kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İtalyan menüleri 'pasta'sız olmaz
İtalyan menüleri 'pasta'sız olmaz


Pasta yani hamurişleri, İtalyan menülerinin merkezini oluşturuyor. "Milattan Önce" ve "Milattan Sonra" der gibi, yemekte ilkin hamurişlerinden önce anlamına gelen "antipasta"lar servis yapılıyor
100 gram makarna sadece 350 kalori... İtalyanlar makarnanın kesinlikle kilo aldırmadığını savunuyorlar

Şehirlerin kendi adlarını taşıyan yemeklere sahip çıkmamak, hatta reddetmek gibi bir alışkanlıkları var galiba. Örneğin Almanya'da bildiğimiz sosisin adı "Wiener", yani "Viyanalı"dır. Viyana'ya gidip Wiener isterseniz, anlamazlar. Çünkü onlar aynı sosise "Frankfurter", yani "Frankfurtlu" adını vermişlerdir. Hamburger'in bir Hamburg spesiyalitesi olduğunu da Hamburglular şiddetle reddedeceklerdir. Benzer bir ilginç olayı bundan bir süre önce İtalya'da yaşadım. Bilirsiniz, bütün dünyada kıymalı domates soslu makarnaya Bologna kentinin spagettisi anlamına gelen "Spaghetti Bolognese" denir. Ben de Bologna şehrine gitmişken bir Bologna makarnası yemeye kalkıştım. "Spaghetti Bolognese" diye bir şey yoktur" dediler. Bu kez de yanlışlıkla, nasıl olsa makarna İtalyanca'dan gelme bir sözcük diye, "maccherone" istemeye kalktım, önüme bir çeşit düdük makarna geldi İtalya'da. Çünkü bu sözcük orada sadece belirli bir makarna çeşidi için kullanılıyormuş. Makarnagillerin İtalyanca'daki karşılığının "pasta" olduğunu unutmamak gerekiyormuş meğer. Oysa bizim bildiğimiz tatlı "pasta"larımızın oradaki karşılığı da torta". Kısacası epey kafa karıştıran bir durum.

ETLERE GEÇMEK ŞART DEĞİL
"Pasta", yani hamurişleri, İtalyan menülerinin merkezini oluşturuyor. "Milattan Önce" ve "Milattan Sonra" der gibi, yemekte ilkin hamurişlerinden önce anlamına gelen "antipasta"lar servis yapılıyor. Bunlar genellikle çorba ya da zeytinyağı ve sarımsakla tatlandırılmış ızgara kabak, patlıcan gibi sebzeler. Bunu "primo piatto", yani ilk tabak, ilk yemek anlamına gelen "pasta" izliyor. Dolayısıyla yemek, İtalyanlar'a göre hamurişleriyle başlıyor. İyi bir yemek davetinde birkaç çeşidini servis yapmadan ikinci yemek, yani "secondo piatto"ya, yani etlere geçilmiyor. Bana sorarsanız, birbirinden güzel İtalyan makarna çeşitleri varken etlere geçmenin de alemi yok. Bir kitapta okudum, eriştesinden bizim mantı benzeri raviolisine kadar beş yüzden fazla makarna yemeği varmış İtalya'da. Bunların sayısı da her geçen gün artmaktaymış. Oysa bizler bir iki makarna yemeği biliriz. Salçalısı, kıymalısı, yoğurtlusu, fırında pişmişi dışında belki bir iki çeşit daha saydıktan sonra listemiz tükenir. Çünkü biz makarna pişirmeyi temelden yanlış bellemişiz. Ya da atalarımızdan makarnayı öğrenen İtalyanlar doğrusunu kendileri geliştirmişler. Hamurişlerini Orta Asya kavimleri bulmuş. Göçlerle uğradıkları yörelere de bu becerilerini öğretmişler. Atilla, İtalya Yarımadası'nı fethetmeye geldiğinde amacına ulaşamamış ama onun getirdiği hamurişleri İtalya'yı fethetmiş. Bugün İtalyanlar "pasta"sız bir öğün düşünemiyorlar.

HAFİFÇE SERT OLMALI
Biz makarna pişirirken iyice yumuşamasını bekler, suyunu süzer, ardından bir de soğuk sudan geçiririz. İtalyanlar bu manzarayı gördüklerinde tüyleri diken diken oluyor. Çünkü makarnanın mutlaka yumuşamadan tencereden alınması gerek onlara göre. İçinin hafifçe sert "al dente", yani "dişe gelir" olması şart. Bu arada haşlarken suyuna biraz tuz, bir çorba kaşığı da zeytinyağı koyuyorlar, süzerken makarnalar birbirine yapışmasın diye. Sonra süzer süzmez, henüz kızgın haldeki makarnanın içine çok az tereyağı atıp çeviriyorlar. Daha önce hazırladıkları sos ve harçla karıştırıp hemen yiyorlar. Makarna bir öğünde tüketilecek kadar pişiriliyor. Kalanı ise kesinlikle daha sonra ısıtılıp sofraya getirilmiyor. Bizim makarnalarımızla İtalyanlarınkinin en önemli farkı ununda. Bizimki yumuşak buğdaydan elde edilen undan yapılıyor, onlarınki sert buğdaydan. Sert buğday iri ve altın rengi taneleri sayesinde yumuşak olandan ayrılıyor. İşlendiğinde de yumuşak buğday una benzer mat bir görünüm alıyor. Sert buğdaydan yapılmış makarnanın görünüşü ise hafif saydam, rengi altın sarısı. Sert buğdaydan yapılmış makarnaların protein oranı daha yüksek. İtalyan yasaları, İtalyan makarnasının şöhretine gölge düşürmesin diye, sert buğdaydan yapılmış olanların dışındaki makarna cinslerinin ihraç edilmesini engelliyor. İtalyanlar, makarnanın kesinlikle şişmanlatmadığını savunuyorlar. 100 gram kuru makarnada sadece 350 kalori olduğunu, şişmanlatmasının, ancak içine aşırı miktarda yağ ve kalorisi yüksek malzemeler katılırsa söz konusu olduğunu belirtiyorlar. Spaghetti, malum, "pasta"ların en incesi. Şekillerine ve cinslerine göre farfalle, gnocchi, lasagna, maccherone, tortellini, fettucini, ravioli, tagliatelle, cannelloni gibi adlar alıyor. Sosları ise apayrı bir alem. Kimileri zeytinyağı, çeşitli otlar, sarımsak ve domatesle hazırlanırken, kimilerinin temel unsuru krema. İtalyan hamurişleri ton balıklı, kıymalı, midyeli, kabaklı, pırasalı, karnabaharlı, kısacası hemen her şeyli olabiliyor. Son İtalya yolculuğumda tam bir "pasta" şöleni yaşamıştım. İtalyan usulü "pasta"ların tadına vardıktan sonra, iyice yumuşayıp bazıları birbirine yapışmış, yumuşak buğdaydan yapılan salçalı makarnanın beni artık mutlu atmayacağını düşünmüştüm. Ama yanılmışım. Dün Türk usulü domatesli makarna yedim. Bir hoşuma gitti ki, hiç sormayın. İnsanın, damağı başlangıçta hoşuna giden, ilginç yenilikleri denese bile, bir süre sonra yine bildiğini, alıştığını özlüyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ses Tiyatrosu konserlerle şenleniyor
 Piyanist'in şefi Türkiye'de
 Tezgah açmaya ciple gidiyor
 İstanbul canlı bir şenliktir
 Akdeniz mutfağından bir yıldız
 Birileri aforoz edilecekse bunlar porno tacirleri olmalı
 Annemin tepkisinden korktum
 İçinden kanallar geçen bir şehir
 Şehrin 'kalbi' bu fotoğraflarda atıyor
 Erivan'da yoksullar kültürle doyabiliyor
 Queen'le birlikte uzayın seslerini yorumlayacak
 Soğuk ama iklim değişmedi
 Troya yapımcı arıyor
 Aşık olmak kendini cesur hissettirir
 Ah Linda ah...
 İtalyan yemekleri kursu
 Brezilya'nın son gözdesi
 Kısa...kısa...kısa...
 Lunapark gibi telefon
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Sessizce eğleniyoruz.
Kazanmak, kaybetmek gibi bir...
MEHMET ALTAN
Tarihe cinsiyet açısından bakmak...
Devletleri uluslar...
ÖNCEL ÖZİÇER
Darılmaca yok
Aman, her şey bir tarafa, ortada...
TURGAY NOYAN
Karadeniz'de gemilerim battı
Çok üzgünüm. Çünkü...
MEHMET BARLAS
İstanbul böylesi bir felaket görmemişti
Güzel bir filmin...
REFİK DURBAŞ
Faydası vardı: Çıngırak
Paul Auster'in...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.