kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arazi mafyasına uydudan gözaltı
Arazi mafyasına uydudan gözaltı

Yerel seçimlere iki ay kala havzaları yağmalamak için harekete geçen arazi mafyası uydudan takibe alındı. İSKİ Genel Müdürü Çodur iddialı: "Su havzalarına tek bir kaçak bina yaptırmayacağız".

SU havzalarındaki alanları arazi mafyasının parsellediğini söyleyen İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, bunlarla mücadelelerini artık uydu vasıtasıyla sürdüreceklerini söyledi. Havzalarda kesinlikle yönetmeliklere aykırı kaçak yapıya izin verilmeyeceğini belirten Çodur, "İsterse bunu yapanlar büyük sermaye gurupları olsun. Devletin gücü karşısında kimse bir şey yapamaz" dedi.

İSKİ UYDU KİRALADI
İSKİ, özellikle yaklaşan yerel seçimleri de fırsat bilerek su havzalarında kaçak yapı inşaat edenlere karşı harekete geçti. Bu amaçla uydu kiralayan kurum, her üç ayda bir havzalar üzerinden uydu fotoğrafı çekerek, kaçak yapılaşmayı önlemeye çalışacak. Son bir hafta içerisinde havzalarda uydu aracılığıyla son durumu fotoğraflarla tespit eden İSKİ yetkilileri, yaklaşık 3 ay sonra yeniden çekim yapacak. İki çalışmanın karşılaştırılması sonucu kaçak yapılaşmayı gösteren herhangi bir kazı çalışması dahi belirlendiğinde anında müdahale edilecek. Önümüzdeki 25 yıl içersinde dünyayı büyük su sıkıntısının beklediğine dikkat çeken Çodur, "İstanbul'un 2700 yıl sonra yakaladığı bu şansını su kaynaklarımızı mutlak suretle korumakla değerlendirmeliyiz" diye konuştu. İstanbul'un 3030, Büyükşehir Belediyesi kanununa bağlı alanın 1850 kilometrekare olduğunu ifade eden Çodur, "İSKİ'nin mutlak, orta ve uzun ölçekli koruma alanının büyüklüğü 3475 kilometrekare. Mevcut elemanlarımız ile bu ölçekli bir alanı korumamız imkansız hale gelmişti. Biz İSKİ olarak gelişen teknolojinin nimetlerinden yararlanarak bu işin üstesinde geleceğiz" dedi

VATANDAŞLARA UYARI
Vatandaşı, sahip olduğu arazi üzerine yapılaşma yapmadan önce mutlak suretle İSKİ'ye danışmaları konusunda uyaran Çodur, "kaçakla mücadelenin en etkin yolu uydu sistemini devreye soktuk. Mafya da olsa önemli sermaye gurupları da olsa villa tipi gecekondular da olsa hemen yıkacağız. Havzaları korumakta kesinlikle karalıyız" dedi.

DENETİM ARTIK KOLAY
Uyduyla kaçak yapı mücadelesinin İSKİ'ye 3 aylık maliyeti yaklaşık 300 milyar lira yıllık ise 1 trilyon lira olduğuna dikkat çeken Dursun Ali Çodur, "Ancak kaçak yapıları tespit etmede en etkili yol bu. Bu çalışmayla yüzde 100 başarı sağlanacak. Biz uydu fotoğraflarını karşılaştırınca, en ufak bir kazı dahi ortaya çıkar. Ekiplerimiz hemen denetler. Eğer ruhsatsız bir girişim olursa, anında müdahale ederiz. Artık gerisi yüce adalete kalmış" şeklinde konuştu. Yeni oluşturulan sistemin maliyetinin oldukça yüksek olduğuna ifade eden Çodur, "İlk etapta rakamlar yüksek görünüyor ama bize havzaların korunması ve su kalitesinin belirlenmesinde ileri dönük getirisi son derece yüksek olacak" dedi.

Şenol BAŞTAKAR

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Elektrik kurbanı çift toprağa da el ele gitti
 Çaldığı kadar yatacak
 'Hasat-4' hızlı biçiyor
 SABAH YİBO'da ilk karne
 Televizyon eğlence programları babasını kaybetti
 16 kaçak domuz çiftliği saptandı
 Uğur Mumcu unutulmadı
 Emniyet Müdürü Okkan anıldı
 Lüks konuttan halk konutlarına
 Aksu vatandaşı suçlu buluyor
 Kar yağışına en çok kimsesizler sevindi
 En soğuk gece için hazırlıklı olun!..
 Türkiye en başarılı model
ÖMER ÇELİK
Siyaset, bugün ve gelecek
* DAVOS...
HINCAL ULUÇ
Yedi Ölümcül Günah.. Günah mı?..
Papa Büyük Gregory...
UMUR TALU
İstanbul'da kar felaketi!
Çocukluğumuzun en önemli ahlak...
'İstanbul'a gideceğim
Dora Bakoyanni. Atina'nın güzel ve başarılı Belediye Başkanı.
Gürcistan'da iç savaş söylentileri
EDUARD Şevardnadze'yi "Kadife Darbe" ile indirdikten sonra...
Nede olsa Mega Köy
Nede olsa Mega Köy
Türkiye'nin metropolü İstanbul'da kar yağışı Cuma 19.00'da durdu. Ama...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.