kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şahkulu ve Karacaahmet Aleviler'e huzur veriyor
Alevilere huzur veren iki dergâh
Şahkulu ve Karacaahmet Aleviler'e huzur veriyor
Hem ibadet, hem dilek
Karacaahmet kimdir?

Şahkulu ve Karacaahmet Aleviler'e huzur veriyor

İstanbul'da yaşayan veya İstanbul dışından gelen yüzlerce Alevi-Bektaşi her gün Şahkulu Sultan Türbesi ile Karacaahmet Sultan Türbesi'ni ziyaret eder. Başka mezheplerden inananlar da bu türbelerde huzur arar.

Istanbul'daki en büyük iki Alevi-Bektaşi dergâhından birisi Şahkulu Sultan Dergâhı, diğeri de Karacaahmet Sultan Yatırı'dır. Göztepe'de Merdivenköy bölgesinde bulunan Şahkulu Sultan Dergahı, özellikle Alevi-Bektaşi inancındaki kişiler için önemli bir inanç merkezidir.

YÜZLERCE ZİYARETÇİ GELİYOR
İstanbul'da yaşayan veya İstanbul dışından gelen yüzlerce Alevi-Bektaşi her gün Şahkulu Sultan Türbesi ile Karacaahmet Sultan Türbesi'ni ziyaret eder. Her iki türbenin ziyaretçileri arasında Alevi-Bektaşi olmayanların sayısı oldukça fazladır. Gerek Şahkulu Sultan Türbesi, gerekse Karacaahmet Sultan Türbesi, çevresindeki yapılanmayla, gelen ziyaretçilerin sadece türbe ziyaretiyle sınırlı kalmalarının ötesinde, aşevinden, çamaşırhaneye, ibadethaneden, kütüphaneye, misafir odalarından, eğitim odalarına kadar her türlü ihtiyacına cevap verebilecek şekilde düzenlenmiştir.

ŞAHKULU DERGAHI
Şahkulu Sultan, İslamiyet'in özgün bir yorumu olan Alevi-Bektaşi inancının güçlü bir yol eridir. Anadolu'nun gözcüleri olarak anılan ve aralarında Gözcü Baba, Ali Mansur Baba, Mah Baba, Gül Baba ve Kartal Baba'nın da bulunduğu, çoğu İstanbul'un alınması ve öncesinde, Bizanslılar'la giriştikleri savaşlarda şehit düşen 40 erenden biri de Şahkulu Sultan'dır. Her gün yüzlerce, hatta hafta sonları ve özel günlerde binlerce kişi Şahkulu Sultan Külliyesi'ni ziyarete gelip, en büyük evliyalardan biri olarak kabul ettikleri Şahkulu'nun türbesinde dua ediyor. Ziyaretçiler, külliyede kurban kesip lokma dağıtır. Dedelerin yürüttüğü cem ibadetlerine katılırlar. Şahkulu Sultan Türbesi'ni ziyaret edenler arasında ölenlerin ruhuna dua edenler olduğu gibi, kendisi ve ailesi için dua ederler ve Şahkulu aracılığı ile Allah'a yalvarırlar. Göztepe Örnek Mahallesi'nde oturan Fatma Alakuzu, bir ev hanımı. Evine yakın olduğu için her fırsatta Şahkulu Sultan Dergahı'nı ziyaret ediyor. Buraya sadece türbeyi ziyaret etmek amacıyla değil, kültürel etkinliklerinden faydalanmak için de geliyor. Fatma Alakuzu "İnsanların birbirlerine karşı olan saygısı burada doruk noktasına çıkıyor. Sadece Aleviler değil her kesimden insanlar buraya geliyor" diyor. Alakuzu, İzmir'den İstanbul'a özellikle Şahkulu'nu ziyaret etmek için gelen akrabalarına da rehberlik ediyor. Emekli karı-koca Sevim ve Ali Alakuzu, İzmir'de yaşıyor. İzmir'de başka yatırları ve türbeleri ziyaret ettiklerini belirten Sevim ve Ali Alakuzu "Burada her şeyden arındığımızı hissettik. Evlatlarımızın doğru yoldan sapmamaları için evliyalarımıza dua ettik" diyor. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden emekli olan Mustafa Ateş, ise Şahkulu Sultan Türbesi'ni ve dergahı her fırsatta ziyaret ettiğini söylüyor.

DERGAH'IN MÜDAVİMİ

Romanya'dan Türkiye'ye gelerek bir Türk genci ile evlenen Elizabeth, evliliği ile birlikte dinini de değiştirdi ve Müslüman oldu. Evliliğinin üzerinden 12 yıl geçen Elizabeth, 2 çocuk annesi. Soyadını söylemek istemeyen genç kadın, yıllardan beri Şahkulu Sultan Dergâhı'nın devamlı ziyaretçilerinden biri. Ailesinin "Oraya gitme, zarar görürsün" uyarılarına rağmen ilk başlarda sadece merakını gidermek için Şahkulu Dergâhı'na giden Elizabeth, daha sonra ziyaretlerini alışkanlık haline getirdi. Elizabeth, "Burada huzur buluyorum" diyor. Şahkulu Sultan Dergâhı'nı ilk kez ziyaret ettiğini söyleyen Açıköğretim Fakültesi Edebiyat Bölümü öğrencisi Ayşegül Sadıkoğlu ise, "Buradan çok etkilendim. Sık sık geleceğimi hissediyorum" sözleriyle duyduğu huzuru ifade ediyor.

KARACAAHMET'İN TÜRBESİ

Üsküdar sınırları içinde Selimiye Kışlası'nın üst tarafında Gündoğumu Caddesi ile Nuhkuyusu Caddesi'nin birleştiği köşede Karacaahmet Sultan Dergâhı ve türbesi yer alır. Karacaahmet Sultan Dergâhı, Şahkulu Sultan Dergâhı gibi köklü ve eski bir dergahtır. Asıl merkezi İstanbul- Üsküdar olan bu dergahta uzun süre hizmet veren Karacaahmet Sultan, hakka yürüyünce, naaş, dergahın bulunduğu yerde toprağa verilmiştir. Karacaahmet Sultan'ın Türbesi' ni, yıllar sonra Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Gülfem Hatun yaptırmıştır.

GÜLFEM HATUN'UN RÜYASI
Bir gece rüyasında Karacaahmet Sultan'ı gören Gülfem Hatun uyandığında, gördüğü rüyasının etkisiyle sabahın erken saatinde Üsküdar'a kadar giderek üstü açık bulunan türbeyi görmüş ve yazdırdığı bir fermanla türbenin üstüne bir tavan yaptırmış. Türbenin içine de Karacaahmet Sultan' ın sancağını, deve tüyünden örülmüş hırkasını ve tespihlerini koydurmuş. Zamanla türbenin etrafı da mezarlarla dolmuş ve daha sonraki yıllarda bu mezarlığa da kendi adı verilmiş.

Erhan DOĞAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Uzayda sömestr tatili
 Çırağan'da evlenecek
 AYI belli oldu
 Bir Yudum Sinema
 Başarısının sırrı ailesinde saklı
 Gecekondu duvarını bu kurslarla yıkıyorlar
 Minik yüreklerden Mehmetçiğe 8 bin sevgi mesajı
 Süryani şarabı dünya pazarına girecek
 Buz pateninde heyecan başladı
 Onu nasıl etkilemeli?
 Sevgi Sözcükleri
 Leman Sam'ın kedileri tahliye olacak
HAKAN & UTKU
Bayram haberleri
* İstanbul Erenköy'de Hazar Apartmanı...
AYŞE TÜTER
Soslu enginar oturtması
ENGİNARLARI temizlemek için,...
Çıldırtan süphe
Bayramın ikinci günü cesedi bulunan Damla'nın babası şüpheli olarak...
Sigaracıları kurtaran uyarı
Sigara üreticisi Philip Morris, ürettiği sigara paketlerinin içine...
Bob sigarayı bırakıyor!
Amerika'da bir dernek, sigarayı bırakmaya çalışan Bob kod adlı New...
Ender ile Lâl'in arasına Cem girdi!
Ender ile Lâl'in arasına Cem girdi!
Komedyen Cem Yılmaz ile Buz Bar'ın ortağı Lâl Dedeoğlu'nun,...
Düğün Paris'te
Düğün Paris'te
Ekinciler Holding'in sahibi Yasin- Heves Ekinci çiftinin...
Tek rakibi kendisi
Tek rakibi kendisi
PODYUMLARIN 1981 doğumlu güzel top modeli Alessandra Ambrosio,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.