kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sessiz bir dünyada işaretler anadili oldu
Sessiz bir dünyada işaretler anadili oldu
TV'lerde tercüman olmalı

Sessiz bir dünyada işaretler anadili oldu

İşitme engelli bir ailenin kızı olarak doğan Dilek Öztürk, sağlıklı bir çocuk olmasına karşın yıllar sonra konuşmayı öğrendi. Sessiz bir dünyanın içinde büyüyen genç kız, "Anadilim işaret dili, Türkçe'yi sonradan öğrendim" diyor.

Dilek Öztürk, işitme engelli bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Duymasına rağmen sessiz bir dünyaya gözlerini açan Dilek, çevresinde olup bitenleri algılamaya başlayınca yaşıtları gibi konuşmayı değil, anne ve babası gibi 'işaret dili'ni öğrendi. "Anadilim İşaret Dili, Türkçe'yi sonradan öğrendim" diyen Dilek, şimdi 25 yaşında ve çocukluğundan beri geliştirdiği işaret dilini kullanarak birçok işitme engellinin sesi oluyor. Genç kız, kongre ve sempozyumlarda simültane çeviri de yapıyor.

AİLE ÇOCUKLAR İÇİN ÖNLEMLER ALDI
Dilek'in babası 58 yaşındaki emekli memur Enver Öztürk'ün, seslerle bağlantısı 4 yaşında geçirdiği menenjit sonucu koptu. İşitme Engelliler Okulu'na devam eden Öztürk, Şerife Hanım'la da bu okulda tanıştı ve evlendi. Ziya ve Dilek adını verdikleri çocuklarının ikisi de sağlıklı doğan Öztürk çifti, çocukların kendileri gibi sessiz bir dünyada yaşamamaları için önlemler almaya başladı. Çünkü işaret diliyle iletişim kurmaya başlayan çocukların artık konuşmaya da başlaması gerekiyordu.

İLKOKUL ÇAĞINDA TÜRKÇE ÖĞRENDİ
Önce eve televizyon, radyo gibi sesli iletişim araçları alındı sonra çocuklar düzenli olarak akrabalarıyla görüştü. Öztürk çiftinin çocukları ilkokul çağına geldiklerinde artık iki dil biliyordu; Türkçe ve İşaret Dili... Dilek, kız çocuğu olmanın da verdiği sorumlulukla anne babasının sürekli yanındaydı ve onların ihtiyaçlarının, dertlerinin, isteklerinin tercümanı oldu. Lise hayatına kadar bunun zorluklarını yaşadığını anlatan Dilek, uzun bir dönem kendisine ve ailesine acınmasını istemediği için arkadaşlarına evdeki ortamdan bahsedemedi. Ailesiyle yolda yürürken, toplu taşım araçlarında yolculuk ederken işaret dili kullandığını ve çevresindekilerin kendilerine uzaylı gibi davrandıklarını söyleyen Dilek, "Hâlâ otobüste konuşurken insanlar beni de duymuyor sanıyor ve acıyor. Küçükken bu beni daha çok üzüyordu. Aileme veli toplantılarını haber vermiyordum" sözleriyle o günleri hatırlıyor.

KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORUZ
Liseden sonra bu durumla daha barışık yaşamaya başlayan Dilek, çevresindeki diğer işitme engellilerin de işlerine yardımcı olmaya başladı. 3 sene önce İşitme Engelliler Federasyonu'ndan tercümanlık lisansını alan genç kız, artık kamu kurum ve kuruluşlarına gelen işitme engellilerin sesi. İşitme Engelliler Derneği'nde gönüllü olarak çalışan üç tercümandan biri olan Dilek, yaptığı iş için "İşitme engellinin sıkıntısını yetkiliye anlatacak bir köprüyüz" tanımını yapıyor. Onların dertlerini anlatmaya çalışırken birçok sorunla karşı karşıya kaldığını anlatan Dilek, "En başta işitme engellilerin kelime hazinesi çok az. Mesela ayakkabıyı bilir ama pabucu bilmez. Okuma yazma oranları düşük. Derdini 150-200 kelimeyle anlatmaya çalışır" diye konuştu. Bu koşullarda üzerinde büyük bir yük olduğunu belirten genç kız şunları söyledi: "Üzerinize büyük bir sorumluluk alıyorsunuz. Mesela doktora giden hasta bir işitme engelli, sadece ağrı çeken bölgeyi göstererek 'ağrıyor' diyebiliyor. Sizin gibi uzun uzun tarif edemiyor. Yani ufak bir hata, bir yanlış anlama karşınızdaki insanı ipe, cezaevine götürebilir ya da tedavisinin uzamasına neden olabilir."

H. NEVRUZ TOL

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Düğün evi olur yas evi olmaz mı?
 4 trilyona ev aldırdı
 Elifçe gelecek hayat renklenecek
 Gamze'nin silikon yalanı
 Artık kadınlar da hayat kurtaracak
 Alo Sebzem Kaç Lira?
 HOLLYWOOD'un kraliceleri
 Kombine bilet alınan Dilan yaşam savaşı veriyor
 İşte Adana sağlık korosu
 İyi bir aşık mısınız?
 Kaliteli seks için bol bol meyve yiyin
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Rüyanızın telifini ödediniz mi ?
Siz siz olun artık...
AYŞE TÜTER
Etli sufle
Isıtılmış yağda soğan ve sarmısağı soteleyin.
Kelle koltukta bir hayat...
Bayramın ikinci günü sabah eşi İlkim'e "Hadi" demiş Cem Karaca:...
En küçük şüpheli
Avcılar'da dört yaşındaki ablası tarafından bıçaklandığı öne sürülen...
Bağımlılığın panzehiri aile
42 ilde 13 bin 950 öğrenci üzerindeki araştırma çarpıcı sonuçları...
Yaza düğün var
Yaza düğün var
Nilüfer-Eren Çiftçi'nin kızı Melis Çiftçi ile İgal Erbeş altı...
Kafası karışıkmış!
Kafası karışıkmış!
Üç yıldır New York'ta yaşayan Özlem Önal, ailesi ve...
Yatakta gözlenecek
Yatakta gözlenecek
SEKSİ yıldız Angelina Jolie, bir aile içi kıskançlık krizine...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.