kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geçim tartışması
Geçim tartışması
"İster istemez beni alıp satmış olursun"
"Yasak da değil etik de"

Geçim kavgası

Erdoğan'ın "Ticaret yapmasam Başbakan maaşıyla geçinemem" açıklaması muhalefetten tepki gördü

Başbakan Erdoğan, Ülker bayiliğinin sürmesiyle ilgili eleştirilere "Namusumla çalışıyor, helal para kazanıyorum. 17 yıllık ticari faaliyetimi neden durdurayım ki" diye yanıt verdi.

DEVLETLE İŞİM YOK
ERDOĞAN
şirketinin devletle işi olmadığını belirtti: "Ticari kazancım olmasa bu maaşım yetmez. Schröder'e maaşını sordum, 15 bin Euro'ymuş. Benimki 3 bin küsur."

CHP ÖNERGE VERDİ
BU
sözler Meclis'te de yankılandı. CHP'liler "Başbakanımızın maaşı yetmiyormuş. Bütçesine üç trilyon ek ödenek koyalım" diye önerge verdi. AKP reddetti.

NE DEDİLER?

ECEVİT: BANA YETTİ
"BAŞBAKAN
maaşımla hiç sıkıntı çekmedim. Emekliliğimde de bir sıkıntımız yok."

AĞAR: DÜNYADA YOK
"ÖNCE
milletin geçimini düşünmeli. Dünyada ticaret yapan başbakan var mı?"

Liderler ne maaş alıyor........ Aylık maaş... Ülkede kişi başına gelir

*Bush............(ABD)..............40 bin $............36 bin $

*Blair............(İngiltere).........29 bin $............26 bin $

*Raffarin.......(Fransa)...........25 bin $............26 bin $

*Schröder.....(Almanya).........18 bin $............26 bin $

*Berlusconi....(İtalya)............15 bin $............25 bin $

*Aznar..........(İspanya)...........9 bin $............21 bin $

*Persson.......(İsveç)..............8 bin $.............26 bin $

*Erdoğan.......(Türkiye)...........4 bin 500$..........7 bin 300$





***

Geçim tartışması

Türkiye'nin tam 28 yıl sonra, "tek haneli" enflasyon rakamını gördüğü güne; Başbakan'ın geçim sıkıntısı damgasını vurdu. Tüm kesimler maaşıyla geçinemeyen Başbakan'ı konuştu CHP'liler Schröder'in maaşına özenen Başbakan Erdoğan için "ek ödenek" isteminde bulundu. Hukukçular ise Başbakan Erdoğan'ın ticari faaliyeti için, "Yasak da değil, etik de" yorumunu yaptı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başbakanlık ve milletvekilliğinden aldığı maaşla geçinemediğini bu nedenle ticari faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Başbakan Erdoğan, Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi'nde dün yayınlanan röportajında bir süre önce Türkiye'yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'e aldığı maaşı sorduğunu da açıkladı. Erdoğan, gazeteci Murat Çelik'in, "Ülker firmasının distribütörlerinden biri olmanız doğru mu?" sorusuna ise "Bakın dobra dobra cevap vereceğim. Hiçbir ticari faaliyetimi durdurmak, dondurmak gibi bir durum söz konusu değil. Ben namusumla çalışıyor, helal para kazanıyorsam buna kim ne diyebilir? Ben bu işi 17 yıldır yapıyorum. Yeni başlamış olsam neyse" yanıtını verdi. Etik olarak bir başbakanın ticaretle uğraşmasının doğru olup olmadığının sorulması üzerine de Erdoğan; "Hayır buna hiç katılmıyorum. Söyledim, etik dışı ne var ki? Bakın benim ticari hayatımda devlet ile hiçbir işim yok. Sadece bir konu hariç; Vergi. Vergi konusunda da en hassas kurumlardan birinin distribütörüyüz. Ülker, vergisini kuruşu kuruşuna veren bu konuda çok titiz bir kurum" diye konuştu.

SCHRÖDER'E MAAŞINI SORDUM"
Erdoğan, "Cola Turka içerek Ülker grubunun reklamını yapıyorsunuz gibi anlaşılıyor" yorumuna da şöyle karşılık verdi, "Hayır. Ben hiç böyle düşünmüyorum." Ticareti bırakmasının söz konusu olmadığını belirten Erdoğan, sözlerini de şöyle sürdürdü, "Göreve geldiğimde bu tür eleştiriler olunca, bir ara düşündüm hukukçulara sordum, 'Acaba kayyuma devretmek vs. mümkün mü' diye. Değilmiş zaten. Şirketlerin faaliyetlerini de eniştem ve ortaklarım yürütüyor. Benim ortaklığım ve yönetimdeki yerim sürüyor. Ayrıca ben şunu da söyleyeyim ben ticaret yapmasam, oradan para kazanmasam bu maaşla geçinemem. Milletvekili maaşı ve artı başbakan olduğum için 220 milyon lira alıyorum. Ticaretten kazancım olmasa geçinemem. Bakın çok yeni bir örnek anlatayım. Almanya Başbakanı Schröder ile sohbet ederken konu açıldı. Ben kendisine sordum ne kadar maaş aldığını. 15 bin Euro alıyormuş maaş olarak. Bizimki ne ediyor? Herhalde 3 bin küsur Euro... Düşünün işte..!"

CHP'LİLER ÖNERGE VERDİ
Bu arada ek bütçe yasa tasarısı görüşmelerine de Başbakan Erdoğan'ın, "Geçinemiyorum" sözleri damgasını vurdu. CHP'lilerin, "Geçinmesi için destek" amacıyla Başbakanlığa 3 trilyon lira ek ödenek önergesi tartışmaya yol açtı. Önerge sahibi Kemal Kılıçdaroğlu, "Başbakan, Schröder'e ne kadar maaş aldığını sormuş. Bir başbakan, bir başka ülkenin başbakanına karşı neden küçük düşsün? Ticari faaliyeti olan bir başka ülkenin başbakanı var mı? Başbakan'a yetecek bir maaş vermemiz gerekiyor" dedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise "Çarpmayı bilmiyorsunuz her şeyi çarpıtıyorsunuz. Çarpın bakalım 3 trilyon lira 15 bin Euro mu yapıyor" dedi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Patrik revizyonla neyi amaçlıyor?
 Hilafet'e karşı komutanlı panel
 Şimdi ebediyen göklerdeler
 İstanbul'da kar ve yağmur uyarısı
 Eş ve çocuklara tokat atana hapis
 Deprem dede dün taburcu oldu
 Ankara Laila'nın açılışında izdiham
MEHMET TEZKAN
İçi su dolu kadeh şerefe kaldırılır mı?
HAYIR.. Bizde...
EMRE AKÖZ
Yürüyelim bakalım!
Geçen yılın sonunda İstanbul'a gelip...
Kerry, resmen Bush'un rakibi
Amerika'da 2 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi...
Konsey, Türkiye'yi "akladı"
Türkiye ile AB ilişkilerinde hayati önem taşıyan 2004 yılında,...
Adios Avrupa: 0-2
Adios Avrupa: 0-2
Maça atak başlayan Kartal, 12. dakikada Angulo'nun golüyle yenik...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.