kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Anlaşma ruhu

Son haftada yaşanan "mareşal resmi", "müsteşar" ve "Mahmut Hoca cenazesi" gibi Türk kamuoyunu bolca meşgul eden tartışmalar, ABD başkentinde "yarı ilgisiz" sayılabilecek bir havayla izleniyor. Türk gazetelerini tarayınca hükümete ordu arasında, Kıbrıs ve laiklik konularında alttan alta yükselen bir tansiyon olduğu izlenimini edinmek zor değil. ABD başkenti ise, bu tarz polemiklerin AKP iktidarında ritmik bir havayla zaman zaman nüksettiği, bu durumun adeta AKP hükümeti ve genel anlamda TSK tarafından sembolize edilen kesim arasında "doğal bir dinamik" haline geldiği görüşü yaygın. Rejim tartışması değil işin doğası olarak algılanıyor. Buna göre zaman zaman hükümet ya da iktidar temsilcileri yeni politikalarla ilgili nabız yokluyor; kamuoyu ya da TSK'dan tepki geliyor; hükümet geri adım atıyor; gerilim düşüyor. Bu durumun Amerikalılar'ın düşündüğü gibi AKP'li iktidarın doğal bir uzantısı mı, yoksa daha genel bir kan uyuşmazlığının nüveleri mi olduğunu, ancak zaman gösterecek. Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ay sonu yapacağı Washington gezisinin asıl gündemini belirleyecek olan konu, Ankara için hükümetin karakteri kadar önemli bir "varoluş" meselesi haline gelen Kıbrıs ve AB bilmecesi.

Taraflar değişiklik hazırlığında
Üst düzey bir Amerikalı yetkili, birbiri ardına sıraladığım kuşkucu sorularıma karşılık telefonda ısrarla Mayıs ayına kadar Kıbrıs'ta çözüm için "gerçek bir şans" olduğunu söylüyor. Hedefe kilitlenmiş durumda; herkesin de Annan Planı çerçevesinde aynı umudu taşıyarak görüşmelere başlaması gerektiğini düşünüyor: Kolay olacağını söylemiyorum ama başlamazsak bir yere gelemeyiz... ABD Dışişleri Bakanlığı içinde öteden beri Türkiye'nin AB vizyonuna (haliyle Kıbrıs'ta çözüme) gerçek anlamda başkoymuş bir kesim var. Bu anlamda Bush hükümeti içinde Türkiye'nin AB'ye girmesini savunanlar, Richard Perle ve Newt Gingrich gibi Türkiye'nin "AB'yle harcanmayacak kadar önemli" olduğu tezini savunan AB karşıtı muhafazakârlara karşı önemli bir siyasi başarı kazanarak Beyaz Saray'ın vizyonunu belirledi. Başbakan Washington'a Kıbrıs konusunda sağlam bir paketle geldiği takdirde, bu konuda ABD Başkanı'ndan daha aktif katılım bekleyecektir. Bu anlamda işin püf noktası, Ankara'da hazırlanan planın Annan Planı'na ne ölçüde yakın olacağı. Hem Ankara, hem de Rum tarafı plana yönelik bir dizi "değişiklik" hazırladığını söylüyor. Kıbrıs o kadar detay üzerine kurulu bir konu ki, bürokrasinin liderler üzerinde hakimiyet kurmasına son derece müsait.

Bardağın yarısı boş
Geçenlerde üst düzey bir askeri yetkili planla ilgili bazı kaygılarını ABD'ye ilettiğinde, bu kaygıların planda bizzat işlendiği ve çözüm alternatiflerinin sunulduğu cevabını almış. Demek ki yetkili bir anlamda yanlış bilgilendirilmiş. Gerçekten de plan çetrefilli ve çok seçenekli. (Bu çok eklektikli yapı hem planın en güçlü, hem de en zayıf yönü.) "Üç beş değişiklik" diye öyle seçenekler sunabilirsiniz ki ortada ne plan, ne de anlaşma ruhu kalır. Gazetelerde Rum tarafının değişiklik önergeleriyle ilgili ipuçlarından anlıyoruz ki, bu problem her iki taraf için de geçerli. Amerikalılar ise Rum kesiminin "ikna edilebilirliği" konusunda gereğinden fazla iyimser ve umutlu. Tüm bunlar Türkiye meselelerine "bardağın yarısı boş" diye bakmaya şartlanmış bir kalemin gözlemleri. Umarız ki yanlıştır. Bazen merak ediyorum acaba Avrupa ve Washington'un Kıbrıs konusunda AKP hükümetinden beklediği gerçek anlamda bir çözüm mü, yoksa iyi niyetli bir çözüm çabası mı diye. Ankara açısından ikisi arasındaki fark ne? Peki ya Washington için?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dev komplo   / 01-03-2004
 Irak'ı unutmamak   / 23-02-2004
 New York ötesi   / 16-02-2004
 Kıbrıs başlarken   / 09-02-2004
 Washington sonrası   / 02-02-2004
 Frekans tutturmak   / 26-01-2004
 Kürtler ve Sistani   / 19-01-2004
 Yeni misyon   / 12-01-2004
 Anlaşma ruhu   / 05-01-2004
 Erdoğan'ı beklerken   / 29-12-2003
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Kıbrıs'tan Bağdat'a
Ankara harıl harıl Kıbrıs'ta 22...
Bir zamanlar Kartaldı
Bir zamanlar Kartaldı
Avni Aker'deki randevuda Trabzon attığından fazlasını kaçırdı. Fatih...
'Santrforum yok' mesajı
'Santrforum yok' mesajı
İstanbulspor maçı sonrası santforu olmadığından şikayet eden Lucescu,...
Erdoğan'a pekiyi pankart
Erdoğan'a pekiyi pankart
İş isteyen pankartları güvenlik görevlilerine toplatan Başbakan,...
Ağar: Askerin tavrı AK Parti'ye yaradı
Ağar: Askerin tavrı AK Parti'ye yaradı
DYP lideri Ağar, Hilafetin kaldırılışının yıldönümü kutlamasına...
Kadının payına düşen şiddet ve tecavüz
Kadının payına düşen şiddet ve tecavüz
Bugün Dünya Kadınlar Günü. Ancak yapılan araştırmalar kadınların...
Dayakçı ve yasakçı
Dayakçı ve yasakçı
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, polis müdürlerine talimat...
Tayin yüzünden cinayet
Uğradığı bıçaklı saldırıda yaşamını yitiren Bağ-Kur müdürü Şevket...
Bağışla gelen ikinci bahar
Darüşşafaka Maltepe Bağışçılar Sitesi odaların dizaynı, verilecek...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.