kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Blair aklandı, kabak BBC'nin başına patladı
Blair aklandı BBC'den istifa

İngiltere'de Dr. Kelly soruşturması Blair'in zaferiyle sonuçlandı. BBC muhabiri 'Hatalıyım' BBC Başkanı Davies ise 'İstifa edeceğim' dedi.




***

Blair aklandı, kabak BBC'nin başına patladı

İngiltere'de hükümeti, ülkeyi Irak savaşına sokmak için verileri çarpıtmakla suçlayan eski silah denetçisi Kelly'nin ölü bulunmasının ardından açılan soruşturma, Blair'in zaferiyle sonuçlandı. Yargıç, BBC'yi 'suçlu' ilan etti.

BBC'YE yaptığı "Hükümetin Irak Savaşı'nı haklı çıkarmak için istihbarat bilgilerini abarttı" açıklamasının ardından, evinin yakınlarında ölü bulunan eski silah denetçisi David Kelly hakkında başlatılan soruşturma sonuçları dün açıklandı. Ve Yüksek Mahkeme Yargıcı Lord Hutton, Başbakan Tony Blair'i ipten alan şu açıklamayı yaptı: "Olayda hükümetten hiç kimsenin suçu yok. Kelly'nin ölümünde ikinci ya da üçüncü şahısların etkisi bulunmadığına dair delliler beni tatmin etti. Ölümün intihar olduğundan eminim. Sol bileğini kesen Kelly'nin ölümün intihardır." Başbakan Blair'in belli noktalarda Kelly'nin adıyla ilgili olaylarla ilgilendiğini ve tartışmalara katıldığını ifade eden Hutton, Blair'in Kelly'nin adının açıklanacağından haberdar olduğunu dile getirdi.

BAKANI ELEŞTİRDİ
Blair'in istifa eden basın danışmanı Alasteir Campbell da Hutton raporunda aklanan hükümet yetkililerinden biri oldu. Olayda en çok eleştirilen hükümet yetkililerinden biri olan ve her defasında istifası gündeme gelen Savunma Bakanı Geoff Hoon da suçsuz bulundu. Fakat Savunma Bakanlığı isminin basına açıklanacağı hakkında Kelly'nin bilgilendirilmemesi konusunda Hutton'ın eleştiri oklarının hedefi olmaktan kaçamadı. Savunma Bakanlığı'nın sadece Kelly'ye, gazetecilerin adını ortaya getirmesi halinde doğrulama yapılacağına dair bilgi vermeyerek hata yaptığını belirten Hutton, Kelly'nin intihar kararının ardındaki en önemli faktörün de adının basına açıklanması olduğunu vurguladı. Kelly'nin adı açıklanarak bir köstebek" durumuna düşürüldükten sonra bütün bir yaşam boyunca yaptıklarının boşa gittiği hissine kapıldığı hükmüne vardığını belirten Hutton, bunun da intihar kararında etkili olduğunu ifade etti. Aylardır bu soruşturma üzerinde çalışan Hutton ilk suçlamayı BBC kanalına yöneltti.

BBC'Yİ SUÇLADI
Hutton, "BBC'nin Today adlı programında hükümetin Irak dosyasındaki bazı bilgileri abarttığına dair yayımlanan haber hükümetin dürüstlüğüne yönelik bir saldırıda bulunuyor. Hükümetin bilgileri abarttığı iddiları çok ciddi" dedi. Hutton'a göre, basının en büyük hatası yanlış olduğunu bile bile bazı yayınlarını sürdürmekte ısrar etmesi ve muhabirlerinin yaptığı haberleri doğruluğunu kontrol etmeden yayımlamaya devam etmesi. Hutton, BBC'nin, hükümetin haberin yayınlanmasından sonrada yaptığı itirazları gözününde tutarak sorgulamakta yetersiz kaldığını söyledi. Hutton, Kelly'nin alanında son derece değerli bir uzman olduğuna dikkat çekti fakat BBC muhabiri Andrew Gilligan'la yaptığı görüşmenin amirlerinden izin alınmadan yapılmış bir görüşme olduğunu, bu hareketiyle iç yönetmeliği çiğnediğinin altını çizdi.Uzmanların verdikleri raporlara göre Kelly'nin intihar sırasında hiçbir ruhi bunalım içinde olmadığının da belirlendiğini söyledi. Rapor sonuçlarının açıklanmadan bir gece önce basına sızması başta Muhafazakar Parti lideri Michael Howard olmak üzere birçok milletvekilinin tepkisine yol açtı. Howard "Hutton raporu nasıl oldu da basına sızdı? Bu sorunun yanıtını bulmanın en iyi yolu bağımsız bir soruşturma başlatmaktır" dedi. Blair de bu fikri desteklediklerini söyledi. Ancak yeni ve bağımsız bir soruşmanın başlatılabilmesi için Yargıç Hutton da bu çağrıya destekvermesi gerekiyor.

BBC BAŞKANI İSTİFA ETTİ
Hutton'un raporu sonrası BBC yönetiminden şok bir açıklama geldi. Televizyon, rapor için özür diledi. Genel Müdür Greg Dyke imzalı bildiride, ''BBC, muhabirimiz Andrew Gilligan tarafından 29 Mayıs 2003'teki Today programında aktarılan bazı bilgilerin yanlış olduğunu kabul eder ve bundan dolayı özür diler. Bununla birlikte son 8 aydır Başbakan Tony Blair'i yalan söylemekle suçlamadığımızın ve bunu kamuoyu önünde birçok kere tekrarlamadığımızın altını çizmekte yarar görüyorum" denildi. BBC News 24, BBC Yönetim Kurulu BaşkanGavyn Davies de istifa etmeye karar verdi duyurdu.

DIŞ HABERLER

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Ön koşulsuz katılırız
 Nakşi şeyhten destek
 Bush yerine halka oynadı, kazandı
 Yedi milyon litrelik etanol tankı yandı
 Piliç gribe yakalanınca Kentucky balığa döndü
 İran'da orta şiddette deprem
 Danimarka'da kiralık mahkûm
 Modelliğe soyunuyor
 Saddam'dan rüşvet alan Türkler kim?
 Kutup patlaması Amerika'yı yıktı
SOLİ ÖZEL
Vietnam'ın gölgesi
ABD seçim kampanyasında ilk raund...
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
4 yıl önce Avrupa'yı titreten takım kendi evinde (!) Rize'den 5...
Mondi ayıp etti
Mondi ayıp etti
Yardımcı Gencerler'e "A... koyim. Adam faul yaptı" dediği için...
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Bush ile Erdoğan'ın görüşmesinden önemli mesajlar çıktı. Bush,...
Aday metre
Aday metre
Başkan Birinci CHP'den aday adayı
BAKIRKÖY CHP'de Belediye...
Burada patladı
Burada patladı
İstanbul'u kana bulayan bombaların mucidi Azad Ekinci'nin Irak-...
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
İSTANBUL Narkotik Polisinin Büyükçekmece'deki Çakmaklı...
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.