kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Komşuda neler oluyor

Saat 09.33'te kentlerden en ücra köylere kadar İran'ın tüm okullarında ziller çalmaya başladı. Gönderlere bayrak çekildi, tören sırasına sokulmuş öğrenciler hep bir ağızdan "Humeyni ölmedi" diye bağırdılar...

Ayrıca devlet dairelerinde, üniversitelerde devrim gazileri anılarını naklettiler. İran halkı Humeyni'nin 15 yıllık sürgünden dönüşünü dün böyle kutladı. 1 Şubat 1979'da Air France'ın bir Boeing'i, Tahran'ın Mehrabad Havaalanı pistine saat 09.33'te tekerleklerini değdirdi. Birkaç dakika sonra Humeyni uçaktan inecek ve 2 milyon karşılayıcısına el sallayacaktı. Yine dün kutlamalar kapsamında bir helikopter Beheşt Zehra Mezarlığı önündeki geniş alana gül suyu serpti. 1 Şubat 1979'da Humeyni orada, "Kuracağım hükümet ilahi emirlere dayalı olacak. Ona karşı çıkmak, Allah'ı inkar etmek anlamına gelecek" demişti.

İran'da İslam Cumhuriyeti'nin temelleri Humeyni'nin o konuşmasıyla atıldı. 25 yıl sonra bugün, cumhuriyet temellerini sarsan bir krizle karşı karşıya. Humeyni'nin dönüşünün kutlandığı saatlerde 11 Ocak'tan beri parlamentoda oturma eylemi yapan milletvekillerinden 117'si Meclis Başkanı Mehdi Karubi'ye istifalarını verdiler.

İktidarın son parseli
Her şey Anayasa Muhafızları Konseyi'nin, 20 Şubat seçimleri için 8 bin adaydan 2500'ünü veto etmesiyle başladı. Tepkilerden ürken dini lider Hamaney'in telkiniyle vetolar yeniden incelendi ama değişen bir şey olmadı.

İşte bu iktidar savaşı nedeniyle İran, Cumhurbaşkanı Hatemi'nin ifadesiyle "çıkmaz"a girdi. Sorun, Humeyni'nin getirdiği "Velayeti fakih" ilkesi (Dinin politikanın da üstünde güç olarak her alanı denetlemesi) uyarınca zaten kilit noktaları elinde tutan, dini liderliğin parlamento ve hükümeti ele geçirme niyetinden kaynaklanıyor.

Gözlemciler "Bu kadar liberalin biçmesine gerek yoktu" diyorlar. Haksız sayılmazlar. Çünkü Hatemi özellikle son 4 yıldaki icraatıyla müthiş düşkırıklığına yol açtı. Bu umutsuzluk nedeniyle seçmenin çoğunluğu 20 Şubat'ta oy kullanmayacak. Böyle bir boykotun da liberal kesime, yani Hatemi'nin arkasındaki 18 partili koalisyona ağır darbe indireceğini, muhafazakarların seçimi kazanmalarının kesin olduğunu herkes kabul ediyor.

Sancılı bir süreç
Peki muhafazakarlar böylesine garanti bir seçim zaferi ufukta görünmesine rağmen, neden ılımlı adayları biçmekte direniyorlar? Cevap: İşi şansa bırakmak istemiyorlar. Zira seçimden sonra İran'ı zorlu günler bekliyor.

ABD'nin rejimleri devirdiği fay hattı üstünde yer almanın, üstelik fayın kırıldığı iki ülke olan Irak ile Afganistan arasında kalmanın yol açtığı enerji birikimi, bir "siyasal deprem"in eli kulağında olduğunu haber veriyor. Depremi önlemenin ya da hasarı azaltmanın yolu ABD ile ilişkileri normalleştirmekten geçiyor.

Muhafazakarlar rejimi değiştirmeden ya da "İslami" özelliğinden çok şey yitirmeden bu süreci aşmak için iktidarı tümüyle ele geçirmelerinin şart olduğuna inanıyorlar. İmam Humeyni'nin torunu Hüccetülislam Hüseyin Humeyni bile "İslam devleti projesi çok acımasız bir diktatörlük yarattı. Atatürk gibi din ve devleti ayırmalıyız" dediğine göre, korkuları yersiz değil. Humeyni 1964'te dönemin SAVAK, yani gizli servis şefi Pekrevan'ın "Politika pis bir iş. Siz o işleri bize bırakın" teklifine şu cevabı vermişti: "İslamiyet politikadan başka bir şey değildir..." Siyasal İslam'ı anlatan bu görüşün sonu geliyor mu? "Evet" demek çok erken ama değişim rüzgarlarının şiddetlendiğini söylemek yanlış olmaz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Araf'ın kapısında   / 09-02-2004
 Bizim Yorgo'nun günü   / 08-02-2004
 Emeklere yazık oldu   / 07-02-2004
 Laiklik nedir?   / 06-02-2004
 Takdir-i ilahi   / 05-02-2004
 Sarı tehlike   / 04-02-2004
 Türban yasası   / 03-02-2004
 Komşuda neler oluyor   / 02-02-2004
 Veda Hutbesi'nin ilkeleri   / 01-02-2004
 Siyasal ahlak   / 31-01-2004
AHMET HAKAN COŞKUN
Cem Karaca için
Gecenin ilerleyen saatleriydi.. Hiç...
MANSUR FORUTAN
Parkasıyla vurulmuş yatarken buldular
Anneannemin...
MEHMET BARLAS
İvan Denisoviç'lerin hayatı Türkiye'de hiç değişmez...
ALİ KIRCA
Resimdeki gözyaşları
Hep böyle oluyor. Aslında çok...
HINCAL ULUÇ
Kendime 14 Şubat hediyesi aldım!..
14Şubat Dünya...
Gurbet öyle acı ki
Gurbet öyle acı ki
Özel hayatları hep eleştirilen G.Saraylı Ümit Karan ve Volkan, yine...
Değirmensaray
Değirmensaray
Dört asın kulüple, dördünün de takımla ilişkisi kesildi. Bar sevdası...
'Rumlar da çaba harcamalı'
'Rumlar da çaba harcamalı'
Başbakan Erdoğan, Güney Kore'deki temasları sırasında Kıbrıs...
CHP'den Ankara sürprizi
CHP'den Ankara sürprizi
CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir suikast sonucu...
Yeter ki beni kurtarın sizi çaya bekliyorum
Yeter ki beni kurtarın sizi çaya bekliyorum
24 yaşındaki Yasemin Yaprakçı, 6.5 gün sonra Konya'da çöken binanın...
Kar yolda, hazır olun
Kar yolda, hazır olun
İstanbul yarından itibaren kar yağışının etkisi altına girecek. Hava...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.