kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

İstanbul'a başkan aranıyor

İstanbul yağacağı günler öncesinden belli olan karın altında kaldı. Sadece İstanbul değil İstanbul belediyesi de yağan karın altında kaldı. İstanbul deyip geçmeyin; toplam 11 milyonluk nüfusu ile 10 milyonluk Belçika, 8 milyonluk Avusturya ve 5 milyonluk Danimarka gibi bir çok Avrupa ülkesinden bile daha büyük. Büyük şehir olunca derdi de büyük olur, ama o şehri yöneten organizasyonların da aynı ölçüde büyük olması lazım, tıpkı New York, Londra, Paris gibi.

Perşembe günü başlayan yağış Marttaki yerel seçimler öncesi İstanbullu seçmenler için iyi bir test oldu. Yağan kar altında durakta saatlerce otobüs bekleyen ya da çocuğu okuldan dönemediği için panik olan anne için seçim biraz daha anlam kazandı; seçilecek başkanın ve yönetimin önemi biraz daha anlaşıldı.İstanbul Ali Müfit Gürtuna'nın idaresinde önemli projeler gerçekleştirdi, üstelik bunu yaparken Melih Gökçek'in Ankarası gibi Hazine'ye yüklü borç takmadı. Ancak son yağışlar gösterdi ki İstanbul hala afete ve olağanüstü doğa koşullarına hazır değil. Bu nedenle şehrin son iki günkü hali Gürtuna'nın şansını azalttı.

Partiye değil adaya oy vermeli
Seçimler yaklaştıkça İstanbul'da aday adaylarının isimleri ortaya çıkmaya başladı. Seçimin favorisi gösterilen AKP tarafında kıyasıya bir rekabet var. Belediyecilik deneyimi olan güçlü isimler aday oldu. Bunların çoğu Fazilet Partisi kökeninden geliyor yani ortanın solu ve hatta sağdaki bazı seçmenin soğuk bakabileceği şahsiyetler.

CHP'de ise büyükşehir için şu ana kadar birkaç isim ortaya çıktı. Daha da çıkacak gibi görünüyor. Açık söyleyim şu ana kadar çıkan isimler arasında beni en çok heyacanlandıran Akif Hamzaçebi oldu. Ekonomiye ilgi duyanlar Hamzaçebi'yi Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü yaptığı dönemden hatırlarlar. Hamzaçebi 3 Kasım seçimlerinde Trabzon millevekili olarak CHP'den meclise girdi. Meclisin en aktif milletvekillerinden biri. Üyesi olduğu plan ve bütçe komisyonunda oldukça etkili muhalefet yapıyor. İstanbul için uygun bir isim çünkü yıllarca İstanbul Defterdarlığı gibi çok önemli bir görev üstlendi ve bir anlamda İstanbul'un herşeyini elinde tuttu. Yani İstanbul'a ve sorunlarına yabancı değil. Siyasette bulunduğu yere tavizler vererek gelmedi. Diğer bir deyişle kimseye borcu yok. Çalışkan ve dürüst. Trabzon'un köklü ve de kalabalık ailelerinden birine mensup. Entellektüel yönü kuvvetli. Müziğe özellikle caza olan ilgisi çok ileri düzeyde. Az ama öz konuşur; Bunlar Hamzaçebi hakkında duyduklarım, gördüklerim ve okuduklarımdan aklımda kalanlar.

Oyumu verir miyim? Bilmiyorum. Daha doğrusu henüz erken. Diğer adaylar gibi onun da projelerine bakmak lazım. O ve diğer adaylar somut projelerini finansman kaynaklarıyla birlikte ortaya koydukça daha net bir fikir sahibi olacağız. Bize, kar yağdı mı altında kalmayacak, yağmur yağdı mı boğulmayacak bir başkan gerekiyor. Eğer şehri yöneten yapı şehrin derdi kadar büyük değilse kar yağdığında daha çok yollarda kalırız.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İstanbul'a başkan aranıyor   / 24-01-2004
 Prodi dedi ki...   / 17-01-2004
 Ağız tadıyla özelleştirme nasıl olur?   / 15-01-2004
 Faiz, belirsizlik kalkmadan düşmez   / 10-01-2004
 IMF'den kurtulmak...   / 08-01-2004
 Ekonomide yılın dikkat çekenleri   / 03-01-2004
 Demirel'den Erdoğan'a Türkiye'nin ratingi   / 25-12-2003
 Belediyeler kaynağı nereden buluyor?   / 20-12-2003
 Hükümetin asgari ücret sıkıntısı   / 18-12-2003
 Piyasaların Kıbrıs senaryosu   / 13-12-2003
İLKER SARIER
Mükellefi yine gözetecekler
Maliye Bakanımız Kemal...
SERVET YILDIRIM
Bankacılıkta yeni dönem
Mevduat üzerindeki güvencenin...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şirketlere 100 milyar doları banka mı sanayici mi...
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
Avşar'a lüks pick-up
Avşar'a lüks pick-up
Hülya Avşar, 70 bin dolara bir Chevrolet Avalanche aldı.
Stil farklı çizmeler aynı
Stil farklı çizmeler aynı
Geçtiğimiz hafta iki kere karşılaştığım Arte Çelik'in...
IMKB
E: 17,282 D:% -3.46
DOLAR
S: 1,337,000 D:% 0.60
EURO
S: 1,667,000 D:% -0.24
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.