kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

Bankacılıkta yeni dönem

Mevduat üzerindeki güvencenin temmuzdan itibaren sınırlanmasıyla bankacılık olağanüstü hal koşullarından normale dönme yolunda önemli bir adım atacak. Mevduata tam güvence kriz koşullarında sistemi rahatlatmak için geçici olarak alınmış bir tedbirdi. Yararları da oldu, zararları da. Güvence sayesinde krizlere rağmen sistemden hızlı bir mevduat çekilişi yaşanmadı.

Öte yandan sınırsız güvence kalkanının arkasına sığınan bazı bankalar güçlerinin çok ötesinde riskler yüklendiler; gerçekçi olmayan fiyat ve reklamlarla sağlıksız büyüdüler. Tasarruf sahipleri "nasıl olsa devlet güvencesi var" diyerek bankaların sağlamlığı yerine teklif ettikleri faizlerin yüksekliğine baktılar. Eğer yıllar süren tam güvence olmasaydı Türkiye İmarbank olayını bu boyutta yaşamaz, İmar en fazla birkaç yüz trilyonluk mevduatı ile batan küçük ölçekli bir banka olarak kalırdı.

Temmuzdan sonra ne olur?
Sınırsız güvencenin kalkmasıyla küçüklerden büyüklere, özellerden kamulara mevduat kayışı olur mu? Güvence sınırının 50 milyar lira olması geçiş aşamasında sistemi önemli ölçüde rahatlatacak. Çünkü mevduatların önemli bir bölümü 50 milyarın altındaki hesaplardan oluşuyor. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Temmuzdan sonra mevduatın en çok yüzde 1-2'si el değiştirir" diyor. Bu da çok yüksek bir oran değil. Daha yüksek oranları telaffuz edenler de var ama hiçbiri çok büyük kayma beklemiyor.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in dediği gibi "Bu sektör krizde en büyük dayağı yedi. Bu kadar dayaktan sonra bugüne gelmiş olanlar güvene mazhardır." Üstelik krizden bu yana sektör ciddi bir yeniden yapılandırmadan geçti. Kriz öncesi bankaları tehdit eden bazı riskler hafifledi. Ekonomik konjonktür biraz daha düzeldi. Ancak yine de sorunlar bitmedi, bankacılık reformu henüz tamamlanmadı. Hassas davranılması gereken bir dönem başlıyor. Tasarrufçular Temmuzdan sonra bankanın verdiği faiz kadar mali gücüne ve hizmet kalitesine de bakacak. Belki de halk arasında bazı dönemlerde olduğu gibi "hangi banka iyidir" sorusu sorulmaya başlanacak.

Böyle bir ortamda hükümete, BDDK'ya, Bankalar Birliği'ne ve bankalara önemli görevler düşüyor. Sektör krizleri atlatmış olabilir ancak yapılacak bazı yanlışlar bankacılığı tekrar bunalıma sokabilir. Bankalar Birliği başkanı Ersin Özince, "Bankalar artık bu koşullarda zararına, körü körüne bir rekabete giremezler" diyor. Birkaç puanlık bir pazar payı kapmak kısa vadede bir banka için çok şey ifade edebilir ama bu, sistemin sağlığını tehlikeye atmak pahasına yapılıyorsa, fatura herkese yansır.

Artık bankaların reklam yaparken, faiz belirlerken daha sorumlu davranmaları gerekiyor. Enflasyondaki düşüşün karları azalttığı ancak maliyetlerin aynı hızda aşağı çekilemediği bir dönemde körlemesine bir rekabet sektöre zarar verir. Üstelik ortada kamu bankalarındaki mevduatın devlet güvencesinde olması gibi haksız ve kısa vadede giderilemeyecek bir durum var. Yani ortalık biraz bulansa özel bankalardan kamulara kayış yaşanabilir.

Özince, "Devlet güvencesi kadar sıcak bir şey var mı? Ama bankacılığımızın buna ihtiyacı olduğu kanaatinde değiliz" diyor. Haklı çıkması büyük ölçüde bankalara, makro ekonomik istikrarın sağlanmasına ve denetim otoritesinin görevini gereğince yapmasına bağlı. Bazı riskleri olsa da mevduat güvencesinin sınırlanması doğru yönde atılmış bir adımdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İstanbul'a başkan aranıyor   / 24-01-2004
 Prodi dedi ki...   / 17-01-2004
 Ağız tadıyla özelleştirme nasıl olur?   / 15-01-2004
 Faiz, belirsizlik kalkmadan düşmez   / 10-01-2004
 IMF'den kurtulmak...   / 08-01-2004
 Ekonomide yılın dikkat çekenleri   / 03-01-2004
 Demirel'den Erdoğan'a Türkiye'nin ratingi   / 25-12-2003
 Belediyeler kaynağı nereden buluyor?   / 20-12-2003
 Hükümetin asgari ücret sıkıntısı   / 18-12-2003
 Piyasaların Kıbrıs senaryosu   / 13-12-2003
İLKER SARIER
Mükellefi yine gözetecekler
Maliye Bakanımız Kemal...
SERVET YILDIRIM
Bankacılıkta yeni dönem
Mevduat üzerindeki güvencenin...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şirketlere 100 milyar doları banka mı sanayici mi...
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
Avşar'a lüks pick-up
Avşar'a lüks pick-up
Hülya Avşar, 70 bin dolara bir Chevrolet Avalanche aldı.
Stil farklı çizmeler aynı
Stil farklı çizmeler aynı
Geçtiğimiz hafta iki kere karşılaştığım Arte Çelik'in...
IMKB
E: 17,282 D:% -3.46
DOLAR
S: 1,337,000 D:% 0.60
EURO
S: 1,667,000 D:% -0.24
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.