kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Türbanı Beyaz Saray çözdü...

Amerika'nın nasıl bir Ortadoğu istediği uzun zamandır belli... Müslümanlığın demokratikleştirildiği, Vahabi'liğin tasfiye edildiği, insan haklarına, demokrasiye ve piyasaya dayalı, Sovyet topraklarındaki Türki ülkeleri de kapsayan koca bir Ortadoğu. Türkiye bu hedeflere yaklaştığı oranda bölgede "örnek ülke" olacak, uzaklaştıkça şansını yitirecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gezisindeki en önemli mesaj, Emine Erdoğan ile Laura Bush buluşmasında verildi. Gezinin en etkin mesajının verildiği anı gazeteler şöyle yansıttı: "Çay, kahve ve meyve suyunun ikram edildiği görüşme sırasında beklenmedik bir biçimde kapı açılarak, Başkan Bush 'sürpriz' diyerek içeri girdi.

Emine Erdoğan'a büyük yakınlık gösteren Bush odadaki tüm eşlerle sohbet etti. Bush'un, Emine Erdoğan'a 'gelip sizlere merhaba demek istedim. Eşim de sizi ağırlamak konusunda oldukça heyecanlıydı. Hazirandaki NATO Zirvesi'ne gelirken, eşimi de getireceğim,' dediği öğrenildi." Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Çankaya'ya sokmadığı başbakanın eşi Beyaz Saray'da en üst düzeyde kabul görüyorsa, bundan daha net bir mesaj olabilir mi?

Bizdeki "köktendevletçi" yasaklar, boomerang gibi geri dönüyor. Beyaz Saray, Türkiye'deki demokratik hakları dışlayan laikçi tavrı zarif bir jestle kınıyor. Ayrıca, hazirandaki NATO zirvesine yollama yaparak, bu konudaki tavrını ısrarlı bir hale getiriyor. Tercihi başını örtmek olan bir kadına yapılan nezaketsizlik Beyaz Saray'ın rövanşına takılıyor.

***

Türkiye'deki "türban" tartışması, "Cumhuriyetçiler" ile "demokratlar" arasındaki büyük farkı ortaya çıkaran en keskin örneklerden biridir... Demokratlar için esas olan, bireyin temel hak ve özgürlükleridir. Rejimin karakterini de bu temel hak ve özgürlükler belirler. Çoğunluğun yapacaklarının sınırını da... Cumhuriyetçiler, Türkiye'deki olaylara "cami cemaati" ile "kışla cemaati" arasındaki çekişmeler anlayışıyla yaklaşırlar...

Onlar için esas, askeriyenin yürüttüğü mantıktır. Askeriyenin nafile bir çaba olan türbanı toplumdan sürüp atma ihtirası cumhuriyetçilerden destek bulur. Demokratlar için ise türban sorunundaki çözüm, kamu adına "hizmet verenlerin" simgeler taşımaması ama kamudan "hizmet alanın" bireysel özgürlüğünü istediği gibi kullanmasıdır. Ne var ki, Ortadoğu'yu yeniden şekillendirmek isteyen ABD bile özgürlükler konusunda bizim militarist yaklaşımdan çok ileride.

***

Erdoğan'ın gezisinden çıkarılacak en net mesajlar türban ve Kıbrıs konusunda geldi. Demokrasi ile çelişen statükocu bir askeri zihniyetin Kıbrıs konusunda da, türban konusunda olduğu gibi devre dışı bırakıldığı görüldü. Kıbrıs'ı Annan Planı etrafında çözerek, hem KKTC halkının hem de Türkiye'nin AB üyeliğinin önünü açacak bir çözüme ABD büyük destek verirken, Kıbrıs sorununu bahane ederek rejimin demokratikleşmesini bıçaklamak isteyenlere de gereken mesajı gönderdi.

Nitekim, 28 Ocak tarihli New-York Times'in başyazısı şöyle bitiyordu: "Türk generaller, Türkiye'nin Batı yanlısı yönelimlerinin güçlü destekçileri olduklarını iddia ediyorlar. Erdoğan'ın Kıbrıs diplomasisinin arkasında durarak Türkiye'nin AB adaylığını ileriye götürebilirler. Yanı sıra Erdoğan'ın Batı tarzı demokrasiye yaklaşma çabalarına da güçlü destek vermeliler. Amerika'nın Erdoğan'ın başarısından büyük çıkarı var." 1960'lı yıllarda Türkiye'de anti-Amerikan gösteriler büyürken, askeriye bu gösterilere tavır aldı.

Türkiye İşçi Partisi'ne linç tertipleri bu nedenle düzenlendi. Şimdi ise 2004'deyiz... Amerika, ülkelerin sivilleşmesini, demokratikleşmesini, insan haklarına, demokrasiye, piyasa kurallarına dayanarak gelişmesini öngörüyor. 1960'lar ile 2000'li yıllar arasındaki bu büyük farklılaşmanın ekonomik nedenleri var tabii... Ve, biz 1960'ta Amerikancı olanların şimdi Amerikan düşmanı olduğunu görüyoruz.

***

Tüm okurların Kurban Bayramı'nı kutlar sağlık, mutluluk, başarı ve huzur dilerim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Zaman ile Rus ruleti...   / 31-01-2004
 Alo...   / 26-01-2004
 Muhabbet...   / 24-01-2004
 Özgür Üniversite için öneri yenilemesi...   / 19-01-2004
 Yargıyı yargıladıkça...   / 17-01-2004
 Sahaya çıkma zamanı...   / 12-01-2004
 Böylesini hiç görmemiştik...   / 10-01-2004
 Akıl ile ruh bölünebilir mi?   / 05-01-2004
 Medyaya bir öneri...   / 03-01-2004
 On yıl önce, on yıl sonra...   / 29-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Komşuda neler oluyor
Saat 09.33'te kentlerden en ücra...
AHMET HAKAN COŞKUN
Sıkışarak ölmek
Sıkışarak ölmek nasıl bir şey, hiç...
ÖMER ÇELİK
Büyük Ortadoğu? (II)
"Büyük Ortadoğu" bölgesinde yer...
MEHMET ALTAN
Türbanı Beyaz Saray çözdü...
Amerika'nın nasıl bir...
Fener'de aşk meyvesi 3-1
Fener'de aşk meyvesi 3-1
Ümit Özat perdeyi açtı. Van Hooijdonk ikiledi. Fatih Trabzon'a ümit...
Beşiktaşlı! Öp Tümerin elini
Beşiktaşlı! Öp Tümerin elini
2004’e iki yenilgiyle giren Kara Kartal, evinde hiç yenilgisi olmayan...
Başbakan Erdoğan ABD'den döndü
Başbakan Erdoğan ABD'den döndü
Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD dönüşü Atatürk Havalimanı Devlet...
Abdullah Gül: Kuzey Irak'taki patlamalar üzüntü verici
Abdullah Gül: Kuzey Irak'taki patlamalar üzüntü verici
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Erbil'de IKDP ve IKYB...
Hac'da izdiham: 244 ölü
Hac'da izdiham: 244 ölü
Hac ibadetini yerine getirmek için 2,5 milyon Müslüman'ın bir araya...
Bugün İstanbulspor'u gözümü kırpmaz alırım
Bugün İstanbulspor'u gözümü kırpmaz alırım
Aykut Kocaman İstanbulspor'dan niye ayrıldığını anlattı:"İş öyle bir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.