kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hilafet'e karşı komutanlı panel
Hilafet'e karşı komutanlı panel
3 Mart 1924'te hem Hilafet kaldırıldı hem Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edildi

Çağdaşlıktan geri dönüş yok

Hilafet'in Kaldırılışının 80. Yıldönümü töreninde çağrı: Laikliğe sahip çıkın

Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Ankara'daki Hilafet'in Kaldırılışının 80. Yıldönümü paneline Özkök ve Fırtına dışındaki tüm komutanlar eşleriyle katıldı.

"HİLAFET özlemi"ne dikkat çekilen panelin sonuç bildirgesinde "laiklik ve ulusal bütünlüğün Cumhuriyet'in vazgeçilmez ögeleri olduğu" belirtildi.


***

Hilafet'e karşı komutanlı panel

Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen Hilafet’in Kaldırılışının 80’inci Yılı ve Günümüz Türkiyesi konulu panele kuvvet komutanları eşleriyle birlikte katıldı Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ertuğrul Kazancı, Kemalist aydınlanmayı hedef alan kesimlere karşı bir ‘ulusal mutabakat’ın oluşması gerektiğini söyledi.

ANKARA- Halifeliğin kaldırılışının 80. yıldönümü etkinlikleri, hükümete laiklik uyarısına dönüştü. Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen Hilafet'in Kaldırılışının 80. Yılı ve Günümüz Türkiyesi konulu panele kuvvet komutanları da eşleriyle katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, resmi bir ziyaret için İsveç'e, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına da önceki gün meydana gelen uçak kazası hakkında bilgi almak üzere Konya'ya gittiği için panele gelemedi. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Şükrü Sarıışık, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın salona girerken vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı.

KOMUTANLARA 'BRAVO'
KOMUTANLARIN
salona girişleri sırasında bravo sesleri yükseldi. Komutanlar, panelin sonunda da alkışlarla uğurlandı. Bu sırada bir grup vatandaş 'Dayan Denktaş, Uyan Türkiye' pankartı açtı. Ankara Ticaret Odası Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen panele, katılımın çok olması dikkat çekti. Bin kişilik salon dolarken, birçok kişi konuşmaları ayakta dinledi. Çok sayıda otobüsle ATO'ya gelen üniversite öğrencileri ise konuşmaları dışarıda ellerinde Türk ve KKTC bayrakları sallayarak dinlemek zorunda kaldı. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Ertuğrul Kazancı, açılış konuşmasında, tam bağımsızlık ve uluslararası ilişkilerde eşitlik ilkeleri üzerine oturtulmuş Kemalist aydınlanma devrimi ve Atatürkçü düşünce sisteminin çok açık ve doğrudan doğruya hedef durumunda olduğunu söyledi. Türk devrimini tüm aşamalarıyla reddeden laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti kavramını, bölücü, çağdışı ve yıkıcı mecralara sürüklemeyi deneyenlerin alabildiğine çalıştığını kaydeden Kazancı, "Cumhuriyet ve Atatürkçülükle bağdaşmayan uğraşları demokrasi çerçevesi dışına çıkararak uygulama atılımları yapmak asla kabul edilir tutum değildir" dedi.

'TOPARLANMA VAKTİDİR'
KARŞI
devrimin "yol, yöntem bulduğunu, mevziler ele geçirdiğini" ifade eden Kazancı, "Şimdi yeniden toparlanma vaktidir. Ulusal karakterli işbirliği, güç birliği, gönül birliği tekrar yaşamsallık kazanmalıdır. Ulus devlet, siyasal, sosyo-ekonomik ve kültürel öğeleriyle yeniden inşa edilmelidir. Gün o gündür" diye konuştu. "Ulusal mutabakat" ın ivedi bir gereksinim durumuna geldiğini söyleyen Kazancı, "Ulusal mutabakat, Atatürk'ün ilke ve devrimlerini etkisizleştirmek, anayasada tanımlanmış dünya görüşünü değiştirmek ve Türkiye Cumhuriyeti'ni bölüp parçalamak, millet ve ulus devlet anlayışını ortadan kaldırarak milli hedef ve menfaatlerimize ulaşmamızı engellemek amacındaki güçler ve odakların, milletin azim ve kararlılığı ile bertaraf edilmesine dair milletin her kesiminin katılımı ile oluşan ve kökenlerini millet olma bilincinde bulan bir toplumsal uyanış hareketidir" diye konuştu.

HİLAFET ÖZLEMİ SÜRÜYOR
PANELE katılan konuşmacılar hükümeti hilafet özlemi içinde olmakla suçladı. İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter, "Hilafetin kaldırılmasına rağmen Türkiye'de şeriat özlemi duyan çevreler ne yazık ki 80 yıldır şeriat devleti kurma ütopyasını sürdürüyorlar. Siyasal İslamcılık adı altında bu işin teorisyenlerini yetiştirdiler. Kendi düşüncelerine göre eğitim veren okullarda beyinler yıkandı" dedi. Nur Serter, hilafetin kaldırılması ve Tevhid- i Tedrisat Kanunu'nun kabulünün ardından geçen 80 yıl sonrasında bu uygulamaların 2004 Türkiyesi'nde de önemini koruduğunu söyledi. Prof. Dr. Serter, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun da 1980'lerden itibaren delindiğini, 1970 sonrası alternatif eğitim yapılanmasıyla İmam Hatip'lerin 70'ten, 600 adete kadar ulaştığını anlattı. İmam Hatip'lere yönelik kaybolan ilginin YÖK yasasında yapılacak düzenlemeyle artırılmasının hedeflendiğini savunan Prof. Dr. Serter, "Demokrasiyi toplumsal gelişmenin doğal sonucu olarak görüyoruz. Demokrasiyi araç olarak kullananlara karşıyız" dedi. Serter, "Şu anda Meclis'te görüşülmekte olan Kamu Yönetimi Temel Kanunu, ulusal birliği bozacak düzenlemelerle dolu. Türkiye'yi federe devlete dönüştürmeyi amaçlamaya yönelik bir kanun tasarısı görünümünde" dedi.

KAFİRLE İŞBİRLİĞİ
AKDENİZ
Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Çetin Yetkin de panelde söz alanlar arasındaydı. Prof. Dr. Yetkin, Başbakan Erdoğan'ın laiklik tanımını yanlış yorumladığını belirterek, "Sayın Başbakan, laikliği din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır diye tanımlıyor. Oysa laikliğin anlamı Batı'daki gibi dini otoritelerin devlet kontrolü altında olmasıdır" dedi. Renkli bir konuşma yapan ve zaman zaman salondakileri kahkahalara boğan Yetkin, hükümeti şu sözlerle eleştirdi: "Adım adım Hilafet'i geri getirmeye çalışıyorlar. İslamcı bir iktidar Hıristiyan güçlerle el ele vermiş işbirliği yapıyor. İktidar açısından bakıldığında kendi potansiyelini artırarak ülkeyi ters-yüz etmek durumu var. Dış güçler açısından bakıldığında Kıbrıs'ı aldılar, sıra Ege'de. Güneydoğu zaten geliyor. Başbakan kendi söyledi, Diyarbakır'ı merkez yapacakmış." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anıl Çeçen de, Amerika tarafından ortaya atılan ve son günlerde sıkça konuşulan Büyük Ortadoğu Projesi'nin bölücülüğe hizmet ettiğini vurguladı. Panelin ardından üç sayfalık Ulusal Uyanış ve Birlikteliğe Çağrı bildirgesi dağıtıldı. Bildirgede, ulusal bütünlüğün ve laikliğin Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin vazgeçilmez öğeleri olduğu vurgulandı.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Patrik revizyonla neyi amaçlıyor?
 Geçim tartışması
 Şimdi ebediyen göklerdeler
 İstanbul'da kar ve yağmur uyarısı
 Eş ve çocuklara tokat atana hapis
 Deprem dede dün taburcu oldu
 Ankara Laila'nın açılışında izdiham
MEHMET TEZKAN
İçi su dolu kadeh şerefe kaldırılır mı?
HAYIR.. Bizde...
EMRE AKÖZ
Yürüyelim bakalım!
Geçen yılın sonunda İstanbul'a gelip...
Kerry, resmen Bush'un rakibi
Amerika'da 2 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi...
Konsey, Türkiye'yi "akladı"
Türkiye ile AB ilişkilerinde hayati önem taşıyan 2004 yılında,...
Adios Avrupa: 0-2
Adios Avrupa: 0-2
Maça atak başlayan Kartal, 12. dakikada Angulo'nun golüyle yenik...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.