kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Değerler ve araçlar

"Dünya barışı" ya da "düzeni", kodlarını herkesin bildiği değerler ve bu değerleri temsil eden kurumlar olmadan varolamıyor. Bir şekilde herkesin bildiği değerler ve bu değerlerin ete kemiğe bürünmüş hali olan kurumlar tam olarak işlemediği zaman, düzenle düzensizlik arasında bir "ara durum" oluşuyor ki, bu, düzensizlikten bile kötü. Çünkü o zaman düzenin değerleri ve araçları düzensizliğin tahrik edilmesi için kullanılabiliyor. Bugün dünya düzeni ve terör ilişkisinde böyle bir riskle karşı karşıyayız. "Düzen"i temsil eden değerlerin ve kurumların ne yönde işleyeceği konusundaki belirsizlik, merkez-kaç güçlerin istismarına uygun bir zemin oluşturuyor.

***

ABD'nin Irak'a müdahale etme biçimi, bilinen değerlerin ve kurumların bir "parantez" açılarak askıya alınması anlamına geldi. O güne kadar "pax"ı temsil eden değerler ve kurumlar kısa bir parantez aralığında da olsa, işlevsizleşti. Tabii söz konusu olan küresel anlamı olan siyasi prensipler ve araçlar ise, bunların kısa bir parantez aralığında askıya alınması, tamiri mümkün olmayan sonuçlar doğurabiliyor. Ve bugün "pax"ı temsil eden değerlerin ve kurumların geleceğinin ne olacağı konusunda ciddi bir arayış var. BM ve NATO gibi kurumların rollerinin yeniden tanımlanması, "pax"a ruh veren siyasi değerlerin derinlemesine ele alınması ve stratejik araçların kodlarının belirlenmesi ciddi bir gündem oluşturmaktadır. "Büyük Ortadoğu" projesi de bu bağlam içinde dikkatle ele alınmalıdır. "Büyük Ortadoğu" bölgesine dönük bir tür "oryantalist siyaset" veya "siyasi misyonerlik" gibi düzenlenmemelidir ve bu algıdan uzak biçimde kodlanmalıdır. Öncelikle Irak Savaşı sonrası ortaya çıkan zihniyet karmaşasını giderecek bir büyük "küresel meşruiyet" şemsiyesi oluşturulması işin esasını teşkil etmek zorundadır. "Pax"ı temsil edecek siyasi değerlerin bu şemsiye içine yerleştirilmesi gerekir. Zaten, geçen yüzyılın son diliminde Balkanlar'da görülen insanlık suçlarını engellemede ortaya çıkan gecikme ve ihmaller, "dünya barışı"nı temsil eden değerler ve kurumlar üzerinde ciddi bir meşruiyet gölgesi oluşturmuştu. Bunun o günden itibaren kademe kademe derinleştiği görüldü. Bugün problem, "meşruiyet"in inşa edilmesidir.

***

"Büyük Ortadoğu" bölgesindeki halklarda, bölgelerinin demokratikleşmesine ve zenginleşmesine dönük ciddi bir talep var. İç dinamikler bu yönde işliyor. Fakat bu doğal talebin dış dinamikler tarafından dile getirilmesi her zaman şüpheyle karşılanıyor. Sadece dış dinamikler üzerinden akan siyasi projelerin, bölgenin dinamiklerini zedeleyen radikal dönüşümlere yol açacağı ya da siyasal ve kültürel yabancılaşmaya yol açacağı kaygısı her şeye baskın çıkıyor. Bu kaygının aşırı egemenleştiği durumlarda, demokratikleşme talepleri güç kaybediyor ve geri plana düşüyor. Bölge halklarının iç dinamiklerini dikkate almayan her projenin "oryantalist siyaset" zeminine kayacağını ve "siyasi misyonerlik" konumuna kolaylıkla düşeceğini dikkate almak gerekir. Bu nedenle, "Büyük Ortadoğu" bölgesini kalkındırmaya dönük yaklaşımların, ciddi değerlere ve kurumlara yaslanan bir "işbirliği" mantığı içinde yürütülmesi gerekir. Ancak, dünya barışını temsil eden değerlerin ve kurumların tazelendiği bir sürecin ardından, "Büyük Ortadoğu" bölgesinin iç dinamiklerini esas kabul eden ve bağlayıcı mekanizmalar üzerinden işleyen bir sürecin anlamı olabilir. "Değerler"i ve "araçlar"ı konuşmadan demokrasiyi ve zenginliği bir proje haline getirmenin, bölge halkları gözünde "yabancılaşmayı" temsil edeceğini unutmamak gerekir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Milyonlar yürümeye devam etmeli...   / 15-03-2004
 Meşruiyetin güvenliği   / 14-03-2004
 Güvenlik ortak bir değer midir?   / 12-03-2004
 Kural, kuralsızlık ve meşruiyet   / 10-03-2004
 Jeo-politik ve siyasi değerler   / 08-03-2004
 AB ve Büyük Coğrafya   / 07-03-2004
 Şehrin ruhu...   / 05-03-2004
 Sağcı sol...   / 03-03-2004
 Değerler ve araçlar   / 01-03-2004
 Sorumluluk üretmek...   / 29-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Transfer adaylar baştacı
Yerel seçimin nabzı...
MANSUR FORUTAN
Film jeneriği sonuna kadar neden izlenir?
Kimi zaman...
MEHMET BARLAS
"Bilinçli Seçmen" aranırken "Bilinçli Politikacı"...
ÖMER ÇELİK
Halkları korumak
İspanya'yı vuran olayın gösterdiği...
REFİK DURBAŞ
"Çeyizli" mal beyanı...
SABAH gazetesinde Ömer Lütfi...
SAİT GÜRSOY
ÖSS heyecanı lise 2'de başlıyor
Üniversite giriş sınavı...
SAVAŞ AY
Hayvanlara 'insanca' işkence!
Köpek dövüştürenler...
HINCAL ULUÇ
Çin.. Öcü mü?.. Yoksa yeni ve aç pazar mı?..
"6 yıl önce...
Nasıl aday olurlar
Nasıl aday olurlar
"Cansun yönetiminin imzalı tutanağı var. 109 milyon $ borç...
25 milyon $ transfere
25 milyon $ transfere
Cansun: "Söylediğim 45 milyon dolarlık kredinin 20 milyonu kredi...
Erdoğan: Rehin alan doktoru rehin alırım
Erdoğan: Rehin alan doktoru rehin alırım
Ümraniye Devlet Hastanesi'ni açan Erdoğan, hastanelerde hastaların...
Baykal, Erdoğan'a ve basına yüklendi
Baykal, Erdoğan'a ve basına yüklendi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a...
Almanya'nın Jöntürkleri Newsweek'e kapak oldu
Almanya'nın Jöntürkleri Newsweek'e kapak oldu
Ünlü Amerikan dergisi 'Almanya'nın Jöntürkleri'ni kapağına taşıdı.
İtirafçılar canlı bombaları yakalattı
İtirafçılar canlı bombaları yakalattı
İstanbul'da Mason Locasına yapılan saldırıdan sonra üzerine...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.