kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Bulutlar gitti Muş'akalkın gidelim işe

2004, ekonomiyi de kapsayan dış politika konularında çok önemli kararların alınacağı Cumhuriyet tarihinin en kritik yıllarından biri olmaya aday. Kıbrıs ve AB konularında Türkiye'nin tutumunun da etkisiyle alınacak kararlarla ekonomi ve mali piyasalar ya sıçrayacak ya da dibe vurabilecekti. Kıbrıs'ta çözüm yolunun aralanmasıyla hem AB'nin yolu, hem de ekonominin ve mali piyasaların önü açıldı. Şimdi dibe çakılma ihtimali çok azaldı, sıçrama şıkkı gündemde.
22 Aralık 2003'teki yazımızda arka arkaya üç kritik eşiğin nasıl aşılacağının 2004 yılında ekonominin de kaderini belirleyeceğini kaydetmiştik.
Eşiklerden biri yerel seçimlerde programın uygulanmasını tehlikeye düşürecek ölçüde popülizm yapılmasıydı. Emekli maaşlarıyla bu yola sapıldı, ancak IMF'nin de devreye girmesiyle yeni önlem alınması kabul edildi. Bu hafta IMF heyetinin Türkiye'ye gelmesi ve 7. Gözden Geçirmeyi tamamlaması bekleniyor. Yani ilk eşik tehlike doğurmayacak biçimde atlatılmak üzere.
3Kıbrıs eşiği yarılandı- Atlanacak ikinci eşik Kıbrıs'tı. Buradaki sıkışıklık 1 Mayıs'ta Kıbrıs'ın AB'ye tam üye olarak kabul edileceğinden kaynaklanıyordu. Türkiye insiyatifi eline aldı. Müzakerelerin usulü konusunda anlaşma sağlanmasıyla çözümde yol yarılandı. 19 Şubat'ta Annan Planı temelinde görüşmeler başlayacak. Kıbrıs Türk ve Rum tarafının anlaşamadığı konuları, Türkiye ve Yunanistan 22 Mart'tan itibaren bir hafta süreyle görüşecek. Burada da anlaşılamayan konulara BM Genel Sekreteri Kofi Annan karar verecek. Nihai anlaşma 21 Nisan'da Kıbrıs'ta her iki toplumda referanduma sunulacak ve öyle yürürlüğe girecek. Kofi Annan'ın belirttiği gibi, "40 yıldan beri ilk kez çözüme bu kadar yaklaşıldı."
3İşin riski de var- Ancak bu görüşme maratonu ve referandum risksiz bir süreç de değil. Tamamının her günü dolu çözüm ve müzakere süreci hep olumlu geçmeyecek. Çözüm süreci, Türkiye'nin ve Türk tarafının pozitif katkısına rağmen karşı tarafın tutumu nedeniyle az bir ihtimal de olsa tıkanabilir. İşte butün bu durumlarda mali piyasalarda krealizasyonları gündeme gelebilir.
Bunun dışında referandumda veya anlaşmanın onaylanacağı TBMM'de herhangi bir yol kazası olasılığı düşük de olsa olabilir. Piyasalar bu risklerin gündeme gelmesiyle zaman zaman dalgalanabilir. Kuzey Kıbrıs'ın Rum kesimiyle AB'ye gireceği 1 Mayıs'a kadar piyasalar pozitif ama dalgalı bir trend içinde olabilir. Borsa yükselir, faiz düşer, kurdaki gevşemenin boyutunu Merkez Bankası'nın vereceği destek belirler.
3Faiz, borsa ne olur?- 2.5 ayı bulacak süreçte Hazine faizlerinde yaklaşık dörtte birlik veya üçte birlik düşüş beklenebilir. Bu da yüzde 20 ve altı demek.
Borsa 5.5 ayı bulan yükselişinin ardından dinleniyordu ve bu seçime kadar sürebilirdi. Ancak şimdi Kıbrıs etkisi nedeniyle bu dinlenmeye erken son verdi. Borsa önümüzdeki dönemde ana trendi olan uzun vadeli yükseliş eğiliminin orta kısmını gerçekleştirebilir. 1.5 cent civarına yaklaşan endeksin dolar bazındaki primi 6.5 ayda yüzde 100'ü aşıyor. Bu primin çok kısa sürede yüzde 150'ye veya yüzde 200'e çıkması durumunda yabancılar kar realizasyonuna gidebilir. Bu da borsanın daha ileri gitmesini sınırlayabilir.
3AB oynatır- 2004 yılında atlanacak üçüncü eşik AB'ydi. İkinci eşiğin başarıyla geçilmesiyle üçüncü eşiğin Türkiye lehine sonuçlanması ihtimali artıyor. Bitişikteki takvim de, bu konudaki ilk güçlü sinyalin 18-19 Haziran'da yapılacak AB Zirvesi'ndeki bildiride verilebileceğini gösteriyor. Burada yeni şartlar getirmeden Türkiye'yi cesaretlendirici bir cümlenin yer alması yeterli olabilir. Ardından 12 Ekim'de AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'ndaki tutumu beklenecek.10-11 Aralık 2004'te AB'nin müzakere takvimi verip vermeyeceği belli olacak.
AB'den takvim almamız garanti değil, ama Kıbrıs sorununu çözmemiz bu ihtimali artırıyor. Müzakere tarihi alınacağına güvenerek mali piyasalarda işlem yapmanın, reel ekonomik faaliyetlerde bulunmanın getirisi olabileceği gibi, bir riski olacak. Ama kimse AB'den müzakere tarihi alma ithtimaline karşı kayıtsız kalamayacak, hemen her şey yerinden oynayacak.
3Sonuç- "Bulutlar gitti Muş'a, kalkın gidelim işe" Batman Sözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yatırım atılımı için düşük enflasyon fırsatı   / 25-02-2004
 Küçüklere hayat hakkı yok büyükler ise atak değil   / 24-02-2004
 Bıyıklı yabancılar şimdi de eurobond'da sahneye çıktı   / 23-02-2004
 Yeni dönemin en büyük eksikliği yatırımların başlayamamasında   / 20-02-2004
 Moratoryumun eşiğinden üç yılda Avrupa kapısına   / 19-02-2004
 Dövizde neler yaşanıyor?   / 18-02-2004
 Çukurova Elektrik'i yeniden kazanma fırsatı doğar mı?   / 17-02-2004
 Bulutlar gitti Muş'akalkın gidelim işe   / 16-02-2004
 Avrupa heyecanı borsayı 3 cent'in üzerine taşır   / 13-02-2004
 Cimbom ve BJK'ya bak Fenerbahçe'yi anlarsın   / 12-02-2004
YAVUZ SEMERCİ
Gaza gelmeyecek kadar vaktimiz var
Türkiye elektrik...
SERVET YILDIRIM
Dolar/Euro'da ne oluyor?
Dolar geçen hafta euro...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsa kimsenin malı değil
Bu tespit yeni açıklanan...
İLKER SARIER
Maliye ve İTO
Yazılarımızı takip edenler, maliyecileri...
Oysa önleyebilirdi
Uzmanlara göre; şoför paniğe kapılmasaydı aracını olay faciaya...
Gaspçı masalı uydurup parayı kendisi kapmış
Gaspçılar tarafından soyulduğunu iddia eden muhasebeci kızın yalanı...
Barış Manço'nun evine sürpriz talip
Barış Manço'nun evine sürpriz talip
Barış Manço'dan miras kalan antika otomobillerin haraç mezat...
Ender Hanım'a torun müjdesi
Ender Hanım'a torun müjdesi
Akfil'in ortağı Ender Mermerci anneanne oluyor. Ender Hanım'ın...
IMKB
E: 18,772 D:% 0.34
DOLAR
S: 1,331,000 D:% 0.38
EURO
S: 1,657,000 D:% -0.36
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.