kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tüyo Özal'dan özel TV Uzan'dan
Tüyo Özal'dan özel TV Uzan'dan
Gece Jimnastiği fark yaratmıştı

Tüyo Özal'dan özel TV Uzan'dan

Cumhurbaşkanı Özal'ın 'Yasal engel yok' sözüyle ilk özel TV yayıncılığına başlayan Uzanlar'a ait Star TV'nin gizli ortağı da Ahmet Özal'dı. Ama Cem Uzan her şey bittikten sonra Ahmet Özal'ı da bir darbede safdışı bıraktı.

Uzan Hanedanlığı'nın gerek kurulmasında gerekse büyümesinde hiç kuşkusuz basının çok önemli bir rolü var. Agresif tavırları ve kavgacı kimliğiyle tanınan grubun en önemli silahı, hep sahibi bulunduğu basın kuruluşları oldu. Uzan Grubu'nun rakiplerini yıldırmak ve sindirmek amacıyla kullandığı en etkili silah da hiç kuşkusuz grubun televizyon kanalı Star TV'ydi. Star TV'nin kuruluşu bile Uzan Grubu'nun gelecekteki karakterini bire bir yansıtıyordu.

BASINDA UZAN
Star TV, Uzanlar'ın basındaki ilk şirketleri değildi tabii ki. Grubun basına olan ilgisi baba Kemal Uzan döneminde başladı. 60'larda Yeni İstanbul Gazetesi'ni alarak grubun basınla ilk temasını sağlayan baba Kemal Uzan, Hasan Yılmaer'den Halit Kıvanç'a kadar pek çok ünlü gazeteciyi transfer etmesiyle bir anda dikkatleri çekti. Uzan, basında ilk promosyonu ve ilk promosyon skandalını yaratan adam olarak da tarihe geçti. Kemal Uzan, kuponla çekilişe katılacak okurlara Galatasaray'daki evini vereceğini duyurdu. Yeni İstanbul'un tirajı, o günün rakamıyla olağanüstü arttı, 100 bine çıktı. Ama okurların kupon dolu zarfları gazeteye gelmeye başlayınca evinin elinden gideceğini anlayan Uzan, iddiaya göre başka bir firmasında çalışan işçisini çekilişi kazanmış gibi göstererek evini kurtardı.

HAYAT VE SES MECMUASI
Kemal Uzan basın hayatına daha sonraki yıllarda Hayat ve Ses mecmualarını da satın alarak devam etti. 1978 yılında Şevket Rado sahibi olduğu ünlü Hayat Mecmuası'nı taşınmazları ve bütün tesisleriyle birlikte satışa çıkardı. SSK, binası için Hayat'ı satın almak istedi. Ama Rado, yayın hayatının sürmesini istediğinden satmadı. Ardından Kemal Uzan talip oldu. Şevket Rado, bina için ayrı, çalışanların tazminatı için ayrı ücret istedi. Uzan, binanın parasını verdi, tazminatları kendisinin halledeceğini söyledi. Ancak Uzan pek çok gazeteciyi işten çıkarırken tazminatlarını 2 yıla yayarak ödedi. Türkiye'nin ilk özel televizyonu Star'ın kuruluş öyküsü ise Kemal Uzan'ın Turgut Özal'la olan yakınlığı ile başladı. Bir dönem yurtdışı müteahhitlik işleri yapan Kemal Uzan Suudi Arabistan yönetiminden önemli bir alacağını tahsil etmekte zorlandı. İşte tam bu noktada Turgut Özal devreye girdi ve Kral Fahd'a Uzanlar'ın alacağının ödenmesi için bir mektup yazdı. Paranın ödenmesiyle birlikte başlayan ilişkiler, ikilinin oğulları Cem Uzan ve Ahmet Özal'ın ortaklığında Türkiye'nin ilk özel televizyonunun kurulmasına kadar uzandı. Aslında her şey sanki önceden planlanmış gibiydi.

TÜYO TURGUT ÖZAL'DAN
Bir ABD gezisi sırasında Cumhurbaşkanı Turgut Özal, anayasa gereği Türkiye'de devlet dışında televizyon yayını yapılamayacağını, ama yeni teknolojilerle yurtdışından yapılacak bir yayını engelleyecek yasanın da olmadığını açıkladı. Bu demeç, adeta bu işi yapmak isteyenlere verilen bir tüyo gibiydi. Nitekim bundan kısa süre sonra 1 Mart 1990'da Türk ekranları Magic Box adlı kuruluşun deneme yayınlarıyla tanıştı. 31 Mart 1990 tarihinde de Magic Box'un Star 1 adını verdiği kanal tam gün yayına başladı. Magic Box yurtdışında bir şirketti ama Türkiye'den bol bol reklam topluyordu. Hatta kısa sürede TRT'nin reklam gelirlerinin yarısını almayı başarmıştı.

AHMET ÖZAL ORTAKLIĞI
Bu arada en çok konuşulan konu, Star'da Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın ortaklığı olup olmadığıydı. Bu konuda Cem Uzan ser verip sır vermiyordu. Kendisiyle yapılan bir söyleşide köşeye sıkıştırılması üzerine "Ahmet Özal ortağım değil ama ortağım olmasını çok isterdim" yanıtını verdi. Ama çok geçmeden gerçek ortaya çıktı. Süleyman Demirel'in seçimleri kazanıp başbakan olmasıyla birlikte Uzanlar'ın da Ahmet Özal'a ihtiyacı kalmamıştı. Yapılan operasyonla Ahmet Özal devreden çıkarılmak istendi. Ancak Ahmet Özal'ın düğmeye basmasıyla bir anda icra memurları ve kamyonları Star'ın kapısına dayandı. Kameraların, reji odalarının sökülüp götürülmemesi için elden ele pek çok kişiden büyük miktarda para toplandı. Star TV, sonraki dönemlerde Uzan Hanedanlığı'nın hep en etkili silahlarından biri oldu. İş hayatlarında yaşadıkları en küçük sıkıntıda karşılarına çıkan rakipleri sindirmek, yıldırmak ve yok etmek için Star'ı kullanmaktan çekinmediler. Bu rakipler arasında Aydın Doğan ve Sakıp Sabancı gibi isimler de yeraldı, Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz gibi siyasetçiler de. Pek çok kişi Uzanlar'ı Star TV kameralarını "omuzda taşınan bazuka" gibi kullanmakla suçluyordu. Uzanlar ise medya gücünün başka alanlarda nasıl kullanılabileceğini tek tek gösteriyordu. Kral TV'yi kuran Uzanlar, istedikleri sanatçıyı zirveye taşıyor, istemediklerini görmezden geliyordu. Bu arada grup, Süper FM'le girdiği radyo yayıncılığında da Kral FM, Metro FM, Joy FM ile genişlemeyi sürdürdü. Yazılı basını da atlamayan Uzanlar Star Gazetesi'ni kurarak buradaki örgütlenmelerini de tamamlamış oldu.

Nevzat ATAL- Hacer GEMİCİ

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 '219 şirket borcu karşılamaz'
 Fiyatlar yuvarlana yuvarlana zamlanacak
 Amerikalı öğrencilere soru ihraç edeceğiz
 Borçlar ödenir ya da satılır
 Ticaretin rekor ayı
 Vergi mükellefi kârına göre reyting alacak
 Zamlarda son sözü Erdoğan söyleyecek
 Dünya Bunları Konuşuyor
 Günde 25 milyon SMS gönderiyoruz
 Babacan: Şubatta tek haneyi görürüz
 Toyota: AB normlarında dizel yakıtı getirenler çoğalsın
 Opet'ten madeni yağ eğitimi
 Otomax'ın talihlisi belli oldu
 Sanayici pahalı enerjiden şikayetçi
 17 yılda 7.5 milyar dolarlık özelleştirme
 Renkli internet telefonu
 10 bin şarkı tek bir kutuda
 Vakıfbank'tan isteğe bağlı kredi
 Türkiye, 12 ülkeye at ihraç ediyor
 Aria-Aycell evliliği haftaya tamamlanır
 Ali Coşkun: Yapanın yanına kâr kalmamalı
 TV ve gazetede sahiplik sorunu
 Serbest bölgelerde ticaret hacmi arttı
 Sanayiciler pahalı enerjiden şikâyetçi
 Bürokraside sürgün gibi uygulamalar
GÜNTAY ŞİMŞEK
TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi
TÜPRAŞ'a Tatneft'in iştiraki...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bulutlar gitti Muş'akalkın gidelim işe
2004, ekonomiyi...
Polis borç için dehşet saçtı
Borcunu vermeyen arkadaşının kardeşiyle tartışan polis memuru L. Ç.,...
İkizleri unutmadı
Baştabip Albay Cengiz Aydın iki yıl önce Diyarbakır'ın Başarı...
Güllerle kutladılar
Güllerle kutladılar
Ünlü şarkıcı Seda Sayan, Sevgililer Günü'nü iki yıldır büyük aşk...
Tansa'nın düğün estetiği
Tansa'nın düğün estetiği
Yıllar sonra tekrar flört etmeye başlayıp, 29 Ocak'ta yıldırım...
IMKB
E: 19,324 D:% 1.71
DOLAR
S: 1,325,000 D:% 1.46
EURO
S: 1,691,000 D:% 1.50
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.