kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gidiyorlar, ancak dönecekler
Altın çocuklar

Daha lise diploması almadan dünyaca ünlü üniversitelere yazıldılar

ÖZEL Koç, Özel Işık, Robert Kolej, Üsküdar Amerikan ve Saint Joseph liselerinden 48 öğrenci, daha mezun olmadan dünyanın en gözde üniversitelerinde eğitime hak kazandı.

165 BİN DOLAR BURS
HARVARD,
Princeton, Yale, Stanford gibi okullara kabul edilen öğrenciler arasında 4 yıl için 75-165 bin dolarlık burslu eğitim kazananlar da var.


***

Gidiyorlar, ancak dönecekler

48 öğrenci, mezun olmadan dünyaca ünlü üniversitelerde okumaya hak kazandı. Eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönmeyi düşünüyorlar. İlk söz Özel Koç Lisesi'nin....

Üniversite öğrenimlerini yurt dışında yapmaya karar veren öğrenciler, mezuniyet sonrasını da şimdiden planlamış durumdalar; Türkiye'ye dönmek, birikimlerini aktarmak ve daha iyi bir Türkiye için çalışmak. söz Koç Lisesi'nin başarılı öğrencilerinin.

MURATCAN BİLGİNCAN (17):
Muratcan, Yale Üniversitesi'ne erken başvuru kararını şöyle anlatıyor: "İki yıl önce lisemizin düzenlediği bir gezide Yale Üniversitesini görme fırsatı buldum. İlk görüşte aşık oldum." Makine Mühendisliği üzerine eğitim almaya karar veren Muratcan, futbol ve tenis oynuyor. Tiyatro yapıyor. 12 yaşından bu yana staj kapsamında Mark & Spencer'da tezgahtarlık yapan ve VİP Turizm şirketinde arşiv departmanında çalışan Muratcan, ayrıca Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı'nda gönüllü olarak çalıştığını vurguluyor. Model Birleşmiş Milletler çalışmalarında birçok konferansa katılan Muratcan, üniversiteden mezun olduktan sonra kesinlikle Türkiye'ye döneceğini söylüyor: "Evime, aileme, kültürüme çok bağlı bir insanım. Bütün birikimlerimi Türkiye'ye aktaracağım."

HEPSİ ÇOK FAAL
ÖMER BEYSEL (18):
Ömer, Columbia Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği ve Tarih üzerine eğitim alacak. Tenis oynayan, kayak yapan Ömer, geçen yıl yaz tatilinde Bursa'da kendi organize ettiği En Kulüp'te 22 kişiye felsefe öğretmenliği yapmış. Mezun olduktan sonra bir süre yurt dışında kalacağını belirten Ömer, "Daha sonra ne olacağını zaman gösterecek" diyor.

ELİF ESEN (16):
Babasının işi dolayısıyla 7'nci sınıfa kadar yurt dışında öğrenim gördüğünü belirten Elif, beş yıldır İstanbul'da yaşıyor. Öğrenim göreceği Tufts Üniversitesi'ni gidip gördüğünü ve çok beğendiğini söyleyen Elif, henüz hangi alanda eğitim alacağına karar vermemiş. Okulun kız voleybol takımında oynayan ve at binen Elif, uzun süre yurt dışında yaşamasına karşın kesinlikle Türkiye'ye döneceğini söylüyor.

BAŞAR GÜLCÜ (18):
Connecticut Üniversitesi'nden yüzde 93 oranında ve 156 bin dolar tutarında burs almaya hak kazanan Başar, Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik olmak üzere çift ana dal yapacak. Yaz tatilinde Türk Eğitim Gönülleri Vakfı'nda (TEGV) tiyatro ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde (ÇYD) satranç dersi veren Başar, ayrıca okulun rugby takımında oynuyor, gitar çalıyor ve amatör olarak web sayfası tasarımıyla uğraşıyor. 30-35 yaşlarına kadar yurt dışında çalışmayı düşünen Başar, yeterli donanıma sahip olduktan sonra Türkiye'ye dönerek kendi firmasını kurmak istiyor.

ÜLKEM ÇOK ÖNEMLİ
İSMAİL AYBARS TUNÇDOĞAN (18):
Aybars, dört yıllık öğrenimi için toplam 116 bin dolar vermesi gereken Earlham College'den 76 bin dolar tutarında burs kazandı. Bilgisayar Mühendisliği ve İş Yönetimi üzerine çift ana dalda eğitim almayı düşünüyor. Uzakdoğu dövüş sporlarıyla uğraşan Aybars, okulda Savunma Sanatları Aktivitesini kurarak iki yıl ders vermiş. Bas gitar ve piyano çalan Aybars, yedi tane bilgisayar sertifikasına sahip. Ayrıca yaz tatilinde Urfa'ya giderek çevre ilköğretim okullarındaki öğrencilere bilgisayar dersi veren Aybars, üniversiteden mezun olduktan sonra Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyor.

CİHAN BARAN (17):
Kendisine en uygun okulun Stanford Üniversitesi olduğuna karar veren Cihan Baran, fizik ya da matematik üzerine ana dal yapmanın kişiliğine daha uygun olduğunu söylüyor. İki yıl sonra ana dal belirleme şansı olduğunu vurgulayan Cihan, daha bu süre içinde daha sağlıklı bir karar vereceğini belirtiyor. Kitap okumayı, satranç oynamayı çok seven Cihan, Model BM etkinlikleri çerçevesinde birçok konferansa katılmış. Ümraniye'deki Bizim Ülke Derneği'ndeki sosyal ve ekonomik düzeyi düşük çocuklara ders veren Cihan, "Şu an şehir dışından şehire, şehirden de Batı'ya çok büyük bir göç var. Bu dünyada böyle. Ben bu göçün bir parçası olmak değil, ülkeme dönmek istiyorum" diyor.

EĞİTİMİN YÜZ AKI GENÇLER
Son yıllarda Türkiye her alanda dünyayla yarışıyor. Voleybolda Avrupa ikinciliği, futbolda dünya üçüncülüğü, atletizmde dünya ikinciliğinin ardından şimdi de eğitim alanında adından söz ettiriyor. Özel Koç'tan 15, Özel Işık'tan 4, Robert Koleji'nden 24, Üsküdar Amerikan'dan 2, Saint Joseph'den 3 olmak üzere toplam 48 öğrenci mezun olmadan Harvard, Yale gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden erken kabul sözü aldı. Yaşları 16 ile 20 arasında değişen 48 öğrenci Türkiye'de bir ilke imza atmanın haklı gururunu yaşıyor.

PINAR ŞENGÜL

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Akıl akıldan üstün
 Ailece sobaya kurban gittiler
 Yeğenini öldürdü
 Tecavüze Kalkan Akrabasını Öldürdü
 Doğurduktan 5 saat sonra bırakıp kaçtı
 Beş yıllık hapse çerezlik tazminat
 İki metrelik karda hayat kurtardılar
 Eski Tarım Bakanı'nın eşi kendini öldürdü
 Çetinkaya'ya 60 yıl
 Cimbom, artık bir alt-kimliktir
 Bir Türk iki arkadaşını camide öldürdü
ERDAL ŞAFAK
İstanbul-Paris
13 milyonluk İstanbul'un aslında bir...
MANSUR FORUTAN
Bana su verdi
Beyaz afetin olumsuz etkilerinin bittiği...
ALİ KIRCA
Cunda mahkûmları
Hafta sonunda yine düştüm bir türkünün...
Açıkla Mösyö
Açıkla Mösyö
Beşiktaş'ın hocası, 5 futbolcusunun atılmasını hakem Papila'yı yanlı...
Suçlu Oyuncular
Suçlu Oyuncular
Camianın en önemli grubu, hakem Papila'nın Ahmet Yıldırım'ınki hariç...
Erdoğan'dan yeni öneri
Erdoğan'dan yeni öneri
Başbakan, Annan'a 'arabuluculuk' teklifinin dışında, 'çözümün...
Musevilere iki öneri
Musevilere iki öneri
Musevi lobisinden "cesaret ödülü" alan Erdoğan, Güneydoğu'da Türkiye,...
Yorgun köprü 'check-up'a giriyor
Yorgun köprü 'check-up'a giriyor
30 Yaşına giren Boğaziçi Köprüsü'nün fırtınada çelik halat levhasının...
Son popstar Cem Papila hem CHP'li hem BJK'li
Son popstar Cem Papila hem CHP'li hem BJK'li
Beşiktaş'tan 5 oyuncu birden atıp, gündeme oturan hakem Cem...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.