kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çaldığı kadar yatacak
Az çalana az ceza

Yargıtay, 2004 yılı "hırsızlık cezası tarifesi"ni belirledi. Değeri 500 milyondan az mal çalanın cezası üçte bir oranında indirilecek.

Yargıtay 4, 6 ve 11. Ceza daireleri toplantısında bir-iki milyar değerinde mal çalana cezanın kendisi uygulanacak. İki milyarın üstünde mal çalanın hırsızlık cezası yarı yarıya artacak. Buna göre özelliksiz cep telefonu çalan üçte bir oranında ceza yiyecek.




***

Çaldığı kadar yatacak

Yargıtay kararına göre hırsızlar çaldıkları malın değerine göre cezalandırılacak. Malın değeri 2 milyar liradan fazla olursa ceza artırılacak.

YARGITAY, "hırsızlık tarifesi"ni yüzde 25 oranında artırdı. 2004 yılında bütün mahkemelerde uygulanacak olan tarifeye göre, özelliksiz bir cep telefonu gibi değeri 500 milyondan az olan malları çalanların cezaları üçte bire kadar indirilecek. Çalınan veya gasp edilen mal 2 milyar liradan fazla olursa, ceza yarı oranında artırılacak. Türk Ceza Kanunu (TCK) hırsızlık, gasp, dolandırıcılık gibi suçlarda suça konu malın değerine göre cezalarda indirim ve artırım yapılmasını düzenliyor. TCK, bu suçlar karşısında verilecek cezanın artırılıp eksiltilmesini, suça konu malın değerinin, "pek hafif", "hafif", "normal" ve "pek aşırı" olmasına bağlıyor. Çalınan veya gasp edilen malın değeri "pek hafif" ise verilecek ceza üçte bire kadar indiriliyor. "Pek aşırı" ise yarı oranında artırılıyor.

İŞTE YENİ TARİFE
Suça konu malın değerinin "pek hafif" mi, "hafif" mi, yoksa "pek aşırı" mı olduğu, her yıl Yargıtay'daki ilgili daireler tarafından belirleniyor ve Türkiye'deki tüm mahkemelerde ortak uygulanıyor. Yargıtay 6, 11, ve 4'ncü ceza dairelerinin başkanları hafta içinde bir araya gelerek bu kriterleri belirledi. Tüm mahkemelerde uygulanacak "2004 yılı hırsızlık tarifesi"ne göre çalınan, gasp edilen, dolandırıcılık yoluyla elde edilen veya zarar verilen malın değeri 500 milyon liranın altındaysa bu suçlar karşısında verilecek ceza üçte bir oranına kadar indirilecek. Yargıtay'ın bu kriterine göre, özelliksiz cep telefonu veya yine özelliği olmayan oto teybi malları çalanlara verilecek ceza da üçte bire kadar indirilecek.

MALA GÖRE CEZA
Suça konu olan malın değeri 500 milyon ile bir milyar lira arasında yani "hafif" ise, hakim verdiği cezayı yarı oranında eksiltebilecek. Bu durumda aynı "kalemler" üzerinden düşünülürse fotoğraf çekebilen cep telefonları ve vasatın üzerindeki oto teyplerini çalanların cezaları yarı oranında indirilecek. Değeri 1 milyar ile 2 milyar arasında değişen malı çalan, zarar veren, gasp eden, bu değerdeki çalıntı malı satın alanlara suçun cezası tam olarak uygulanacak. Tüm mahkemelerde uygulanacak olan 2004 kriterlerine göre suç yoluyla elde edilen malın değeri 2 milyar liradan fazlaysa verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Bu durumda "yürür haldeki" arabalar da dahil olmak üzere oto hırsızlıklarında suçu işleyenlerin cezası yarısı kadar daha artırılacak. Aynı şekilde kuyumcu soyguncularının cezası da yarı oranında artırılacak.

Ersan ATAR

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Elektrik kurbanı çift toprağa da el ele gitti
 'Hasat-4' hızlı biçiyor
 SABAH YİBO'da ilk karne
 Televizyon eğlence programları babasını kaybetti
 16 kaçak domuz çiftliği saptandı
 Uğur Mumcu unutulmadı
 Emniyet Müdürü Okkan anıldı
 Lüks konuttan halk konutlarına
 Aksu vatandaşı suçlu buluyor
 Kar yağışına en çok kimsesizler sevindi
 En soğuk gece için hazırlıklı olun!..
 Arazi mafyasına uydudan gözaltı
 Türkiye en başarılı model
ÖMER ÇELİK
Siyaset, bugün ve gelecek
* DAVOS...
HINCAL ULUÇ
Yedi Ölümcül Günah.. Günah mı?..
Papa Büyük Gregory...
UMUR TALU
İstanbul'da kar felaketi!
Çocukluğumuzun en önemli ahlak...
'İstanbul'a gideceğim
Dora Bakoyanni. Atina'nın güzel ve başarılı Belediye Başkanı.
Gürcistan'da iç savaş söylentileri
EDUARD Şevardnadze'yi "Kadife Darbe" ile indirdikten sonra...
Nede olsa Mega Köy
Nede olsa Mega Köy
Türkiye'nin metropolü İstanbul'da kar yağışı Cuma 19.00'da durdu. Ama...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.