kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Pazarlık imkanı tanınsaydı 2 milyar dolar bile verirdik
Pazarlık imkanı tanınsaydı 2 milyar dolar bile verirdik
Özelleştirmeye ilgimiz THY ile devam ediyor
Harunoğlu: Ortaklarımız çok deneyimli

Pazarlık imkanı tanınsaydı 2 milyar dolar bile verirdik

Tüpraş'a teklif veren Anadolu Ortak Girişim Grubu ortaklarından Harunoğlu, açık artırma ve görüşme imkanı tanınsaydı, şirkete verdikleri teklifi artırabileceklerini söyledi..

Tüpraş ihalesine teklif veren Anadolu Ortak Girişim Grubu ortaklarından Dr. Servet Harunoğlu, "Uygun ödeme koşullarının sağlanması halinde pazarlık ve karşılıklı görüşme imkanı tanınsaydı, Tüpraş'a 2 milyar dolar dahi vermeye hazırdık" dedi.

Tüpraş ihalesinde Özelleştirme İdaresi'nin kanuna uygun hareket etmediğine işaret eden Harunoğlu, ihale öncesinde yetkililerin açık artırmaya gidilmeyeceğini net bir şekilde belirtmediklerini söyledi Servet Harunoğlu, Tüpraş ihalesinde yaşanan süreci şöyle anlattı:
"28 Eylül'de zarflar açılacaktı. Olmadı. 13 Ocak'a kadar bu süreç ertelendi. Bunun nedeni az katılımcı olması ve Tatneft'in de tam hazır olmayışıydı. Yerli bir ortak arayışı olan Tatneft bize de geldi. Ancak biz onlarla bu konuda anlaşmadık. Son olarak da Zorlu Grubu ile anlaştılar. İlk teklifler alındığında bizim teklifimiz 916 milyon dolardı. Tatneft'inki ise 700 milyon dolar düzeyindeydi. Bizi bu süreçte sürekli Ankara'ya çağırıp duruyorlardı. Yetkililer bize özellikle 'Fiyatınızı arttıracak mısınız?' diye soruyordu. Bizim cevabımızda 'Şartlara göre değişir' şeklindeydi. Yetkililer, 'Teklifinizi revize edecek misiniz, karşı grup arttırdı' dediklerinde ise biz onlara "En son ihale nasıl olacak. Açık arttırma olacak mı olmayacak mı?' diye sorduk. Bize verilen yanıt: İhale kanundaki yazılı şekilde olacaktır."

İhalede kendi tekliflerinin 1 milyar 216 milyon dolar olduğunu açıklarken Servet Harunoğlu, Tatneft'in teklifinin ise 1 milyon 302 milyon dolar olduğunu anımsattı. Bu iki teklifin açık arttırma yoluyla daha yukarı çekilebilmesi için ise açık arttırma modelinin kullanılması gerektiğini savunan Harunoğlu, "İhalede pazarlık usulü karşılıklı görüşme imkanı tanınsa, örneğin 4 yıl vade ile ödeme imkanı tanınsa Tüpraş'a biz 2 milyar dolar dahi verebilirdik" dedi.

YASAYA GÜVENDİK
İhalede ne pazarlık ne de açık arttırma modelinin uygulanmadığına dikkat çeken Harunoğlu, yasanın gayet açık olduğunu belirtti. Harunoğlu şöyle konuştu:
"Yasal olarak teklif zarfları açıklandıktan sonra, kamunun faydasına olabilecek yeni revize teklifler istenmesini bekledik. Bu yasal bir şart. Teklifleri verirken sözleşmedeki bu şarta güvenerek ilk teklif miktarını arttırmadık. Eğer ihale belirtildiği şekilde uygulansaydı, yeni teklifimiz kamu yararına daha yüksek olacaktı. 4306 sayılı kanunun 18-C maddesi diyor ki: Kapalı teklif usulü yapılan istekli çıkmadığı veya teklif komisyonca uygun görülmezse komisyonca kamu yararı görüldüğü takdirde ihale açık arttırmaya da pazarlık usulü ile sonuçlandırılır. Bize açık arttırma yapılmayacak diye net bir şekildi söyleselerdi bu sonuç çıkmazdı. Şimdi bunu 'söyledik' diyorlar ama yalan söylüyorlar. Biz son fiyatımızı açık arttırma yapılması olanağı olduğunu bildiğimiz için ilk aşamada vermedik. Yoksa arttırma usulü uygulandığında marjımız kalmayacaktı."

Harunoğlu, ihalede Tatneft'in teklifi olan fiyatın açıklandığını ancak kendi tekliflerinin kamuoyuna bildirilmediği belirirken, yasa gereği sırasıyla her iki teklifin de kamuoyula paylaşılması gerektiğini de savundu.

YAVUZ BARLAS

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İşşizleri değil, faiz dışı fazlayı kurtarıyor
 En düşük kredi faizi kamu bankalarında
 Fener her yıl 5 milyon dolar temettü dağıtacak
 İhracatçıya 325 trilyon destek
 Cıngıllıoğlu Demirbank'ta ikinci raundu da kazandı
 Linea Dekor'la İtalyan mutfağının tadı kaçtı!
 Ocakta 60 milyon dolarlık tekstil ihracatı gerçekleşti
 Uzan'ların helikopterleri ve uçağına tedbir kararı
YAVUZ SEMERCİ
POAŞ, Amerikan askerine 400 milyon dolarlık yakıt...
İLKER SARIER
Yüreklerimize su serpme makamları
'40 bin liraya ev...
Yaşamları kömür karasına bulandı
Isınabilmek için okullarından bir torba kömür çalan iki çocuk için...
Kayıp müdürün cesedi gölde çıktı
Tatil için geldiği İstanbul'da esrarengiz bir biçimde ortadan...
Uludağ'ın eski tadı yok!
Uludağ'ın eski tadı yok!
Bir zamanlar kış aylarının gözde tatil mekânı olan Uludağ, fahiş otel...
Olimpiyat meşalesini taşıyacak...
Olimpiyat meşalesini taşıyacak...
Atina Olimpiyatları'nın sponsoru Samsung, olimpiyat ruhunu...
IMKB
E: 16,966 D:% -0.40
DOLAR
S: 1,341,000 D:% 0.75
EURO
S: 1,697,000 D:% 1.19
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.