kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 

Derviş, IMF'nin yeni rolünü anlatan kitap yazıyor...

Davos- 2004, Türkiye için fırsatlar ve risklerle dolu bir yıl olacak. Dünya Ekonomik Forumu Toplantıları'nın yapıldığı Davos'- ta ortaya çıkan tablo, bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'ın geleceğini BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile müzakere ederken, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger ile ekonominin yol haritasını masaya yatırdı. Hemen söyleyelim, Krueger, Babacan'a ve programı sahiplenme gücüne çok güveniyor. Krueger, 7. gözden geçirme çalışması'nın ilk bölümünü tamamlayan IMF Türkiye Masası Şefi Moghadam'la henüz görüşemediğini belirterek söze başladı ve ekledi: "Raporları okudum" dedi.

Bankacılık ve hukuk
Raporlar, hükümetin program dışı harcamalara başladığını, ek önlem alınması gerektiğini belirtiyor, bankacılık sisteminin hukuki boyutundan yansıyan kaygılara dikkati çekiyordu. Krueger, hesapsız harcamaları sorunca Babacan, "Bütçe içinde tedbiri alındı. Mali disiplinden taviz verilmesi, uygulamanın gevşetilmesi söz konusu değil" dedi. IMF'nin iki numaralı ismi, 2003 yılındaki kazanımları övmeyi ihmal etmedi. Ama ekonomide kırılganlıkların devam ettiğinin altını çizip, reformların sürdürülebilir olmasının önemine işaret etti. Aslında, diyalogun buraya kadarki bölümü, tahmin edilen konuşmalardan oluştu. Ancak Krueger, IMF'nin bir süredir sessiz ve derinden dile getirdiği "bankacılık" sektörünü de ele aldı. Mali sektörün etkinliğinin arttırılması vurgusunun; Pamukbank, Yapı Kredi Bankası ve kamu bankaları için çözüm bulunması anlamına geldiğini hemen herkes biliyor. IMF'nin tedirginliği, bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasını yakından ilgilendiren hukuki kararlarda yoğunlaşıyor. IMF kanadı açıkça Demirbank ve Kentbank konusunda Danıştay kararlarının geleceğini görmeye çalışıyor.

Derviş'in IMF planı
Davos'ta karşılaştığımız, ekonominin eski patronu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, önümüzdeki günlerde adından çok söz ettirecek bir kitap projesi üzerinde çalışıyor. Derviş'in, "Yaz aylarına yetiştirmeye çalışıyorum" dediği kitabı IMF'nin yeni rolü üzerine... "Nasıl ki ülkelerde Merkez Bankaları veya BDDK gibi düzenleyici kurullar varsa global sistemde de IMF gibi kuruluşlara ihtiyaç olacak" diyen Derviş, IMF tasarımını şöyle yansıttı: "Uluslararası kamuoyu IMF'nin meşruiyetini sorguluyor. Fon'un imajı sorun yaratıyor. IMF'nin daha kamusal bir kimlik kazanması isteniyor. Bence çatı, BM olmalı. Yani IMF, Birleşmiş Milletler bünyesine alınmalı. Ülkelerin ağırlıkları yeniden belirlenmeli. Bugün IMF ile ilgili ilginç tartışmalar yaşanıyor. Örneğin, ABD'nin etkisinde kaldığı söylenen IMF, ABD tarafında neredeyse liberal ekonomi karşıtı olarak algılanıyor. Artık IMF'nin de değişmesi gerekiyor."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Derviş, IMF'nin yeni rolünü anlatan kitap yazıyor...   / 26-01-2004
 Maksat heyecan olsun peki ya sonrası?   / 19-01-2004
YAVUZ SEMERCİ
Fenerbahçe TV ve komşuda pişen
Artık Fenerbahçe her...
İLKER SARIER
İş Bankası'nın kumbarasından yükselen duygu
Çarşamba...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yatırım fonları borsaya yetişti bir de getiri uçurumu...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Çukurova gerilimi
BDDK, YKB hisselerinin North Petroleum...
Akıl akıldan üstün
Zekice bir planla Antalya'nın yerle bir olduğu fırtına sırasında...
Ailece sobaya kurban gittiler
AFYON Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde tekvando antrenörü...
Gözden ırak olunca...
Gözden ırak olunca...
Gönülden de ırak olur, diye boşuna dememiş atalarımız! İşte...
Aşıklar Su Otel'de
Aşıklar Su Otel'de
Athena'nın solisti Gökhan Özoğuz ile podyumların marjinal...
IMKB
E: 17,900 D:% -2.49
DOLAR
S: 1,323,000 D:% 0.23
EURO
S: 1,660,000 D:% 0.18
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.