kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin adını teknoloji dünyasında duyurdular
Türkiye'nin adını teknoloji dünyasında duyurdular
Sağlık sisteminde verimliliği artıran projeler hazırlıyoruz

Türkiye'nin adını teknoloji dünyasında duyurdular


Dünyanın dev teknoloji şirketlerinden Cisco, 3 bin iş ortağına yaptığı toplantıda, 'örnek proje' olarak bir Türk şirketinin geliştirdiği ürünü tanıttı. 3 yıl önce üç kişiyle kurulan Nevotek'in internet tabanlı IP telefon üzerinden geliştirdiği yeni ürün, otelcilikte yeni bir sayfa açıyor.

Geleceğine inanan İş Risk'in yüzde 51'ini satın aldığı Nevotek'in Başkanı Tankut Turhan, geliştirdikleri ürünü başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki otellerden sipariş aldıklarını söylüyor
Tamam Türkiye bir tekstil ülkesi. Otomotiv üretimi konusunda da bir üs haline gelmeyi başardı. Ama asıl önemlisi teknolojide ne yaptığı, dışarıya yazılım satma başarısını gösterip göstermediğiyse, ben küçücük bir Türk şirketinin, dünyanın dört bir yanından 3 bin teknoloji şirketinin katıldığı bir toplantıda 'en iyi proje'yle adından söz ettirdiğine tanık oldum. Piyasa değeri 200 milyar dolara yaklaşan dünya teknoloji devlerinden Cisco System'ın başta CEO'su John Chambers olmak üzere arka arkaya konuşma yapan üç üst düzey yöneticisi, söz birliği etmişcesine bir Türk şirketinden bahsediyor. Bu da yetmiyor, 'En iyi örnek' diyerek birazdan bu şirketin ortaklarından Tankut Turhan kürsüye davet ediyor. Hawai'de dünyanın dört bir yanındaki 3 bin ortağını yani teknoloji şirketini tropikal adanın dev kongre merkezinde toplayan Cisco'nun dikkatini çeken bu Türk şirketinin ismi Nevotek. Kuşkusuz Cisco'nun milyarlarca dolarlık satışını gerçekleştiren başka ortakları da var ama Nevotek, Cisco'nun internet tabanlı IP telefonu üzerine geliştirdiği ürünle otelciliğe bambaşka bir görünüm veriyor ve sadece Cisco'nun değil, dünya teknoloji devlerinin de dikkatini üzerine topluyor. Böylece, teknolojide bizden daha hızlı ilerlemeler kaydeden ülkelerden çıkacağını tahmin ettiğimiz yeni bir ürüne bir Türk şirketi imzasını atıyor. Üstelik kurulalı daha üç yıl bile olmamış. Tankut Turhan için ofis diye bir kavram yok. Kart vizitinde yazılı olan mobil olmayan telefon numaralarını çevirdiğiniz zaman, dünyanın neresinde olursa olsun çalıyor. Diz üstü bilgisayarı, üzerine yerleştirilmiş kamerasıyla bir ofiste isteyebileceği herşeye sahip. Zaten Nevotek'i ODTÜ'den arkadaşı Arda Ünsal ve Erdinç Göğüş'le birlikte kurmaya karar verdiklerinde, 15 yıldır Amsterdam'da yaşıyor olması hiç bir sorun yaratmamış. İşin en ilginç taraflarından biri de daha üç yıl önce kurulan ancak geliştirdiği teknolojileri dünyanın dört bir yanında satmaya başlayan Nevotek'i henüz işin başındayken inanan bir riks şirketi satın almış. İş Bankası iştiraklerinden, İş Risk Nevotek'in sanırım bugünlere geleceğini dünden görmüş... Hawai'de gün boyu demo yaparak yeni ürünü katılımcılara tanıtan Nevotek'in Satış ve Pazarlama Direktörü Ersel Oymak'la sohbet ederken, telefonların artık ezan okuduğunu da öğreniyorum. Orta Doğu'daki oteller için geliştirilen bu ürünü alan otellerin bütün telefonlarına istenildiği takdirde namaz vakitleri giriliyor. İmsak vakti gelince, bütün telefonlar ezan okuyor. Nevotek'in bu ürününe ilk kavuşan ise Şikako'daki en büyük İslam cemaati olmuş.

* Üç yıl önce şirketi kurduğunuza göre kriz yılında bu işi yaptınız. Kriz fırsattır mı dediniz?
Ben o sıralarda Cisco'nun Amsterdam ofisinde çalışıyordum. Aslında 15 yıldır Amsterdam'da yaşıyorum. Cisco'nun internet tabanlı IP telefonlarını satıyordum. Cisco IP telefonun mucidi, yani geliştiren şirket. İş ortaklarından ise IP telefon tabanlı yeni ürünler geliştirmesini bekliyor. Böyle bir ürün geliştirebileceğimizi düşününce, Cisco'dan ayrılıp bu şirketin iş ortağı olmaya ve teknoloji geliştirmeye karar verdik.

BİZE İLK KOÇ İNANDI
* Böyle bir ürünün satabileceğine inanmış mıydınız? Bu biraz da öngörü konusu değil mi?
Aslında ilk zamanlar Türkiye'de IP telefon tanıtımları yaptığımız zamanları hatırlıyorum. Bize aval aval bakıyorlardı. Gidi bu olmaz, saçmalamayın der gibiydiler. Ama bakın Koç Net buna Türkiye'de ilk inananlardan ve şimdi çok iyi IP telefon satıyorlar. Divan Oteli'ndeki bütün telefonlar IP'ye dönüştü.

* Bugün Cisco tarafından 3 bin iş ortağının karşısına 'en iyi proje'yle Nevotek çıktı ve siz kürsüye çıkıp bir Türk şirketinin geliştirdiği teknolojiyi anlattınız. Şirketleri bu kadar heyecanlandıran bu yeni teknoloj nedir?
Biz Cisco teknolojisini kullanarak yeni bir telefon geliştirdik ve dikey pazarlara sunduk. Yani internet tabanlı IP telefonları bir otele uyguladık ve ortaya çok güzel sonular çıktı. Özellikle iş hayatı için önemli olan otellerden yani kent otellerinden müthiş talep gelmeye başladı. Bir otel müşterisi, resepsiyona geldiği anda bir e-mail adresine otomotikman sahip oluyor. Örneğin isminin baş harfleri ve otelin isminden oluşan bir adres. Odasına çıkıyor. Bilgisayarı yanında değil. Mesajlarını kontrol etmek istiyor. IP telefonu kullanarak, mesajlarına ulaşıyor. Elektronik posta göndermek isterse, IP telefonun üzerine sadece adresi yazıyor ve ses mesajını karşı tarafa iletiyor. Bu adrese metin halinde mesaj alıyor. Daha önce kendisine ait olan telefon numaralarını isterse sesle arayabiliyor. Ses, görüntü ve dataya sahip olan müşteri, telefonundan isterse o gün borsadaki gelişmeleri takip ediyor ya da yine kendi seçtiği haberlere ulaşıyor. IP telefonu tv'yle birlikte kullanan otel misafirine bazı reklamlar da buradan ulaşıyor. İsterse köşedeki pizzacıdan kendisine pizza ısmarlıyor.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 TMSF, Uzan şirketlerine el koydu
 Uzanlar'ın son kalesi Telsim de devlete geçti
 Kavga dövüş biten imparatorluk
 'Kimseyle özel bir meselemiz yok'
 Avrupada herkes artık bizden mal almak istiyor
 Mevduatta kayma yaşanmaz
 Coşkun: Organize Sanayi Bölgesi yasası değişecek
 Özdemir: İş olsa Irak'ta işimiz ne?
 Star televizyonu kurucusuna teslim
 Tatneft: Yatırımcılar isterse dava açsın biz Tüpraş'ı...
 MFI-3 Seas'tan, butik danışmanlık hizmeti
 Vakıf'tan konut tamamlama kredisi
 Kamuda kira zammı % 10 ile sınırlı kalacak
 Plan bir hafta önce hazırlandı
YAVUZ SEMERCİ
Uzan ne demişti: Malımı yedirmem!
CEAŞ ve KEPEZ'in...
ALİ SAYDAM
Sen misin yolda kalanlarla alay eden...
Televizyonda...
İLKER SARIER
Bilinmeyen Yazar veya bir Tosun olayı
Cuma günkü...
Altın Ayı Fatih Akın'ın
Almanya doğumlu Türk yönetmen Fatih Akın'ın filmi 'Duvara Karşı' tam...
Kaçak mazot için istasyon kurdular
Gemilerden ucuza aldıkları mazotu, istasyonlara kayıt dışı satan 9...
Verdi, imdada yetişti!
Verdi, imdada yetişti!
Verdi'nin "romantik üçlemesi"nin en son halkası "Il Trovatore"nin...
Moda Polisi
Moda Polisi
Bu kez süper!
Köşemi takip edenler bilir, Reyhan Çiftçi'yi genelde...
IMKB
E: 19,000 D:% 0.61
DOLAR
S: 1,314,000 D:% -0.79
EURO
S: 1,690,000 D:% -0.18
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.