kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Bush'un parasıyla demokratlık (1)

Bazen, "Acaba ben de muhafazakar mıyım?" diyorum. Muhafaza etmeye çalıştığımız birtakım ilkeler çok mu dinozorca, çağın epey gerisinde mi kalıyor, amaçların kıymeti ve önemi karşısında araçların bir kıymeti yok mu gerçekten? Bu ülkede demokrasinin gelişmesi, maddi, siyasi yahut askeri pozisyonlarından ötürü sesi çok çıkanların karşısına alternatif sesler çıkarılması, çok sesliğinin, hukuk devletinin, insan haklarının, açık toplumun tesisi için uğraşanlara da soruyorum belki. Kullanılan araçların, edinilen kaynakların hiç mi ahlaki-demokratik önemi yok? Başkalarını eleştirirken "ilke" diye tutturulanların, kendimizce "ulvi, meşru, haklı, insani, demokratik" amaçlar söz konusu olduğunda hiç mi hatırlanmaması, sorgulanmaması gerekiyor? Sanırım, başka bir niyetle yola çıkan bu yazı, başka yerlere de sürüklenecek. Bunu daha sonra tartışmak üzere.

***

ABD Başkanı Bush "Büyük Ortadoğu İnisiyatifi"ni sofraya koyarken (ve bizimkileri de heyecanlandırırken), geçen ay "Ulusa Sesleniş"te, demokrasi, özgürlük, piyasa cilalarının yanında bir kurumu ön plana koydu ve "Bütçesini iki katına çıkaracağız" dedi. İki katına çıkacak ve böylece, özellikle "Büyük Ortadoğu"da demokratikleşmeye katkı, "demokrasi odakları"na fon açısından daha büyük imkanlara kavuşacaktı. Nitekim, kuruluşundan beri başında bulunan Carl Gershman da, "Ortadoğu'da çok değişiklik oluyor. Biz, doğru insanları nasıl destekleyeceğimizi biliriz" dedi. Bu kurumun adı "National Endowment for Democracy (NED)." 1983'te Reagan döneminde, Kongre kararıyla, "yönetim dışı, tarafsız" bir sivil örgüt olarak kuruldu ve amacı, "Dünyanın her yerinde demokrasinin geliştirilmesine, demokratik kurumların güçlendirilmesine hizmet" diye ifade edildi. Ancak daha o zamandan anlaşıldı ki, NED, "CIA'nın örtülü faaliyetlerinin açığa çıkması, ABD'de rahatsızlık yaratması üzerine, bir açık faaliyet örgütü olarak tasarlanmıştı." Görünüşte bir sivil toplum örgütüydü, Kongre'ye hesap vermiyordu ama kaynaklarını federal yönetim sağlıyordu. Yani, devletin bir uzantısıydı; "derin devlet" demesek de! Diyebiliriz de! Zaten, NED'in kuruluşunu hazırlayanlardan Allen Weinstein da, "Bugün bizim yaptıklarımızın çoğu, bir zamanlar CIA tarafından örtülü biçimde yapılmıştı" diyordu.

***

NED, şimdi 40 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkacak bütçesinin yarısını dört kuruluşa dağıtıyor. Tarafsız ya, biri Cumhuriyetçi Parti'nin
uzantısı "Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitü (IRI)", diğeri Demokratlar'a yakın "Uluslararası Meseleler için Milli Demokratik Enstitü", ayrıca sendikal konfederasyon AFL-CIO'nun uzantısı "Amerikan Uluslararası İşçi Dayanışması Merkezi" ve Ticaret Odası'nın uzantısı "Uluslararası Özel Girişim Merkezi." Onlar da dünyanın çeşitli yörelerine. Geri kalan para ise, birtakım bursların yanı sıra, çeşitli ülkelerde, "demokrasi için", sivil toplum örgütlerine, sendikalara, öğrenci örgütlerine, muhalif gruplara, kitap yayıncılarına, gazetelere, diğer medyaya ve sonradan doğrudan destek yasaklandığı için, dolaylı yollardan partilere. Bu destekler ortalama 50 bin dolar civarında olup 200-300 bin dolara da çıkıyor. Devletten aldığının yanı sıra, "Journal of Democracy" adlı etkin yayına desteği ise, Olin, Scaife, Heritage, Bradley gibi, ABD sermayesinin en tutucu, en bağnaz, en azgın vakıflarında buluyor. Para elbette boşuna verilmiyor. İlgi duyanlar ve duyması gerekenler için yarın devam edeyim. Yarın: Demokrasiden yana, demokrasiye karşı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir başka kökten dincilik (2)   / 05-03-2004
 Bir başka kökten dincilik   / 04-03-2004
 Töre, linç ve utanmazlık   / 03-03-2004
 Sıradan bir iç tutarlılık meselesi   / 02-03-2004
 Pastoral senfoni   / 01-03-2004
 Kusura bakmayın, dilim tutuldu!   / 29-02-2004
 Bush'un parasıyla demokratlık (2)   / 27-02-2004
 Bush'un parasıyla demokratlık (1)   / 26-02-2004
 Büyük Ortadoğu'da aslan Türkiye   / 25-02-2004
 Sosyal ile Hıristiyan Demokrat   / 24-02-2004
MEHMET TEZKAN
Liseler resmen iki yıla indi..
Medyaya küçük bir...
EMRE AKÖZ
'O bizim neşemizdi'
Şanlıurfa Havaalanı'nda Ankara...
UMUR TALU
"Adamım" meselesi biraz tuhaf!
Başbakan'ın,...
Kayıp kız Peggy Türkiye'de mi?
Almanya'da iki yıl önce okula gitmek için evinden çıkan ve bir daha...
Bush-Kerry yarışında "3 yanlış 1 doğru" hesabı
Türkiye'yi de yakından ilgilendiren diğer bir seçim de Amerika'da...
Yıldızların efendisi: 1-0
Yıldızların efendisi: 1-0
G.Birliği, F.Bahçe'yi futbol olarak ezdi ama Hooijdonk'a takıldı.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.