Türkiye kaçak et cenneti
İZMİR'DE yaşanan "trişinellozis" krizi, et sektörüyle ilgili sorunların da gündeme gelmesine neden oldu. İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Türkiye'de tam anlamıyla bir gıda terörü yaşandığını vurgulayarak hayvansal gıdaların, denetimsizlik yüzünden halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
BUNA DA ŞÜKÜR Prof. Dr. Yeşildere, "Şükredelim ki trişinellozis bulaştı. Tenya solium da bulaşabilirdi. Tedavisi çok zor, ölümcül bir hastalık bu. Türkiye'de özellikle hayvansal gıdaların denetimini kimin yapacağı net değil. Sağlık Bakanlığı, gıda denetim yetkisini il sağlık müdürlüklerine veriyor ama örneğin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün kadrosunda bir tane dahi veteriner yok. Tarım Bakanlığı, 15 yıldır veteriner hekim istihdam etmiyor. Türkiye'de hayvan sağlığını koruyacak yapı yok!" diye konuştu.Yılda yaklaşık 1,5 milyon ton et tüketimi olduğunu bunun sadece 500 bin tonunun denetimden geçtiğini kaydeden Yeşildere, "Tam denetim için risk bölgelerinde veteriner halk sağlığı üniteleri kurulmalı" dedi.
Özlem YURTÇU
|