kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nakşi şeyhten destek
Nakşi şeyhin destek sözü

Bush'un sık sık konuk ettiği Nakşibendi Şeyhi Kabbani, görüştüğü Erdoğan'a, İKÖ başkanlığı için Türkiye'nin adayını destekleme sözü verdi.

***

Nakşi şeyhten destek

Erdoğan, ABD'de sadece Hıristiyan ve Musevi liderlerle görüşmedi. Bush'un sık sık Beyaz Saray'a davet ettiği Nakşibendi şeyhi Kabbani'yle de bir araya geldi. Kabbani "Türkiye, İslam dünyasının modeli olabilir" dedi..

ABD gezisini Türkiye'nin "medeniyetlerin buluşma noktası olan bir ülke" üzerine kuran Başbakan Tayyip Erdoğan, New York'ta Rum Kilisesi ve Musevi lobisiyle temaslarından sonra Washington'da da Müslüman dünyasından liderlerle biraraya geldi. Erdoğan'ın isteği üzerine gerçekleşen toplantıya, 'reformist' sıfatıyla tanımlanan Nakşibendi şeyhi Muhammed Kabbani önderlik etti. ABD Başkanı George Bush'un da 11 Eylül sonrasında Beyaz Saray'da sık sık biraraya geldiği Lübnan asıllı Kabbani, İslam'da köktendincilik yerine daha reformcu bir çizgiyi savunuyor.

İKÖ İÇİN DESTEK SÖZÜ
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın da katıldığı toplantıda, Amerikalı Müslüman liderler, Türkiye'nin İslam dünyası için model olabileceğini ifade ederek İslam dünyasında diyaloğun artırılmasının önemine işaret etti. Ayrıca İslam ve terörizmin özdeşleşmesinden duyulan rahatsızlık dile getirildi. Kabbani ayrıca geçtiğimiz günlerde Malezya'da toplanan İslam Konferansı Örgütü başkanlığına Türkiye'nin adayı Ekmelettin İhsanoğlu'nun getirilmesi önerisine de destek verdi.

MUSEVİLER'E TEŞEKKÜR
Daha sonra kaldığı Ritz Carlton Oteli'nde ABD'deki Musevi temsilcilerle görüşen Başbakan Erdoğan, Türk-İsrail ilşkileri, İstanbul'daki bombalamalar ve Orta Doğu barış süreciyle ilgili görüşlerini anlattı. Erdoğan ayrıca Musevi liderlere ABD'de Türkiye lehinde yürüttükleri lobi faaliyetleri dolayısıyla teşekkür etti.

Kabbani kimdir?
ERDOĞAN'IN
görüştüğü Şeyh Kabbani, Yüksek İslam Kurulu Başkanı'dır. Şeyh Nazım Kıbrısi'nin Amerika'daki sağ kolu ve damadı. Lübnan'da doğdu. Başkent Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi'nde eczacılık okudu. Belçika'da doktora yaptı. Ardından Şam'a gidip İslam Hukuku eğitimi aldı. Tasavvuf üzerine ders aldığı Şeyh Abdullah Dağıstani ve Şeyh Nazim Kıbrısi sayesinde Nakşibendi Tarikatı'yla tanıştı. Kıbrısi'nin "Sufi dinini yaymalısın" isteği üzerine Ortadoğu, Avrupa ve Uzakdoğu'yu gezdi. 1991'de Amerika'ya gelip Sufi Nakşibendi Vakfı'nı kurdu. Çalışmalarını hızlandırıp Amerika ve Kanada'daki vakıfların sayısını kısa sürede 30'a yükseltti.

KONFERENSLAR VERİYOR
Kabbani, ülkenin ünlü üniversiteleri ve pek çok dini kurum ile vakıflarda konferanslar verdi, raporlar sundu. Washington'da öyle herkesin kolay kolay alınmadığı yerlere üstünde cübbesi, başında sarığı ve uzun sakalıyla girebiliyor. Kabbani, başörtüsünün İslam'da yeri olmadığını belirterek dini eğitim yerine okullarda dinler tarihinin okutulmasını istiyor.

Sosyeteyle buluştu

ATLANTIC Record sahibi Ahmet Ertegün'ün Başbakan onuruna Manhattan'daki evinde verdiği akşam yemeği, AKP kabinesini New York sosyetesiyle buluşturdu. Ertegün ve eşi Mica'nın Central Park yakınlarındaki evindeki davete katılan konuklar arasında New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, sevgilisi Diane Taylor, Henry Kissinger ve eşi Nancy, modacı Oscar de la Renta ve eşi Annette de la Renta, Washington Post'un sahibi Laly Weymouth, Daily News gazetesinin sahibi Mort Zuckerman vardı. Yemek sırasında Bloomberg ve Erdoğan'ın belediye başkanlığı üzerine sohbet ettiği öğrenildi. Ertegün konuşmasında, Erdoğan'ın Amerikan Musevi Komitesi'nde yaptığı konuşmayı överek, "Öyle içten konuştunuz ki gurur duydum" dedi.

Kürtler: Amerika bize otonomi sözü vermişti
ERDOĞAN'IN gezisi dış basında geniş yer alıyor. New York Times, başyazısını bu geziye ayırdı. "Bir Türk'ün Başarı Hikayesi" başlıklı yazıda şöyle denildi: Erdoğan Batılı bir lider. Bu nedenle Beyaz Saray'da üst düzey bir karşılama olacak. Washington, Rumlar'ı da 1 Mayıs öncesi ikna edip, Türk ordusuna Kıbrıs'ın çözülmesiyle AB yolu açılır mesajı verebilir. Amerika, Erdoğan'ın başarısıyla yakından ilgileniyor... AP haber ajansı da Erdoğan'ın Irak'ın bölünmesine izin vermeyiz sözlerine yer verip Neçirvan Barzani'nin şu açıklamasını yayınladı: ABD bize savaş öncesi, yeni Irak'ta arslan payı sözünü verdi. Otonomi garantisi sundu. Ancak şimdi söylemleri değişti. Günü kurtarmaya çalışıyorlar. Bu bizi üzüyor...

Tiryaki Türkler, Ritz Carlton Oteli'ni ayağa kaldırdı
WASHINGTON'DAKİ Ritz Carlton Oteli'nde, sigara içen Türk kafilesi, büyük paniğe yol açtı. Lobinin sigara içilmeyen bölümünde 'tüttüren' gazeteci, bürokrat ve işadamlarından oluşan heyet yüzünden yangın alarmı harekete geçti. Otel yönetimi, müşterilerin binayı boşaltmalarını istedi. İtfaiyenin gelmesiyle alarmın nedeni ortaya çıktı. Ardından otele geri dönüldü.

Bayaz Saray'daki yemekte futbol konuşup tavuk yediler

ABD Başkanı George W. Bush Beyaz Saray'daki yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a özel bir mönü sunulmasını ıstedi. Mısır çorbası ve tavuğun sunulduğu yemek sonrası ise dondurmalı pasta ikram edildi. Yemek boyunca heyette bulunan herkes meyve suyu içti. 40 yaşında alkolu bırakan Bush, üst düzey yemeklerde meyve suyu ya da gazoz içmeyi tercih ediyor. Edinilen bilgiye göre bir saat süren yemek boyunca siyasetin dışında Bush ve Erdoğan özel hayatlarıyla ilgili de görüştüler. Konuşma sırasında ABD Başkanı Bush'un, Erdoğan'a futbol sohbeti açması da dikkat çekti. Erdoğan da bunun üzerine Bush'a futbol geçmişini anlattı, futbol oynadığı yıllarla ilgili bilgi verdi.

ASLI AYDINTAŞBAŞ /WASHINGTON

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Ön koşulsuz katılırız
 Blair aklandı, kabak BBC'nin başına patladı
 Bush yerine halka oynadı, kazandı
 Yedi milyon litrelik etanol tankı yandı
 Piliç gribe yakalanınca Kentucky balığa döndü
 İran'da orta şiddette deprem
 Danimarka'da kiralık mahkûm
 Modelliğe soyunuyor
 Saddam'dan rüşvet alan Türkler kim?
 Kutup patlaması Amerika'yı yıktı
SOLİ ÖZEL
Vietnam'ın gölgesi
ABD seçim kampanyasında ilk raund...
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
4 yıl önce Avrupa'yı titreten takım kendi evinde (!) Rize'den 5...
Mondi ayıp etti
Mondi ayıp etti
Yardımcı Gencerler'e "A... koyim. Adam faul yaptı" dediği için...
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Bush ile Erdoğan'ın görüşmesinden önemli mesajlar çıktı. Bush,...
Aday metre
Aday metre
Başkan Birinci CHP'den aday adayı
BAKIRKÖY CHP'de Belediye...
Burada patladı
Burada patladı
İstanbul'u kana bulayan bombaların mucidi Azad Ekinci'nin Irak-...
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
İSTANBUL Narkotik Polisinin Büyükçekmece'deki Çakmaklı...
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.