kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Donat @ SABAH
 

Aday enflasyonu

İZMİR- Cuma akşamı İzmir'e geldik... Ege-Koop'un Eğitim Semineri'ne... iki gün boyunca nereye gitsek, kiminle konuşsak "aynı şeyleri" dinledik: - Yerel seçim... Büyükşehir'i şu alır, Karşıyaka'yı bu... Gaziemir'de şöyle olur, Buca'da böyle. Gördük ki İzmir "seçim havasına" çoktan girmiş.

***

Ege-Koop, "20 yılda, 20 bin konut" yapmış. 12 de "eğitim semineri." "Seçim kapıda olduğu için" bu seminerde tabii bol bol "siyaset konuşuldu." Konuşmalar sırasında söz "lider koltuğuna oturanın, hiç kalkmak istememesinden" açıldı. Ve denildi ki: - Lider "ben eşittir parti" havasına giriyor... Kendisi olmasa işlerin duracağına inanıyor. Bu konuda "en güzel konuşmayı" Kutlu Aktaş yaptı. Eski İstanbul ve İzmir valisi, eski İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş seminerde şöyle dedi: - 36 yıl devlete hizmet ettim... Hiç izin kullanmadım... Sanıyordum ki, ben ayrılırsam işler yürümez... Ama ayrılınca gördüm ki işler daha iyi yürüyor... Kimi, lider ben olmasam parti de olmaz diyor... Oysa bal gibi olur... Hatta daha da iyi olur. Kutlu Aktaş'ın bu söyleminin "uzun uzun alkışlandığını" tahmin etmişsinizdir.

***

İzmir'de hangi gazeteciye "ne var, ne yok" diye sorsak... Yanıt aynı: - Enflasyon var. - Ama nasıl olur?.. Enflasyon düşüyor. - Bu enflasyon başka enflasyon... Aday enflasyonu. Bir gazete (Günebakan) hesap bile çıkarmış. Her 70 kişiden biri aday. Kimi "başkanlığa", kimi "belediye meclisine", kimi "muhtarlığa." Kimi AKP'den, kimi CHP'den, kimi DYP'den... Genç Parti'den... MHP'den... Diğer partilerden.

***

Gazeteciler bir de "para hesabı" çıkarmışlar: - Partiler, aday zengini oldu... Adaylık için başvuran parayı bastırıyor... Partilerin kasaları tıklım tıklım. - Para tamam da... Seçimi kim alır? - Seçimi, küskünler belirler. - O ne demek? - Kesin aday listeleri belli olunca, ortaya o kadar çok küskün çıkacak ki... Her parti, başkasının küskününü yanına çekmeye çalışacak.

***

İki gün boyunca profesörler konuştu: Taner Berksoy, Türkan Saylan, Toktamış Ateş, Ülkü Bayındır, Ergün Aybars, Mümtaz Soysal, Erol Manisalı, Faruk Şen. Gazeteciler konuştu. Politikacılar konuştu. "Seçim... Siyaset... Devlet reformu... AB... Kıbrıs... Irak........" Herkes "her şeyi" söyledi. Ama Işın Çelebi "herkesten farklı bir şey" söyledi: - Yatırım yok, yatırım... İşsizlik tırmanıyor, işsizlik... Bence en önemli sorun bu.

***

Seminerden sonra biraz çarşıya, pazara... Halkın arasına dalınca... Gördük ki: "İzmir gibi" milli gelir pastasından yüksek pay alan bir kentin bile "ana sorunu" işsizlik. Ve Işın Çelebi'yi bulduk: - Doğru söylüyorsunuz.

***

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş da Ege-Koop'un konuklarından... Konuşmacılarından. Bir süre sohbet ettik. "Arkadaşlarımız çok rahatsız" dedi.
- Hangi arkadaşlarınız?
- Hakimler, savcılar.
- Neden?
- Biz bu mesleğe hayatımızı verdik... Fedakarlık isteyen bir meslek... Şimdi herkesi şüphe altında bırakacak sözler söylendi... Arkadaşlar öyle üzgün ki. Seminere dinleyici olarak gelen bazı "yargı mensupları" ile tanıştık. "Rahatsızlık" gözle görülür, elle tutulur hale gelmiş. İçlerinde "dokunsanız ağlayacak olanlar bile" var.

***

İzmir'den yazmaya devam edeceğiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Erzurum'da bir canlı tarih   / 28-01-2004
 Kader böyle imiş...   / 27-01-2004
 Amerika'ya son ihracat: Eğitim   / 26-01-2004
 Herşeyin başı "hukuk"   / 25-01-2004
 Erzurum dağları kar ile bora   / 24-01-2004
 Çürük elma   / 23-01-2004
 İtiraf   / 22-01-2004
 Ve kampanya başladı   / 21-01-2004
 Ders gibi   / 20-01-2004
 Aday enflasyonu   / 19-01-2004
ÖMER LÜTFİ METE
CHP mi daha 'ulusçu', SHP mi?
MAHALLİ seçimlerde...
REFİK DURBAŞ
İsimsiz kır çiçekleri
OKULUMUZ Mardin/Nusaybin...
SAVAŞ AY
İnsanlık hâlâ ve çok şükür!..
Sağlık Bakanı arayıp:...
MEHMET TEZKAN
Köprüyü de Türkleştirdik..
Boğaziçi Köprüsü bizi...
EMRE AKÖZ
Başımın tatlı belası!
Tanışmadığım ama ilgimi çeken bazı...
UMUR TALU
'Kara liste'deki 'Türk'!
ABD seferinde hiç gündeme gelir...
Ön koşulsuz katılırız
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, BM Genel Sekreteri Kofi...
Nakşi şeyhten destek
Erdoğan, ABD'de sadece Hıristiyan ve Musevi liderlerle görüşmedi.
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
4 yıl önce Avrupa'yı titreten takım kendi evinde (!) Rize'den 5...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.