kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Şirketlere 100 milyar doları banka mı sanayici mi koyacak?

Önceki akşam Türkiye Bankalar Birliği'nin basın davetindeydik. Yönetim kurulunda yer alan bankaların genel müdürlerinin ve Birlik Başkanı Ersin Özince'nin katıldığı toplantıda reel kesime net bir mesaj vardı.

Bankaların 2001 sonrası ağır bir fatura ödedikleri, 81 olan banka sayısının 50'ye indiği, yeniden yapılandıkları, devlet iç borçlanma senetlerine yatırımın bile ilgili kamu otoritesince sorgulandığı belirtilerek, aynı yapılanmanın kredi kullanmak isteyen reel şirketlerde de yaşanması gerektiği üzerinde duruldu.

Bilançosunu yeniden yapılandırmayan, kredibil olmayan şirketlere artık kredi verilmeyecek. Bankalar kaliteli aktiflere yatırım yapacak. Bu aktifler yurt içinde bulunamıyorsa, gerekirse yurdışına yönelinecek. Bankaların bu tutumu reel sektör için bir şok değil, ama önemli ve beklenen bir değişimin ilanı. 1950'li yıllardan başlayarak bankalardan alınan ucuz kredilerle yatırım yapmaya alışmış ve bu borcu doğru dürüst ödeme alışkanlığı olmayan bir reel sektörden, kayıtdışılığı azaltılmış, gerçek mali gücünü, cirosunu ve kârını bilançosuna yansıtan bir sektöre adım atılacak.

Gerçi böyle şirketler zaten reel sektörde vardı. Ama sayıları sınırlıydı ve bankalar da bu şirketlerle çalışıyor. İstenen ise reel sektörün büyük bölümünün veya tümünün bu şekilde çalışması.

Sanayide durum
- Dün öğleden sonra İstanbul Sanayi Odası'nın ocak ayı meclis toplantısına katıldım. Toplantı öncesinde sanayicilerin 2004 beklentilerini sordum. Bir kere yeni yıla 2003'den daha moralli ve daha iyi bir başlamışlar. Belirsizlikler çok daha az. Ancak ince ayar yapılacak yerler var.

Kıbrıs'ta atılan adım, Başbakan'ın ABD ziyareti, AB'nin Türkiye'ye müzakere takvimi verme ihtimalinin güçlenmesi ileriye yönelik umut yaratan gelişmeler. Doların hızla düşmesi yine can sıkıyor, kârları düşürüyor. Emekli maaş zammının nereden karşılanacağı, IMF ile programa devam edilip edilmeyeceği konusunda, sanayiciler seçim sonrasına kadar tereddütlü bir ortam içinde olacaklarının farkında. Bekledikleri başka bir şey daha var. Yatırım ortamının iyeliştirilmesi.

Kaynak ihtiyacı var
- Ekonomide iyileşme aşamasının artık yeni yatırımlara gelip dayandığını kabul ediyor sanayici. Bunun için yatırım ortamının iyileştirilmesinin yanısıra uzun vadeli yatırım kredisinin gerekli olduğunun, ama sanayicinin bizzat kendisinin işine sermaye koyması gerektiğinin altını çizen var. Hatta İSO Baskanı Tanıl Küçük bu işe kafa yormuş ve rakam veriyor. Mevcut sanayinin öz sermaye ve işletme sermayesi ihtiyacının yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu söylüyor sohbet sırasında. Bu ihtiyacın karşılanmasında 2004'ün biraz daha iyi geçebileceğini belirtiyor Tanıl Küçük.

Para nereden?
- Reel sektörün kurtuluşu için belli bir kaynak gerektiği ortada. Bunun miktarı tartışılabilir. Farklı rakamlar bulunabilir. Kriz, enflasyon muhasebesi ve düşük enflasyonlu ortam şirketlerin kaynak ihtiyacını artırdı. Bakalım bu sermaye ihtiyacını şirketler nereden karşılayacak? Bazı patronların yurtiçi veya yurtdışında servetleri olduğu biliniyor. Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan bunun miktarını "Türkiye'deki mevduat kadar" açıkladı.

Bu kaynak ihtiyacının bir miktarını patronlar karşılasa bile, banka kaynaklarına veya sermaye piyasasına başvurulacağı da kesin. Orası da sağlam ve gerçek bilanço istiyor. Bankaların yaşadığı konsolidasyonu, reel şirketler de mecburen ve zamana yayılı olarak yaşayacaklar. Bundan kaçış yok. 3 Sonuç- "Para istediğimizde her şeyi istemiş oluruz" Thomas Drixe n

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cimbom ve BJK'ya bak Fenerbahçe'yi anlarsın   / 12-02-2004
 Yeni Türk Lirası'na geçişin başarısı da Kıbrıs'tan geçer   / 11-02-2004
 Kıbrıs'ta başarısızlığın faturası ekonomiye   / 10-02-2004
 Türkiye IMF'siz yoluna nasıl devam eder?   / 09-02-2004
 Enflasyonu kara kıştan ancak ithalat korur   / 05-02-2004
 Fon piyasası rekabete açılmalı   / 30-01-2004
 Şirketlere 100 milyar doları banka mı sanayici mi koyacak?   / 29-01-2004
 Ana yatırım aracı bononun getirisi yatırım fonunu katladı   / 28-01-2004
 Yatırım fonları borsaya yetişti bir de getiri uçurumu olmasa   / 27-01-2004
 Mali varlıklar 250 milyar $, mevduatın yerini bono aldı   / 26-01-2004
YAVUZ SEMERCİ
Postbank nereden çıktı?
Kamuya ait banka olur mu? Olmalı...
İLKER SARIER
Riyakar gazetecilik
Gün geçmez ki, herhangi bir gazete...
ŞELALE KADAK
IP telefonları ile gelen demokrasi ve...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Avrupa heyecanı borsayı 3 cent'in üzerine taşır
Dün...
Kamyon Azrail gibiydi
İskenderun'da freni patlayan mısır yüklü kamyon bir halk otobüsüne,...
"Atakan"ca direniş
Altı yaşında bir çocuk o. Beş aylıkken omuriliğine yerleşen tümör...
Tarkan'ın sürprizi
Tarkan'ın sürprizi
Zaman zaman araya hasretlik girse de, Tarkan ile Bilge'nin...
Alkolle başı dertteymiş...
Alkolle başı dertteymiş...
1988 Türkiye Güzeli, 1989 Kâinat Güzeli olan Meltem Hakarar,...
IMKB
E: 19,000 D:% 0.61
DOLAR
S: 1,314,000 D:% -0.79
EURO
S: 1,690,000 D:% -0.18
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.