Er, Merve'yi ölümün kıyısına götüren olayları şöyle anlattı: "Ameliyat 12.30'da başladı. Başhekimin odasında oturuyordum. 20 dakika sonra telefon geldi. Başhekim panik halinde ameliyathaneye koştu. 10 dakika sonra kızımı odasına koydular. Ağzından ve burnundan kan geliyordu. Gözleri sabitlenmişti. Odada panik halinde oksijen tüpüne bağladılar. Ağzından ve burnundan gelen kanı hortum sokarak alıyorlardı. Öylece bir saat odasında kaldı."

UMUT VAR
Biricik
yavrularının kalbinin ameliyat sırasında durduğunu ve yeniden çalıştırıldığını öğrendiklerinde büyük bir şok yaşadıklarını ifade eden Er, şöyle konuştu: "Ameliyata katılan Anestezi uzmanı Dr. Ercüment Ozan ve Kerim Nesiri bize, 'Ters bir şey oldu. Kızınızın kalbi durdu. Geri döndürdük ama beyninde bir sorun çıktı' dedi. 14.00 sıralarında bizim ısrarlarımız üzerine Merve'yi ambulansla SSK Samatya Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'ne gönderdiler. Merve, şu anda yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşıyor. Hastanede kaldığı süre boyunca sadece bir gün gözlerini açtı. Burada yapılan tetkiklerin ardından bize beyin hücrelerinin yüzde 80'inin öldüğü söylendi. Doktorlar, hala bir umut olduğunu belirtiyorlar."

Kızım 'iyileşeceğim' diye seviniyordu
Semra Er "Ameliyata giderken çok neşeliydi. 'İyileşeceğim' diye seviniyordu. Ameliyata aç karınla girmesi gerektiği için bir şey yememişti. Bana 'Anne ne olur bari biraz su ver' demişti" diyerek gözyaşları akıtıyor. Merve'nin okula başladıktan sonra her yıl bir talihsizlik yaşadığını belirten annesi, "Birinci sınıfta kolu kırıldı. Kemiğin yanlış kaynadığı tespit edilince platin takıldı. İkinci sınıfta fıtık oldu. Ameliyat olup iyileşti ancak okulundan ve öğretmeninden uzak kaldı" dedi.

BAŞHEKİM: ÜZGÜNÜZ, KAHROLDUK!

Özel Alibeyköy Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Celal Kış, olayı "Çok üzgünüz. Kahrolduk ama çocukta ameliyat başlamadan, hipoksi gelişti. Yani beynine oksijen gitmemesine bağlı olarak fenalaştı" dedi. Er Ailesi'nin yoksul bir aile olduğunu ve bu nedenle ücret talep etmediklerini belirten Kış, olayda tıbbi bir hata olmadığını iddia etti: "Anestezi uzmanımız binlerce ameliyata katılmış bir doktordur. Boğazda 'lateks spazmı' dediğimiz bir durum var, o olunca hipoksi meydana gelebiliyor. Muazzez Ersoy bile her hafta yaptığı iğne yüzünden bayılabiliyor."

HİPOKSİ NEDİR?
Hipoksi insan vücudundaki doku ve hücrelerde oksijen azalmasına bağlı olarak normal fonksiyonların yerine gelmemesi durumudur. Hipoksiye bağlı olarak ilk etkilenen organ beyin oluyor ve bilinç kaybı başlıyor. Hipoksiye bağlı belirtiler şöyle: Düşünme yeteneğinde aksaklık, kas kontrollerinin zayıflaması, normalden sık nefes alma ihtiyacı, bilinç kaybı ve ölüm!

Zülfikar Ali AYDIN - MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ayaş Tüneli vicdan azabı gibi
 Şanslı mülteciler
 Üsküdar'a Erdoğan'ın güvendiği isim
 İstanbul'a olan vefa borcumu ödeyeceğim
 Nevruz'a zirveden sıcak mesajlar
 Beyoğlu sadece İstiklal Caddesi demek değildir
 Bahar ve kardeşlik için resmi kutlama
MEHMET TEZKAN
Bilgili, Lucescu'yu gönderseydi Beşiktaş şampiyon...
EMRE AKÖZ
Seçmen çorba mı, börek mi?
Tarhan Erdem ve...
UMUR TALU
İflas eden projeler... Uyanık müflisler
3 Kasım'ın...
MUHARREM SARIKAYA
İlk mesaj Bardakoğlu'ndan
Genelkurmay İkinci Başkanı...
Blair'in seçim hamlesi
Bush'un Kasım'daki seçimi kaybetmesi, 2005 başındaki Irak raporunun...
'Irak savaşı Türkiye'ye yaradı'
İngiliz The Times gazetesi: Savaş bölgedeki bazı ülkelere istikrar ve...
Kulübeye veda
Kulübeye veda
G.Saray için antrenör ceketini dün 20.45'te astığını söyleyen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.