kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

'Enerji'de Rusya ile yeni dönem'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rusya'dan alınan doğalgazın üçüncü ülkelere ihraç edilebilmesi için görüşmelerin devam ettiğini, ama olumlu sonuçlanacağına inandığını söyledi. Bakan, Türkiye'nin komşu ülkelerden temin edeceği gazı Yunanistan-İtalya ve Macaristan-Avusturya üzerinden Avrupa Birliği (AB) Doğalgaz Şebekesi'ne ulaştırmak için de çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çekti. Balkanlar üzerinden alınan Rus doğalgazının ilk olması hasebiyle Türkiye üzerinden başka ülkelere pazarlanmasının ayrıntıları üzerinde durulmaması ne kadar anlaşılabilir bir durum ise, Mavi Akım'la gelen doğalgazda bu tarz ayrıntıların dikkate alınmaması da kamuoyona izah edilemeyen Mavi yolsuzluğun bir parçasını oluşturmaktadır.
Bu konuda Mavi Akım anlaşmasına nihai imzayı koyan dönemin ANAP'lı yetkililerine ilk eleştiriyi yapmış, ama netice alamamıştık. Mavi Akım'la gelecek doğalgazın başka ülkelere sevki hususu bilinçli olarak devre dışı bırakılmış, 'karartma geceler' oyunu sahnelenerek, daha fazla gazın gerekli olduğuna yönelik lobi çalışmaları yapılmıştı. Gerçek şu ki, Türkiye coğrafi konumu itibarıyle ulaşımın tüm modlarında potansiyel imkanlara sahip. Boru hatlarıyla taşımacılık da bunun bir parçası.
Bakan Güler'in bu konudaki çalışmaları, geçmiş hataların telafisi anlamında önemli olduğu kadar, doğalgaza tek bir perspektiften bakılmasının yanlışlığını düzeltilmesi açısındanda dikkate değer. Cumartesi günkü yazımızla ilgili olarak, görüştüğümüz Bakan Güler, Mavi Akım'da tespit ettikleri usulsüzlükleri adalete teslim ettiklerini, 11 aydır Rusya ile yürüttükleri görüşmelerden de çok güzel netice aldıklarını ancak işin stratejisi gereğince bunu halkla paylaşamadıklarını kaydetti. Güler, yine Rusya ile yapılan görüşmelerde Mavi Akım'ın önemli maddelerinden 'al ya da öde' (take or pay) rakamlarının ciddi oranda azaltıldığının da altını çizdi.
Barajlar dolu
Enerji Bakanı, 'Şu an itibariyle barajlar ağzına kadar dolu. Dolayısıyla, suyu boşa harcamak istemiyoruz. Doğalgaz dönüşümlü santraller yerine kendi kaynaklarımızdan elde ettiğimiz enerjiyi kullanmak istiyoruz.' açıklamasını yaptıktan sonra asıl amaçlarının almak zorunda olduğumuz doğalgazı şehirlerde evlerde kullanmak olduğunu belirtti.
Bakanlıkta enerji yönetiminin günü gününe takip edildiğini ifade eden bakan, doğalgazın üçüncü ülkelere pazarlanması (re-export) çalışmalarını yürüten ekiplerle, değişik ülkelerden doğalgaz alımı yapanların habersiz ve koordinesiz çalıştıkları yönündeki eleştirilerin geçmişte kaldığını ifade etti.

Baku-Ceyhan aksamayacak
Baku-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı
projesinde aksama olmayacağını anlatan Hilmi Güler, konsorsiyumun lideri BP'nin ileri sürdüğü bazı endişeleri de kısa bir süre önce karara bağladıklarını kaydetti. Bizim yazıda konu ettiğimiz BTC ile ilgili tartışmaların projenin biteceği ana kadar tekrarlanmayacağını da öğrendik. Bakalım BP, BTC projesini ne kadar hızlandırıp, Hazar petrollerinden önce, Azeri doğalgazıyla Türkiye'yi tanıştıracak.
Mavi Akım ve diğer kanallardan gelen doğalgaza, transit ülke olarak ev sahipliği yapmak doğru bir misyon, üstlenmesi gerekli bir görev. Türkiye'den doğalgaz almak isteyen (Yunanistan'la anlaşma imzalandı) ülkeler için, doğalgazda çeşitliliğin yakalanmasına gaz fazlalığı yerine güven artırıcı unsur olarak bakmak gerekir.
Tabii balansı iyi yapmak kaydıyla.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yönetmelik, ihracat ve kaza   / 08-03-2004
 İran hizaya geliyor mu?   / 06-03-2004
 Patronun oğlundan mesaj   / 03-03-2004
 Maliye Bakanı Unakıtan'ın oğlundan önceki akrabası   / 01-03-2004
 İran gazı ve Bakü-Ceyhan   / 28-02-2004
 İran'dan neden doğalgaz alıyoruz?   / 25-02-2004
 'Enerji'de Rusya ile yeni dönem'   / 23-02-2004
 Enerjide sarpa saran işler   / 21-02-2004
 İstanbul yarışında sona doğru   / 18-02-2004
 TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi   / 16-02-2004
SERVET YILDIRIM
"Eurobond"unuz yok mu?
Eskiden biri eurbond dediğinde...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Uzak Doğu'dan farklı bakış
Singapur - Yeni Asya...
Bebek alışverişi faciaya dönüştü
7 aylık hamile Canan Balcı ailesiyle alışverişe gitti. Babası,...
Doktoru yıkan an: Bu annem
"Balkondan bir kadın düştü" ihbarıyla olay yerine giden doktor,...
Bavulum olmadan asla!
Bavulum olmadan asla!
Manken Tülin Şahin gazetecilere poz vermek için yanındaki bavuldan...
Gamze otomobil kullanmayı öğrenmiş
Gamze otomobil kullanmayı öğrenmiş
Gamze ile ilk deneyimimiz biraz başarısızdı. Seyahatimizin ilk...
IMKB
E: 19,364 D:% -0.09
DOLAR
S: 1,321,500 D:% -0.19
EURO
S: 1,619,000 D:% -0.25
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.