kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Vah TOBB vah!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve onu oluşturan üye kuruluşlar amacına, varlık sebeplerine uygun olarak hareket edip/etmediklerini sorduk. Hangi noktada TOBB'un taca çıktığına anlattık. En fazla şikayet TOBB üyelerinden ve çalışanlarından geldi. TOBB üyeleri de kuruluşlarından memnun değil. Hele çalışanları tam bir dert küpü.

TOBB Genel Sekreteri İsmail Köksal imzasıyla bize gönderilen 3 sayfalık açıklamada, yönelttiğimiz sorulara cevap bulamadım. Özetle, TOBB'u daha iyi değerlendirecek incelemeler yapmam öğütleniyor. Köksal, yazımı kaleme almadan önce, yeterince araştırma yapmış olmamdan ve bir dönem o kuruma yön veren insanlardan görüş aldığımdan emin olsun.

Fakat, TOBB'un şu anki yapısı, değişen ve dönüşen Türkiye'ye uymuyor. 'Yap-İşlet-Devret, üniversite kur, siyasette aktif rol üstlen, üyelerden daha fazla para toplamak için çaba göster, ama gereğini yapma.' Bu TOBB'un amacı değil ki...

Köksal'ın, sorulara cevap vermek yerine tırnak içine alıp, cevabın başına yerleştirdiği ve anlamadığını ifade ettiği, 'TOBB'u rahatsız eden raporlar hazırlamak' cümlemi de, düzelterek tekrarlamamda fayda var galiba. 'Türkiye'nin iktisadi durumu hakkında TOBB'u rahatsız eden konularda raporlar hazırlamak...' Yazımdaki tek eleştiri noktanızı da düzelttim Sayın Rıfat Hisarcıkoğlu ve Genel Sekreteri, şimdi sizden TOBB'u düzeltmenizi bekleyebilir miyiz?

Size yardımcı olması açısından, bir üyenizin ve bir de çalışanınızın düşünceleri de (ağıra kaçan bölümlerini hafifleterek) aşağıda yer almaktadır.

Önce bir TOBB çalışanına kulak verelim;
'TOBB'a bağlı bir Ticaret ve Sanayi Odasında Genel sekreter olarak çalışmaktayım. TOBB'a bağlı oda ve borsalarda çalışan yaklaşık on iki bin çalışan var ve bu çalışanların sosyal ve özlük hakları yıllardır bir çözümü kavuşturulamadı. İki ayrı odada, aynı görevleri yapan kişilerin aylık gelirleri arasında uçurum söz konusu. Bazı odalarda genel sekreterlik yapanların maaşı 400 milyon, bazısında ise 1 milyar TL. On beş yıldır çalıştığım, Ticaret Odası'na bir müfettiş gelip denetleme yapmış değil.'

Şimdi bir de TOBB üyesini dinleyelim;
'Ticaret odası limited şirketlerden yıllık oda aidatı 60 milyon TL ve brüt karın yüzde 5' ini alır. Şirket kuruluşu ile sermaye yapısı ve ana faaliyet konularına ilişkin en ufak değişikliğin ilan tescil ücretleri milyarları bulmaktadır. Biz ortalama yıllık 1 milyar TL. öderiz. İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı yaklaşık 400-450 bin firma var gerisini siz hesaplayın.

Toplanan bu kadar para ne olur? Oda yöneticileri ve diğer erkanı umuminin ileri gelenlerinin yakınları işe alınır. Üniversite açılır ve yeni istihdam alanları yaratılır. Banka yöneticileriyle hesap açma, hesap tutma pazarlıkları yapılır. Sivil toplum örgütlerine zorunlu üyelik olmaz.

Bizim kaydımızı tutmakla görevli olan devlettir. Kanunla bizleri böyle kuruluşlara üye yapmaya zorlamak insan haklarına aykırıdır. Bizim odaların yapacağı kulise ihtiyacımız yok. Odalar mesleki dayanışma örgütü sıfatıyla hiçbir işe yaramaz. Yarasaydı mesleki ve sektörle ilgili diğer derneklere ihtiyaç duyulmazdı.'

Şeffaflık iyidir, makam ve mansıp gelip geçidir. Velev ki TOBB'a yön verseniz de, sizinde bir yerden başlamanız da fayda mülahaza ediyoruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 TOBB taca çıkıyor mu?   / 26-01-2004
 Denizde ucuz yakıtta tekel dönemi   / 21-01-2004
 Adaletin parayla imtihanı   / 19-01-2004
 Önce yaşanacak bir ülke   / 14-01-2004
 Üç bakanlıktan tek hikaye   / 12-01-2004
 Ortadoğu'da strateji ve eylem   / 10-01-2004
 Uçak biletleri zamlanacak   / 05-01-2004
 Üç bakan üç hikaye   / 03-01-2004
 Petrol Piyasası ve İran depremi   / 29-12-2003
 Vakıfbank rol değiştiriyor   / 27-12-2003
YAVUZ SEMERCİ
İhale mi dediniz?
Adil gibi gözüken ama tartışmalı bir...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Vah TOBB vah!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)...
ŞELALE KADAK
Memecan'ın gözünden Davos'taki CEO'lar
Karikatürist...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ana yatırım aracı bononun getirisi yatırım fonunu...
Köprüye ultrason
Halatların bağlandığı 236 çelik plakadan biri kırılan Boğaziçi...
Onlar gururumuz
Başarılarıyla dünyanın ünlü üniversitelerine kabul edilen Özel Işık...
Ya Amerika ya Antalya
Ya Amerika ya Antalya
Sosyete ve sanat dünyasının tanınmış isimleri genelde aynı tatil...
Tuğba Özay’a tutuklama kararı çıktı
Tuğba Özay’a tutuklama kararı çıktı
İzmir'de, "polislere hakaret ettiği'' iddiasıyla açılan davada...
IMKB
E: 17,757 D:% -0.80
DOLAR
S: 1,325,000 D:% -0.21
EURO
S: 1,671,000 D:% 0.00
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.