kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 

Yılın Sporcusu ödüllerinin itibarı şimdi geri gelecek

SABAH Spor Ödülleri için adaylar açıklandı. Formatı nasıl buldunuz? Her spora ödül verebilmek için bazen haketmeyenler de ödül alıyordu. Bu da hakedenin aldığı ödülün değerini azaltıyordu. SABAH'ın sadece başarılı olduğu kamuoyunca bilinen dallarda ödül vermesi normal karşılanmalı. Gelecek yıl belki bu sayı 3 olacak, belki 23 olacak. Kazanan da hakederek aldığını bu şekilde bilir. Zaten ülkemizde bazılarının haklı olarak iddia ettiği gibi bir ödül furyası var. Ben kişisel olarak marifet iltifata tabidir diye düşündüğüm için buna itiraz etmiyorum. İsteyen herkes istediğine ödül verir. Buna kimse karışamaz. Önemli olan ödülün itibarıdır. Ödülün itibarı için belli unsurlar vardır:
1. Maddi değeri: Ben yılın sporcusuna 10 milyon dolar verirsem ilgi çeker. Bu ödülü ortaya kim koyarsa koysun bu ödül konuşulur ve bu ödülü kazanmak için uğraşılır.
2.Manevi değeri: Bunu da belirleyen unsurlar vardır:
a) Ödülü veren kurumun saygınlığı.
b) Ödülü alacakları belirleyen jüri.
c) Ödülün dağılımındaki adil olma, fair play duygusu.
d) Geleneksellik. SABAH'ın ödülünde itibarı sağlayacak olan 2 unsur var: 1. SABAH gibi ülkenin en köklü yayın kuruluşlarından biri tarafından veriliyor olması. 2. Ödülün kuponculuk, cep telefonculuk oynanmadan yani parası olanın kazanmasına imkan tanımadan saygın bir jüri tarafından belirlenmesi. Bu sistemde adalet, fair play duygularının da tatmin edileceğini tahmin ediyorum. Bir tek şey var gelenekselleşme. Bunun için de zamana ihtiyaç var. Ama bir miktarına şahit olduğum hazırlıklar, bu zaafın organizasyonla giderileceğinin işaretlerini veriyor. SABAH Spor Servisi, en ünlü, en cazip, en itibarlı ödüllerden biri olan Oscar'a benzer bir gece düzenlemiş. Ödülü kazanacak olanı o anda orada herkes öğrenecek. Herhangi bir seyirciyle SABAH Spor Müdürü aynı anda kazananı öğrenecek. Bu, ödülün saygınlığı açısından önemli. Burada titizlik gösterilmesi gereken en önemli konu seçimi yapacak olan jüri. 50 kişi olacakmış. Bu jüri öyle seçilmeli ki kimse itiraz edemesin. Hem bireysel açıdan dikkat edilmeli hem de genel dengeler açısından. Dünyanın en adil 50 F.Bahçeli'si ile en adil 50 G.Saraylı'sını koyun kimse inanmaz. Asıl zor iş bu. Burada hiçbir gölge olmamalı. Bugüne kadar SABAH Spor Servisi aylardır her jüri üyesi adayını ince eleyip sık dokuyor. Ben, türünde ilk olan bu seçim şeklinin artık neredeyse ipliği pazara çıkmış Yılın Sporcusu seçimlerine eski imajını ve itibarını iade edeceğine inanıyorum. SABAH Grubu'nda yer alan ATV'nin tutumu da çok önemli. Türkiye'de hiç yapılmamış bir şeyi yaparak kırmızı halıdan yürüyerek gelenlerden başlayarak bütün geceyi kapsayan naklen yayın yapmaya cesaret edebilirlerse bu ödülün Türkiye'nin en değerli ödülü olması daha kolay sağlanır. Bizim televizyoncularımız nedense bu tür geceleri canlı yayınla naklen verme fikrine alışamadılar. Futbol maçını yayınlıyorlar ama böyle ilgi çekebilecek olayları es geçip klasik yayınları tercih ediyorlar.
*Sporcu adaylar arasında 14 yaşından 37 yaşına kadar bir yelpaze var.
Türkiye'de medya, futbol dışı sporları fazla izlemediği için kamuoyu, birçok sporcuyla bu ödül sayesinde tanışacak. Kim olduklarını, ne yaptıklarını öğrenecekler. Bu da önemli. Birden haber olacaklar, televizyon ekranlarında görünecekler. Bu, sporcuları teşvikte çok önemli bir rol oynayacak. Bildiğim kadarıyla 10 spor dalında 3'er aday var. Aslında az. En az 5 olmalıydı. Ama futbol, basketbol gibi dallardan 5 aday bulursunuz da diğerleri için zor. Genç SABAH Spor ekibinin bu 3'er adayı bulmak için aylardan beri yaptıkları titiz çalışmaları görüyorum. Bu yüzden işe 3'er adayla başlamayı doğru buluyorum. Gelecekte spor sayfaları gerçekten spor sayfaları gibi olduğunda 5'er aday bulmakta güçlük çekmeyeceğiz. Ben, Olimpik sporları en yakından izleyen gazetecilerden biri olduğum halde pek çok ismi bu yarışma sayesinde duyuyorum. Jüride yer alanlar için de bu bir sıkıntı. Bu yüzden SABAH'ın adayları tanıtmak üzere hazırlayacağı dosyalar çok önemli.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ben de bayram yapacağım!..   / 03-02-2004
 Narsizm için yeni bir sözcük!..   / 01-02-2004
 Fatih Terim nefes aldı   / 01-02-2004
 Tiyatrolarımız bu sıralar müthiş..   / 31-01-2004
 Dünyalar güzeli bir film!..   / 30-01-2004
 Luce'nin çirkin yüzü..   / 29-01-2004
 Terim Terim'i bitiriyor...   / 29-01-2004
 Şenol Demiröz'ün işi çok zor!..   / 28-01-2004
 Devlet vardı.. Peki insan var mıydı?..   / 27-01-2004
 Soruşturma şart   / 27-01-2004
HINCAL ULUÇ
Yılın Sporcusu ödüllerinin itibarı şimdi geri...
Unakıtan: Bana en çok vekiller kızıyor
Unakıtan: Bana en çok vekiller kızıyor
Ekonomide hedeflerin tutturulduğunu söyleyen Maliye Bakanı...
ABD: Kuzey Irak'ta terörist gruplara yer yok
Erbil'de Kürt parti bürolarına yapılan intihar saldırılarını kınayan...
Binayı çökerten çürük zihniyet
Binayı çökerten çürük zihniyet
Konya'da kağıttan kule gibi yıkalarak üst üste yığılan 11 katlı...
Zayıftı, sandalye arasına sıkıştı ve hayatı kurtuldu
Zayıftı, sandalye arasına sıkıştı ve hayatı kurtuldu
Çöken apartmanın üçüncü katında oturan Yağcı ailesi, binanın...
Ender ile Lâl'in arasına Cem girdi!
Ender ile Lâl'in arasına Cem girdi!
Komedyen Cem Yılmaz ile Buz Bar'ın ortağı Lâl Dedeoğlu'nun,...
Tek rakibi kendisi
Tek rakibi kendisi
PODYUMLARIN 1981 doğumlu güzel top modeli Alessandra Ambrosio,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.