kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TMSF, Uzan şirketlerine el koydu
TMSF, Uzan şirketlerine el koydu
Polis operasyonu şafakta başlattı

Bir devrin sonu

Bir zamanların banka-sanayi-medya devi Uzanlar'ın şirketlerinin tümüne 7.5 katrilyon borcu ödemedikleri gerekçesiyle elkondu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, kamu alacaklarının tahsiline ilişkin yeni yasa uyarınca Uzan Grubu'nun 219 şirketine elkoydu. Dev operasyona sadece İstanbul'da 1000'i aşkın polis katıldı.

"BORCUN ÖDENMESİ İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMADILAR"
TMSF
operasyona gerekçe olarak "İmar Bankası hâkim ortaklarının, bankanın 7.5 katrilyonluk borcunu ödemek için aylardır adım atmamasını, hiçbir ödeme planı sunmamasını" gösterdi.

CEM UZAN'A DA"EVİ BOŞALT" İHTARI YAPILDI
OPERASYONUN
son ayağı Cem Uzan'ın evine yönelikti. Polise kapıyı açmayan Uzan'a "Bir hafta içinde evi boşaltması" ihtarı yapıldı. Uzan, öğleden sonra gittiği Star TV binasına da alınmadı.


***

TMSF, Uzan şirketlerine el koydu

Dün sabah gerçekleştirilen operasyonla, Uzanlar'a ait 219 şirketin mülkiyetine tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu el koydu. Şirketler faaliyet alanına göre 4'e ayrıldı ve her biri yeni yöneticilere bağlandı TMSF, operasyonun İmar Bankası'nın mudilerine ödenen 7.5 katrilyon liralık alacağın takip ve tahsili için, son çıkan bankacılık yasasının ilgili maddelerine dayanılarak gerçekleştirildiğini bildirdi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni çıkarılan Bankacılık Yasası'na dayanarak Uzan Grubu'na ait yaklaşık 219 şirketin yönetimine alacakların tahsili için el koydu. TMSF'nin kararı uyarınca Uzan Grubu'nun şirketlerindeki yöneticiler de değiştirildi. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, ''İmar Bankası soruşturması çerçevesinde birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan Uzan Grubu'na ait 200 şirketin yönetimine, 'alacakların tahsili ve mal kaçırılmasını önlemek amacıyla' el konulduğunu'' söyledi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), batık İmar Bankası'ndan doğan kamu alacağının tahsili için uygulanan tüm yaptırımlara karşın Uzan Grubu şirketlerinde mal ve para kaçırmanın sürdüğünü, Grup şirketlerine yapılan operasyonun bu süreci durdurmayı amaçladığı bildirildi.

7.5 KATRİLYONU ALMAK İÇİN
İmar Bankası mudilerinin 7.5 katrilyon liralık alacağının takip ve tahsili için Uzan Grubu şirketlerine el konulduğu belirtilen TMSF'nin yazılı açıklamasında, "Kamu adına 7.5 katrilyon liralık bu alacağın takip ve tahsili ile görevli bulunan TMSF'nin bugüne kadar yaptığı çalışmaların, mevcut ve yeni çıkarılan yasalar gereği uygulanan muhtelif müeyyidelere rağmen, İmar Bankası'nın hakim ortaklarının, bu borçlarını nasıl ve ne zaman ödeyeceklerine dair herhangi bir plan sunmadıkları gibi mutad zeminlerde bir araya gelip konuyu müzakere etmeye bile yanaşmadıkları" vurgulandı. Aynı yetkili, ''TMSF'nin, 219 şirketi barındıran medya, GSM şirketi, çimento ve diğerleri olmak üzere 4 ayrı gruba 5'er kişilik 'kayyum' (belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kişi) ataması yaptığını'' kaydetti. Fon tarafından yönetimine el konulan Uzan grubuna ait 219 şirketin oluşturduğu 4 ayrı grupta görev yapacak 4 yönetim kurulu başkanı, 12 yönetim kurulu üyesi ile 7 denetleme kurulu üyesinin isimleri belli oldu.

DÖRT GRUP BAŞKANI ATANDI
TMSF'den alınan bilgiye göre, bünyesinde 74 şirketin yer aldığı medya grubunun yönetim kurulu başkanlığına Adem Gürses, yönetim kurulu üyeliklerine ise Uğur Hayırlı, Ömer Küçüközcan, Hasan Tahsin Emre ile Yusuf Toklu, denetleme kurulu üyeliklerine de Mehmet Ali Kaynar ile Zeynel Koç getirildi. Bünyesinde 67 şirket bulunan çimento-inşaat grubunun yönetim kurulu başkanlığına da Hidayet Nalçacı atanırken, yönetim kurulu üyeliklerinde Servet Kaçamak, Serhat Uçak, Mustafa Turgut ve Fatih Zülfikar, grubunun denetleme kurulu üyeliklerine de Veysel Karabasmaz ile Mehmet Rüştü Kırmacıoğlu atandı. 64 şirketin oluşturduğu telekomünikasyon grubunun yönetim kurulu başkanlığına Mehmet Tozaltın atanırken, yönetim kuruluna Yaşar Akgün, Uğur Hayırlı, Ömer Küçüközcan ve Halil Özkentli, denetleme kurulu üyeliklerine de Salih Öktem ile Lütfi Dalgıç getirildi. Metal, gıda, tekstil gibi 14 ayrı şirketin oluşturduğu grubun yönetim kurulu başkanlığına da İsmet Tuğul, grubun yönetim kurulu üyeleri de, Mustafa Öcalan ile Ercan Ergül'den oluştu. ''Diğer şirketler'' adı verilen bu grupta Faysal Kara da denetleme kurulu üyesi olarak görev alacak.

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Uzanlar'ın son kalesi Telsim de devlete geçti
 Kavga dövüş biten imparatorluk
 'Kimseyle özel bir meselemiz yok'
 Türkiye'nin adını teknoloji dünyasında duyurdular
 Avrupada herkes artık bizden mal almak istiyor
 Mevduatta kayma yaşanmaz
 Coşkun: Organize Sanayi Bölgesi yasası değişecek
 Özdemir: İş olsa Irak'ta işimiz ne?
 Star televizyonu kurucusuna teslim
 Tatneft: Yatırımcılar isterse dava açsın biz Tüpraş'ı...
 MFI-3 Seas'tan, butik danışmanlık hizmeti
 Vakıf'tan konut tamamlama kredisi
 Kamuda kira zammı % 10 ile sınırlı kalacak
 Plan bir hafta önce hazırlandı
YAVUZ SEMERCİ
Uzan ne demişti: Malımı yedirmem!
CEAŞ ve KEPEZ'in...
ALİ SAYDAM
Sen misin yolda kalanlarla alay eden...
Televizyonda...
İLKER SARIER
Bilinmeyen Yazar veya bir Tosun olayı
Cuma günkü...
Altın Ayı Fatih Akın'ın
Almanya doğumlu Türk yönetmen Fatih Akın'ın filmi 'Duvara Karşı' tam...
Kaçak mazot için istasyon kurdular
Gemilerden ucuza aldıkları mazotu, istasyonlara kayıt dışı satan 9...
Verdi, imdada yetişti!
Verdi, imdada yetişti!
Verdi'nin "romantik üçlemesi"nin en son halkası "Il Trovatore"nin...
Moda Polisi
Moda Polisi
Bu kez süper!
Köşemi takip edenler bilir, Reyhan Çiftçi'yi genelde...
IMKB
E: 19,000 D:% 0.61
DOLAR
S: 1,314,000 D:% -0.79
EURO
S: 1,690,000 D:% -0.18
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.