kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Siyaset, bugün ve gelecek

* DAVOS
Dünyanın geleceği ve siyaset hakkındaki perspektiflerimiz nereye uzanıyor? Ekonomik modellerimiz dünya barışını korumak için sağlam bir zemin mi sunuyor, yoksa bizzat dünyada geçerli olan ekonomik modeller mi dünya barışı açısından korunması gereken zeminleri kırılgan hale getiriyor? Bugün "küresel köy" olduğundan kolayca bahsettiğimiz dünya, zenginlerle yoksulların iki ayrı gezegende yaşamasını niye önleyemiyor?

Değerler arasında "soğuk savaş" yaşanması ihtimalinin güçlenmesi karşısında, AB gibi entegrasyon modellerinin geleceği ne olacak? Küreselleşmenin tetiklediği post modern krizlerin aşılması için elinde yeterli araç ve model olmayan bir dünyada, "dünya düzeni" nden bahsetmenin bir anlamı var mı?

***

Dünyada işlerin yolunda gittiği yönündeki iyimserliği de, herşeyin aslında çok kötü gittiğine dair kötümserliği de aynı anda hem haklı, hem de haksız çıkaran bir zaman tünelinden geçiyoruz. Kaos ve düzen, istikrar ve kriz iç içe geçmiş durumda. Bu nedenle dünyanın geleceği üzerinde çok daha yeni zihinsel araçlarla düşünmenin eşiğinde bulunuyoruz

Küreselleşmenin insanlığı tek bir köy içinde yaşatmasının, insanlığın her bir ferdinin diğeri hakkındaki düşüncesini en iyi noktaya getireceği yönündeki hayale nokta koyulalı çok oldu. İletişim teknolojileri sayesinde dünyanın "küresel köy"e dönüşmesi, insanlığı "tek bir aile"olma bilincine ulaştırmadı. Hatta denebilir ki, iletişim teknolojileri sayesinde kurulan yakınlıklar arttıkça, insanlık "ortak bir dili" konuşmaktan uzaklaştı.

***

Bugün insanlığın kullandığı dilin, ne tür bir bilinç durumuyla bağlantılı olduğu önümüzdeki en büyük mesele. Afrika'daki çocukların süt ihtiyaçlarını karşılayamayan bir dünya, genetik kopyalama tartışmalarına giderek daha çok ağırlık veriyor. Tıpkı internet gibi, insanoğlu her türlü bilinç durumuyla doğrudan ve zahmetsiz temas ediyor, ama bunlar içinden seçme, doğru olanı ayıklama kabiliyetini kademe kademe kaybediyor.

Doğru bilinç durumuna ulaşma tartışmalarının odağını oluşturan "ideolojilerin" "ölümü" de ilan edildikten sonra, insan bilinci uzayda yörüngesini kaybetmişçesine akıyor, dolaşıyor... Siyaset hakkındaki düşünceler de giderek bu modele uyum sağlıyor...

Siyaset bugünümüz ve geleceğimiz hakkında bir düşünce ve tutum geliştirmekten çok teknik bir faaliyete indirgeniyor. Sınırları aşan sermayenin dünya vizyonuna sessiz sedasız teslim olan bir siyaset tarzı çok yeni bir şey gibi sunuluyor. Oysa siyaset, ekonomik faaliyet de içinde olmak üzere insan hayatının tüm yönleri hakkında bir şekilde düşünce üretmekle başlayan bir faaliyettir. Siyaseti bir toplum mühendisliği gibi algılamak değildir bu. Bugüne ve geleceğe dair düşünce ve tutum geliştirmek, insanların hayatları hakkında siyaset yoluyla tepeden inmeci kararlar vermek değildir.

Bugünü yönetirken, geleceği de yönetmenin işin içinde olması gerektiğinden bahsediyoruz. Sadece zenginlik üretmeye dönük öne sürülen tek tipçi süreçlerin ve modellerin dışındaki hayat alanlarını da kapsayan bir bütünsel bakış geliştirmek gerekiyor bugün. Her şeyin kompartımanlaştığı, her kompartımanın kendi içinde mutlaklaştığı bir hayat tasavvurunun küresel düzeyde tıkandığı bir noktadayız.

Tek tek tartıştığımız sorunlar bu makro sorunun parçaları ve yansımaları. Sorunlar karşısında çözüm modellerini tartışırken, esas olanın, bugün ve gelecek hakkında, hayatın bütün alanlarını bir bütün olarak göz önünde bulunduran bir "yüksek siyaset" anlayışı geliştirmek olduğunu unutmamak gerekiyor...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Büyük Ortadoğu? (II)   / 02-02-2004
 Büyük Ortadoğu? (1)   / 01-02-2004
 Büyük vizyon   / 30-01-2004
 Trans-Atlantik'teki çatlak, Pasifik ve küresel sistem   / 26-01-2004
 Siyaset, bugün ve gelecek   / 25-01-2004
 Cumhuriyetçilik, zenginlik ve kimlik   / 23-01-2004
 Ya genelin iyiliği ya da küresel kriz   / 21-01-2004
 Değişim, ekonomi ve kadın   / 19-01-2004
 Sol ve muhafazakâr gelenek   / 18-01-2004
 Sol, istikrar ve değişim   / 16-01-2004
REFİK DURBAŞ
Virüs "cep"e girmedi...
SABAH Gazetesi'nin 22 Ocak 2004...
SAİT GÜRSOY
Özürlü gençler üniversiteye hazırlanıyor
İstanbul...
SAVAŞ AY
Hipnozla cinayet mümkün mü?
İnsan beyni kontrol altına...
HINCAL ULUÇ
Halk adamı olabilme sanatı..
Dinliyorum.. Dinledikçe...
UMUR TALU
Enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor
Tam Suudi...
MUHARREM SARIKAYA
Oturduğunuz bina sağlam mı?
Konya'da yaşanan felaketi...
Powell 'ikna turuna' başladı
BM Genel Sekreteri Annan'la Kıbrıs için biraraya gelen Powell,...
Annan: Kıbrıs Türk tarafı çözüm için beni ikna etmedi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisiyle hız kazanan Kıbrıs...
Nefes nefese bekleyiş
Nefes nefese bekleyiş
SABAH Spor Ödülleri 2003 için gerisayım başladı. Lütfü Kırdar Kongre...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.