kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Sorumluluk üretmek...

Her konuda görülen uç saflaşma biçimleri "Büyük Ortadoğu" temelinde çıkan tartışmalarda da görülüyor. Projenin yabancı siyasetlerin nüfuz aracı olmasına dikkat çekilmesinden bir tür örtülü sömürü politikalarının etiketi olarak adlandırılmasına kadar bir dizi argüman ileri sürülüyor.
Kuşkusuz bu ve benzeri konularda çok ciddi tartışmalar yapılması ve her türlü ihtimalin hesaba katılması önemlidir. Kaygıların ve itirazların sonuna kadar dillendirilmesinden doğal bir şey olamaz. Bunun doğallığını kabul etmeden yola çıkmak, hem kötü niyetli bir yaklaşım olur, hem de sonuçsuz kalmaya mahkumdur.
Kaygıları ve itirazları içselleştirmeyen bir siyasi projenin anlamı yoktur. Fakat bir siyasi projenin sadece kaygıların ve itirazların dile getirilmesi yoluyla konumlandırılması da sağlıklı bir durum değil. İtirazlar, tartışmanın gerçek gündemini gölgelememeli. Tabi ileri sürülen kaygılar ve itirazlar gerçek bir siyaset zeminine dayanıyorsa...

***

Problemin esasında, Büyük Ortadoğu bölgesinin terör ve siyasi kaosla anılması var. Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları ve rasyonel ekonomi politikaları konusundaki temel eksiklikler, bu büyük coğrafyayı sorunlu alan haline getiriyor. Rejimlerin karakteri içe kapanmayı ve buna bağlı olarak şeffaflıktan uzak düzenleri teşvik ediyor.
Bölgenin kendi zenginliklerini doğru alanlarda kullanamaması, zenginlikleri bölge halklarını doğrudan ilgilendirmeyen dinamikler uğruna tüketmesi de bir gerçek. Bölgeye hakim olan düzenler, zenginliğe rağmen yoksulluk üretiyor, ortaya çıkan tablo da terörün istismarına ve siyasi kaosun beslenmesine müsait bir ortam oluşturuyor.
Bu noktada bölgenin demokratikleşme dinamiklerini güçlendirecek ve zenginleşmesine katkıda bulunacak projelerin üretilmesi çok önemlidir. "Büyük Ortadoğu" projesini bu içerikle "kodlamak" gerekir.
Kuşkusuz her büyük projenin çok ciddi semptomları vardır. Bu riskleri değerlendirmek çok önemli ve gereklidir. Zaten "siyasi kodlama" faaliyeti de bunu gerektirir. Fakat projenin dillendirildiği yere itiraz adına bu kodlama faaliyetinden vazgeçmek doğru bir yöntem değildir. İtirazlar, siyasi kaos ve yoksulluk üreten yapılar karşısında suskun kalmak anlamına gelmemelidir. Tam tersine, bölgenin demokratikleşmesi ve zenginleşmesi için, yerli, incelikli ve iyi çalışılmış yöntemler üretme iradesini güçlendirmelidir.
***

Esas olan, bölgenin kendi iç dinamikleri ve doğal unsurları yoluyla demokratikleşmeyi ve zenginleşmeyi gerçekleştirmesidir. Bunun adının ne olduğu önemli değildir. Bunu bölge ülkelerinin kendi kendilerine oturup yapma konusundaki isteksizlikleri ve kısıtlılıkları ortadadır. Yapılacak olsaydı, bugüne kadar yapılırdı. Bu durumda, zengin demokratik ülkelerin, bölgedeki demokratikleşme yanlısı iç dinamiklerin işlemesini kolaylaştırıcı bir sorumluluk üretmeleri gerekmektedir.
Bölgeye dönük zorlayıcı ve güç kullanımına dayanan yaklaşımların her zaman ters teptiği ve iç dinamikleri zedelemekten, doğal unsuları zayıflatmaktan başka işe yaramadığı defalarca görülmüştür. Demokrasi yanlısı iç dinamikleri siyaset ve diplomasi araçlarıyla desteklemek, herkesin katılımına açık bir dünya düzeninin doğal unsurları haline getirmek, bugünün şartlarında kullanılması gereken tek yöntemdir.
Gelişmiş demokrasilere sahip zengin ülkelerin dünyanın geri kalanına dönük "sorumluluk üreten" bir düzen içinde hareket etmeleri, dünya barışının geleceği için tek yoldur. Bu "sorumluluk üretimi" olmadan "güvenlik üretimi" olamayacağının anlaşılması gerekmektedir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Milyonlar yürümeye devam etmeli...   / 15-03-2004
 Meşruiyetin güvenliği   / 14-03-2004
 Güvenlik ortak bir değer midir?   / 12-03-2004
 Kural, kuralsızlık ve meşruiyet   / 10-03-2004
 Jeo-politik ve siyasi değerler   / 08-03-2004
 AB ve Büyük Coğrafya   / 07-03-2004
 Şehrin ruhu...   / 05-03-2004
 Sağcı sol...   / 03-03-2004
 Değerler ve araçlar   / 01-03-2004
 Sorumluluk üretmek...   / 29-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Transfer adaylar baştacı
Yerel seçimin nabzı...
MANSUR FORUTAN
Film jeneriği sonuna kadar neden izlenir?
Kimi zaman...
MEHMET BARLAS
"Bilinçli Seçmen" aranırken "Bilinçli Politikacı"...
ÖMER ÇELİK
Halkları korumak
İspanya'yı vuran olayın gösterdiği...
REFİK DURBAŞ
"Çeyizli" mal beyanı...
SABAH gazetesinde Ömer Lütfi...
SAİT GÜRSOY
ÖSS heyecanı lise 2'de başlıyor
Üniversite giriş sınavı...
SAVAŞ AY
Hayvanlara 'insanca' işkence!
Köpek dövüştürenler...
HINCAL ULUÇ
Çin.. Öcü mü?.. Yoksa yeni ve aç pazar mı?..
"6 yıl önce...
Nasıl aday olurlar
Nasıl aday olurlar
"Cansun yönetiminin imzalı tutanağı var. 109 milyon $ borç...
25 milyon $ transfere
25 milyon $ transfere
Cansun: "Söylediğim 45 milyon dolarlık kredinin 20 milyonu kredi...
Erdoğan: Rehin alan doktoru rehin alırım
Erdoğan: Rehin alan doktoru rehin alırım
Ümraniye Devlet Hastanesi'ni açan Erdoğan, hastanelerde hastaların...
Baykal, Erdoğan'a ve basına yüklendi
Baykal, Erdoğan'a ve basına yüklendi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a...
Almanya'nın Jöntürkleri Newsweek'e kapak oldu
Almanya'nın Jöntürkleri Newsweek'e kapak oldu
Ünlü Amerikan dergisi 'Almanya'nın Jöntürkleri'ni kapağına taşıdı.
İtirafçılar canlı bombaları yakalattı
İtirafçılar canlı bombaları yakalattı
İstanbul'da Mason Locasına yapılan saldırıdan sonra üzerine...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.