kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi

TÜPRAŞ'a Tatneft'in iştiraki Efremov Kautschuk ve Zorlu Grubu'ndan oluşan konsorsiyumun verdiği 1.3 milyar dolarlık teklifin küçüklüğüyle beraber, gelişen ilişkiler de tartışma noktası. Asıl enterasan olan ise TÜPRAŞ'ın satışının onaylanmasının ardından Tatarlar'ın merkezde yer alacağı, Türk-Rus ilişkilerinin hızlı bir şekilde atılıma gireceği yönündeki beklentiler.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyareti için hazırlanan pakette çok detaylı iş birliği projelerinin yer alacağı ifade edilirken, Tatneft-TÜPRAŞ ilişkisinin müspet sonuçlanmasbirçok açsağlayacağına da dikkat çekiliyor. Rusya'daki bazı büyük sanayi kuruluşlarının Türk-Rus ortaklığında işletilmesi için de bazı planlar üzerinde çalışılıyor.
Bazı kurumlara borcu var
TÜPRAŞ'a Zorlu Grubu'yla beraber teklif veren Efremov Kautschuk'un arkasındaki kuruluş Tatneft, 3 yıla yakın bir süredir Türkiye ve TÜPRAŞ'la ilgili araştırma yapıyordu. İrtibatta oldukları bazı kişi ve kuruluşlar Tatneft'in Türkiye'ye düzgün bir şekilde girmesini arzularken, bazıları da parayla yapamayacakları hiçbir şey olamayacağından dem vurup, olumsuzluklarını düzeltmelerine dahi gerek olmadığına Tatarlar'ı ikna etti.
Halbuki işadamı Ertürk Değer'in Tataristan'da yaptığı işler sebebiyle Tatneft'le olan sıkıntılarının bir boyutu da Türkiye'ye yansımıştı. Tatneft'in Değer'in peşine düşerek geldiği Anadolu'da devletin bazı kuruluşlarına borcu vardı ve bu problemleri bile çözmeden ihaleye girmişti. Tatneft'in Türkiye'ye giriş esnasında menfi yaklaşılması halinde de yeterince malzeme var ve henüz bazı tatsız gidişatlar da düzeltilmiş değil.
Tatneft'i ve ortaklarını asıl umutlandıran ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın özelleştirme politikası ve uygun bir partnerin bulunması oldu. Tatneft'in para transferini nereden nasıl yapacağı bazı soru işaretleri içerse de, bu grup mevcut satış şartları içinde TÜPRAŞ'a daha fazla para ayırmayı çok önceden dikkate aldı ve buna göre çalışmalarını yürüttü. Buna rağmen milli ve değerli bir şirketin ucuza satılacak olması, işin içinde olanları Türkiye adına rahatsız ediyor.
Rakam neden düşük?
Tataristan yönetiminin sıkı kontrolü altında olan Tatneft yetkilileri, bazı yatırımcı ve analistlerin, alımı finanse edemeyeceğine dair iddialarına pek fazla aldırmıyor. Tataristan'la birlikte Rusya'nın da sıkı konrolünde olan Tatneft'in değişik ülkelerdeki bir uzantısı konumundaki kuruluşlarda ciddi parası olduğu ise altı çizilen bir gerçek. Tek sorun böyle bir atmosferde daha yüksekten pazarlama şansı varken rakamın aşağıda kalmasındaki soru işaretleri.
Unutmamak gerekir ki; 1943'te kurulan, 61 yıllık geçmişiyle Rusya'nın en köklü şirketleri arasında yer alan Tatneft'e, yakın bir zamanda Türkiye'yi ziyaret edecek olan Putin'in ilgisi de söz konusu. Türkiye, daha önce petrol piyasasına ana dağıtıcı olarak girmek isteyen ve yönetim kurulu başkanlığını bir Azeri'nin yürüttüğü Rus petrol şirketi Lukoil'e izin vermemişti. Şimdi Tatneft vizeyi alacak, hem de çok ucuza.
Aslında yanıbaşımızda komşumuz Rusya ile ilişkilerin zayıf kaldığı söylenebilir. Hatta Lukoil'in ilgisi devam ediyorsa işbirliği imkı da araştırılabilir. Çünkü Tatnetf, TÜPRAŞ'ı alarak, Türkiye'de değil, bölgede ve Orta Doğu'da etkin olmak istiyor. Böyle bir durumda Lukoil de Türkiye'ye girmek isteyebilir. Gazprom zaten doğalgaz dağıtımı için çalışmalar yapıyor. Halkayı tamamlamakta fayda var.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yönetmelik, ihracat ve kaza   / 08-03-2004
 İran hizaya geliyor mu?   / 06-03-2004
 Patronun oğlundan mesaj   / 03-03-2004
 Maliye Bakanı Unakıtan'ın oğlundan önceki akrabası   / 01-03-2004
 İran gazı ve Bakü-Ceyhan   / 28-02-2004
 İran'dan neden doğalgaz alıyoruz?   / 25-02-2004
 'Enerji'de Rusya ile yeni dönem'   / 23-02-2004
 Enerjide sarpa saran işler   / 21-02-2004
 İstanbul yarışında sona doğru   / 18-02-2004
 TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi   / 16-02-2004
SERVET YILDIRIM
"Eurobond"unuz yok mu?
Eskiden biri eurbond dediğinde...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Uzak Doğu'dan farklı bakış
Singapur - Yeni Asya...
Bebek alışverişi faciaya dönüştü
7 aylık hamile Canan Balcı ailesiyle alışverişe gitti. Babası,...
Doktoru yıkan an: Bu annem
"Balkondan bir kadın düştü" ihbarıyla olay yerine giden doktor,...
Bavulum olmadan asla!
Bavulum olmadan asla!
Manken Tülin Şahin gazetecilere poz vermek için yanındaki bavuldan...
Gamze otomobil kullanmayı öğrenmiş
Gamze otomobil kullanmayı öğrenmiş
Gamze ile ilk deneyimimiz biraz başarısızdı. Seyahatimizin ilk...
IMKB
E: 19,364 D:% -0.09
DOLAR
S: 1,321,500 D:% -0.19
EURO
S: 1,619,000 D:% -0.25
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.