kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Belediyeye adayım ancak gözüm başbakanlıkta
Belediyeye adayım ancak gözüm başbakanlıkta
Başbakandiyarbakır'ı gözden Çıkarmış
Baykal 'hayır' demek İçin Bile aramadı

Benim gözüm başbakanlık koltuğunda

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, başta DEHAP olmak üzere 5 sol parti ile kurduğu birlikteliğin yeni bir siyaset tarzı olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Bugün belediye başkanı adayıyım ama, gözüm ve gönlüm başbakanlıkta."




***

Belediyeye adayım ancak gözüm başbakanlıkta

Murat Karayalçın. Onu nasıl hatırlıyorsunuz? Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı... SHP Genel Başkanı bugün tekrar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı. Karayalçın, DEHAP, EMEP, ÖDP, Özgür Parti ve SDP ile birlikteliğin yeni bir siyaset tarzı olduğunu söylüyor. "Solun eşref saati geldi de geçiyor bile. Halkın gündemindeki sorunların tartışılması gerek".

Murat Karayalçın, DEHAP, EMEP, ÖDP, Özgür Parti ve SDP ile bir birlikteliğin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı. Karayalçın ile solun niye değişmesi gerektiğini, partilerin ittifakını ve niye tekrar belediyede görev almak istediğini konuştuk.

Soldaki bu birliktelik seçime dönük bir girişim mi yoksa devamı gelecek mi?
Biz hep beraber güç birliğinde olacağımızı kamuoyuna duyurduk. Bu bile başlı başına bir olaydır aslında. İlk kez böyle bir şey oluyor, biz zaten birkaç aydır bunun sağlanması için uğraşıyorduk.

Gerçek neden solun birlikteliğini sağlamak mı yoksa AKP'ye karşı durmak mı?
Aslında bu yeni bir siyaset yapma tekniği. Bunun hem aritmetik, hem de siyasetin içeriğine yeni bir nitelik kazandırma gibi bir yönü var. Yurttaş ile siyasi partiler arasında yeni bir ilişki kurma gibi bir misyonu da var. Avrupa'da sağ partiler de bu tür ittifaklar yapıyorlar. Kimi partiler kendi içlerinde esnek bir yapıya sahipler. Farklı seslere, düşüncelere kendi yapıları içinde yer verebiliyorlar.

Ya farklı seslere yer veremeyen partiler?
Eğer parti yapıları esnek değilse, bu sefer etrafta çok sayıda parti kuruluyor. Güney Avrupa'da bu çok yaygın. Eskiden insanlar kalın çizgilerle pekala bir araya gelebiliyorlardı. Şimdi çok çeşitli nedenlerle, teknoloji gibi, artık ayrıntılara takılıyorlar, örgütleniyorlar.

ZEYTİN DALI PROJESİ GİBİ
Bizde genelde koalisyonlar seçimden
sonra kurulur, değil mi?
Evet. Önceden birbirleriyle ilişkisi olmayan siyasi partiler bir araya gelip, zorunluluk nedeniyle hükümet kuruyorlar.

Siz de kurdunuz ama...
Evet ben de yaptım. Hatta koalisyondan sonra bir vatandaş beni söyle eleştirmişti. Demişti ki "Seçimlerden önce partinizin programında bunlar vardı, şimdi yok. Niye yok?"

Siz ne cevap verdiniz?
"O bizim partimizin vaadleriydi. Biz tek başımıza iktidar değiliz" dedim. Ama bu inandırıcı gelmiyor.O yüzden benim düşünceme göre siyasi partiler seçimlerden önce bir araya gelmeliler ve seçim sonrası yerine seçim öncesi koalisyon kurmalılar.

Seçim sonrası koalisyon yapmak zor, peki seçim öncesi?
Her ikisi de çok zor. Yine de ben bunun Türkiye'deki demokrasiye ciddi bir zenginlik kazandıracağı görüşündeyim. Ayrıca belli siyasi projelerin etrafında da toplanılabilir. Diyelim AB, siyasi partiler bunun için ayrıca bir koalisyon kurabilirler.

Altı parti birliktelik kurdunuz. Peki niye CHP, DSP ve YTP yok?
Kendilerine sosyal demokrat parti diyenlerle seçim birlikteliğini sağlayamadık da, kendilerine sosyal demokrat olarak tanımlamayanlarla sağladık. Çok ilginç. Böyle bir birlikteliğin gerçekleşmesi koşulların ve seçmenlerin dayatmasıyla gerçekleşti. İtalyanların meşhur Zeytin Dalı Projesi gerçekleştiğinde yıl 1996'ydı. Bizim eşref saatimiz bu yıl yakalandı.

Bir adım atılması için AKP gibi bir partinin böylesine yükselmesi mi gerekliydi?
Yalnızca o değil aslında. Türkiye'de solun örgütü diyalog içine girmesi gerekiyor. Gündemdeki ve halkın karşısındaki sorunları tartışması lazım. Bence bu bir zorunluluk. Bütün dünya değişiyor, sol aynı kalamaz, sol kendisini eskisi gibi sürdüremez. Sürdürürse de seçmenden destek göremez. Maalesef Türkiye "sol"u hep uzaktan tartıştı. Bizim kurduğumuz birliktelik tabii ki AKP'ye yönelik nitelikler taşıyor ama aynı zamanda halkın gündem maddelerinin de tartışılmasını sağlıyor.

DETAYLARI KONUŞMADIK
Yani bu birliktelik 29 marttan sonra da devam edecek. Öyle mi?
Evet. Hatta katılmayanları da çağırıyorum. İttifak sözcüğünü kullanmıyorum çünkü bunu büyük birliktelik için saklıyorum. Maalesef onu bu sefer yine yapamadık.

Doğu Perinçek de katılmadı size. Niye?
Doğu Bey, daha büyük bir birliktelik olması gerektiğini söyledi ve katılmadı.

Ben DEHAP yüzünden katılmadı diye biliyordum.
O konuda eleştirileri vardı ama gerçek nedenin bu olmadığını düşündüm. Perinçek bana "DEHAP, CHP ya da SHP listelerinden seçime girerse, ayrıca Kıbrıs ve Kuzey Irak konusunda üzerinde mutabakata varacağımız bir metni imzalarsa bizim için bir sakınca taşımaz" dedi.

İyi de bu "Olmaz" demenin başka bir yolu. Mümkün mü bu söyledikleri sizce?
DEHAP ile bizim ortak bir basın açıklamamız oldu.

Orada Kıbrıs yoktu ama...
Evet ama o konuda da çok farklı bir düşünce ortaya çıkacağını sanmıyorum. Birkaç gün önce, Ferhat Tunç'un adaylığını açıklarken ben Kıbrıs konusunda şöyle dedim. "İki kesimli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı bir Kıbrıs çözümü istiyoruz." Konuşmamdan sonra birliktelik partilerimizin genel başkanlarından hiç biri "Yanlış söylüyorsun!" demedi.

Aklımı kurcalayan bir nokta var. Yani böyle mi öğreniyorsunuz birliktelik kurduğunuz partilerin düşüncelerini. Önceden oturup "Bizim örneğin K. Irak konusunda ya da Kıbrıs hakkında ortak düşüncemiz ne olmalı ya da bir açıklamada ne diyeceğiz?" diye konuşmadınız mı?
Hayır bunlar konuşulmadı.

Gerekli değil mi sizce?
Yani belki. Tabii gerekirdi. Hem süremiz azdı hem de bu tartışmalar bir başlayınca... (Gülüyor) Biliyorsunuz. Aslında bütün konuları tartışmamız gerekirdi ama o zaman bizdeki zamanı kullanamayabilirdik. Neyse özetle biz kavga için bir araya gelmedik, dedikodu yapmıyoruz. Örgütlü bir diyaloğumuz var. Seçimden sonra konuları tek tek ele alacağız elbette. Her konuda anlaşmayacağız belki ama en azından bir "oydaşma" sürecini beraber geçirmiş olacağız.

ANKARA UFKUNU YİTİRDİ
Niye bu birliktelik için milletvekili seçimlerini beklemediniz peki? Her şey daha net ortada olmaz mıydı?

Ben yerel seçimlerin milletvekili seçimlerine göre daha uygun bir test aşaması olduğunu düşünüyorum.

Şimdiye kadar bana çizdiğiniz tablo İtalya'yı da örnek gösteriyorsunuz, sol partileri iktidara taşıyacağını düşündüğünüz bir birliktelik. Bu tabloda bir lider olarak yer almak yerine niye Ankara'de Belediye Başkanı adayı olarak ortaya çıktınız?
Çok doğru bir soru. Türkiye siyasi geleneğinde bu yok. Genel başkanlar milletvekili adayıdır. Valla koşullar benim belediye başkan adaylığına gelmemi gerektirdi.

Hangi koşullar bunlar?
Çok çeşitli koşullar. Bir tanesi Ankara'nın 10 yıldır yönetimiyle ilgili yaşanan ve görülenler. Ankara'da çok haksız, plansız, yanlış işler yapıldığını düşünüyorum. Ankara ufkunu yitirmiştir. Bana Ankaralılar aday olmam yolunda telkinlerde bulundular, bunun da etkisi var. Ayrıca önümüzdeki ilk seçim yerel seçimler. Biz amaçlarımızı belediyelerden de başlayarak gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz.

Çok daha yüksek mevkilerdeki görevlerde bulundunuz. Belediye başkanlığı size yeterli gelecek mi?
Hizmet edebileceğim tüm yerlerde varım. Siyasetçinin nerede kalacağı hiç belli olmaz tabii. (Gülüyor) Siyasetçinin içinden, gönlünden bir yığın şey geçer.

Sizin gönlünüzden ne geçiyor?
Benim gönlümdeki başbakanlık. Ben Türkiye'nin Başbakan'ı olmak istiyorum, gözüm orada. Ama eğer bugün belediyede hizmet verme olanağım varsa, orada hizmet veririm. Muhtarlıkta hizmet verme olanağım varsa, orada da keyifle olurum. Ben bana önerilen mevkiler için "Eğitimim uygun değildir" demem.

Belediye başkanlığınız için olumlu tepkiler aldınız ama daha sonraki çizginizde son derece ağır eleştirildiniz. Keşke hiç Belediye Başkanlığı'ndan ayrılmasaydım dediğiniz oldu mu?
Hayır hiç demedim ve yaptıklarımdan da memnunum. Aslında bir dönem daha belediyede kalmak istiyordum ama İnönü o dönem genel başkanlığı bıraktı biliyorsunuz. Başbakan yardımcılığım dönemine dair eleştirileri tabii ki ben de biliyorum.

AYRILMAYI DÜŞÜNDÜM
Peki o dönem sizi bu seçimlerde yaralamayacak mı? Özellikle 5 Nisan kararları?

5 Nisan'dan sonra yapılan çalışmalar dikkate alındığında bunun bir önemi olmadığı görülüyor. Aslında tartışılması gereken Türkiye'nin niye o tarihe getirildiğidir. Aslında 5 Nisan kararları diye bir şey yok. Kararlar ve uygulananlar sadece kamuoyuna açıklandı. Açıklamasaydık referans gösterilen bir tarih de olmayacaktı bugün. O dönemde ben ayrılmay çok düşündüm. Bütçe olarak önüme öylesine bir tablo gelmişti ki anlatamam. Ayrılsaydım bütün bu eleştiriler olmazdı ama Türkiye çok daha ağır koşullarla karşı karşıya kalırdı.

Sizin döneminizde sadece 5 Nisan yok ki, insan hakları ihlalleri de var.
Çok doğru. APO bile ifadesinde, terörün belinin kırılması, alan savunma konsepti hep bizim hükümetimiz zamanında yapıldığını söyledi. O dönemde haklısınız köylüler iki ateş arasında kaldılar ve köy terkleri başladı. O çatışma dönemi insan hakları ihlallerinin yoğun olduğu bir dönemdi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AKP'nin İstanbul adayı Kadir Topbaş
 Altınok kürsüye gelmedi
 İstanbul'a ikinci Kasımpaşalı
 Faruk Çelik: Herkesi kucakladık
 CHP'nin İstanbul adayı Sirmen
 DSP İstanbul'da Türker'le yarışacak
YAVUZ DONAT
Kaymakamlar: Ana sorun işsizlik
Cumhuriyet'in genç, cıva...
 atv 14.00
"Son Bir Şans Ver"
 atv 15.10
"Sana Mutfağı"
 Star 15.00
"Hayat Treni"
 TRT 1 14.25
"Damak Tadı"
 TRT 1 15.35
"Benimle Oynar mısın?"
 Habertürk 14.30
"Barış Çağan..."
Şimdi de onun için ağlıyorlar
Antrenörlerini iki ay önce kalp krizine kurban veren basketbolcuları...
Hanımağa emredince cinayet için izin aldı!
Yerel seçimdeki rakibine gözdağı vermek için tuttuğu tetikçiyi başka...
Mustafa ruh ikizim gibi
Mustafa ruh ikizim gibi
Gülben Ergen her kapanan kapının ardından bir aydınlık doğduğuna...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.