kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Zamana karşı yarış

Salı günü, henüz kimlikleri belirlenmeyen, kana susamış caniler Şiiler'in en kutsal şehrinde en kutsal günlerinde bir katliam yaptılar. Çoluk çocuk, kadın erkek, Arap Acem 180 kişi hayatını kaybetti. Dün bu sayfada da vurgulandığı gibi bu hain ve vahşi saldırı Irak'taki yönetim konseyinin geçici bir anayasa üzerinde mutabık kalmasından bir gün sonra gerçekleşti.
Irak'ta bu eylemlerden sonra bir iç savaş olasılığının giderek güçlendiği görülüyor. Tarafların siyasi çıkarları açısından baktığınızda bu mantığın neden geçerli olduğu ortada. İktidarı kaybetmiş Sünni elit gelecekte Şii hegemonyası altına girmek istemeyeceği için Şiileri de kanlı bir hesaplaşmaya çekerek son bir iktidar denemesi yapmak istiyor. Böylesi bir gelişmenin bir sonucu ise Irak'ın komşularının çok korktukları bölünmenin meydana gelmesidir. Dolayısıyla Türkiye giderek bu ihtimal üzerinde de düşünmeli ve alternatif siyaset üretmeye de başlamalıdır.
Şiiler, oyuna gelmedi
Aslında geçici anayasa ve yaşanan kıyımlar Amerikan işgalinin başından beri ülkeye hakim olan zamana karşı yarış durumunun sürdüğünü gösteriyor. Düzenin kurulması yönünde ne kadar çok adım atılırsa kaosu ve iç savaş koşullarını hakim kılmak isteyenler de bir eyleme başvuruyorlar. Bir yandan ABD'nin düzen kuramadığını, kuramayacağını göstermek isterken diğer yandan da cemaatler arasında nifak yaratmaya çabalıyorlar. Gayet akıllı ve soğukkanlı hareket eden Şii dini liderliği şimdilik bu zokayı yutmadı.
Irak'ta olup bitenleri anlamaya çalışırken son zamanlarda tüm gazetelerde sütunlarca yazıya neden olan Büyük Ortadoğu Projesi veya tasarımı tartışmalarına da atıfta bulunmak gerekli olabilir. Kerbela'da yaşanan son olay Irak'taki ve Ortadoğu'daki gelişmeleri yalnızca dinsel perspektiften anlamaya çalışmanın eksikliğini ve yanlışlığını bir kez daha gösterdi. Ortada ayrışmamış bir Müslümanlığa yönelik bastırma harekatı yok. Kaldı ki Ortadoğu'daki Müslümanlar'ın kurdukları düzen kendi içinde ayrımcı, baskıcı ve azınlığı ezen nitelikler taşıyor.
Unutmamak gerekir ki Ortadoğu'nun da kendine göre bir devletlerarası alt sistemi ve bu sistemi tanımlayan iktidar kodları vardı. Araplar arasındaki hegemonya mücadeleleri 1950'lerden itibaren bölgede büyük çalkantıların yaşanmasının da en önemli nedenlerindendi. Amerikan savaşı ve işgaliyle birlikte bu alt sistemin hiyerarşisi bir ölçüde bozuldu. İşgalin yarattığı dalgalanmalar er ya da geç bölgedeki diğer ülkeleri ve bunların rejimlerini de etkileyecek.
Grossman da bunu işleyecek
Belki de hepsinden fazla vurgulanması gereken ise Amerikan savaşının bölgedeki, özellikle de Arap devletler sistemi içindeki mutlak Sünni hakimiyetinin sonunu getirmiş olması. Arap sisteminin en önemli devletlerinden birinde iktidara gelecek Şiilerin bundan böyle azınlık nüfusu oluşturdukları diğer Arap ülkelerinde parya muamelesi görmeleri söz konusu olamayacaktır. Dolayısıyla meselenin siyasileşmeye çok açık bir mezhepsel boyutu da var.
Geçici anayasa Irak'ı oluşturan farklı grupları bir çatı altında tutmanın yollarını arayan, ademi merkeziyeçi ve dinci bir rejime yol açmayacak şekilde tasarlanmıştı. Ancak bu anayasada öngörülen türden bir düzenin kurulabilmesi kolay değil. Dün Los Angeles Times gazetesinde Henry Kissinger'in yazdığı gibi, Irak ile ilgili yeni düzenlemelerde "Şiiler çoğulculuğun sınırlarına, Kürtler federalizmin sınırlarına Sünniler ise uzlaşmanın sınırlarına tehdit oluşturuyorlar".
Mark Grossman'ın Büyük Ortadoğu'yu konuşmak üzere Türkiye'ye geldiği gün müzakerelerde herhalde bu temalar işlenecektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 29 Şubat   / 29-02-2004
 Yalnız petrolle yaşanmaz   / 26-02-2004
 Tartışılan alan   / 22-02-2004
 Kader seçimleri   / 19-02-2004
 Güç kayması   / 15-02-2004
 "Dönmüyorum"   / 12-02-2004
 Irak politikasının geleceği   / 05-02-2004
 Araplarla Kürtlerin mücadelesi başladı   / 02-02-2004
 Çıkarmanın Ardından   / 01-02-2004
 Vietnam'ın gölgesi   / 29-01-2004
SOLİ ÖZEL
Zamana karşı yarış
Salı günü, henüz kimlikleri...
Adios Avrupa: 0-2
Adios Avrupa: 0-2
Maça atak başlayan Kartal, 12. dakikada Angulo'nun golüyle yenik...
Bu yolun sonu final: 3-0
Bu yolun sonu final: 3-0
İtalya'daki 1-0'lık üstünlüğünü Ankara'ya taşıyan kırmızı-siyahlılar,...
Onların kökünde Derviş Vahdeti var
Onların kökünde Derviş Vahdeti var
CHP'li Ali Topuz, 'CHP'nin kökü bereketsiz' diyen Erdoğan'a yanıt...
Atatürkçü olan biziz, onlar değil
Atatürkçü olan biziz, onlar değil
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "CHP'nin kökü bereketsizdir"...
Patrik revizyonla neyi amaçlıyor?
Patrik revizyonla neyi amaçlıyor?
Fener Rum Patriği Bartholomeos, 1923'ten bu yana bir ilke imza attı...
Hilafet'e karşı komutanlı panel
Hilafet'e karşı komutanlı panel
Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen Hilafet’in...
Umutla bekliyorlar
"Sonuna kadar güvendikleri" banka müdürünün önlerine koyduğu boş...
Öğretmeni vurdular
Mardin Kızıltepe'de Anadolu Lisesi Edebiyat öğretmeni 27...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.