kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hem övdü hem uyardı
Hem övdü hem uyardı
Notlar... Notlar... Notlar...

AB marşıyla geldi

Beethoven'ın 9. Senfonisi'yle karşılanan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Prodi, Ankara'ya hem cesaret verdi, hem de bugünkü DEP duruşması için uyardı

1963'TEN bu yana ilk kez bir AB Başkanı Türkiye'ye geldi. Komisyon Başkanı Prodi, çok az kişiye tanınan ayrıcalıkla Meclis kürsüsüne çıkıp konuşma yaptı.

Gezisi bugünkü DEP duruşmasına denk gelen Prodi, dün Meclis'te yaptığı konuşmada da "DEP'lilerin tutuksuz yargılanmasının önemi"ne vurgu yaptı, "Yakından izliyoruz" dedi.


***

Hem övdü hem uyardı

40 yıldır Türkiye'ye gelen ilk AB Komisyonu Başkanı olan Romano Prodi Ankara'da hükümetin Avrupa Birliği yolundaki reformlarına övgüler yağdırdı 3 Bugün görülecek DEP davasına da değinen Prodi, Zana ile arkadaşlarının tutuksuz yargılanmasının önemini vurgulayarak "Yakından izliyoruz" dedi 3.

AVRUPA Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Türkiye'ye yaptığı "tarihi" ziyarette AB yolunda yapılan reformlara övgüler yağdırırken, DEP Davası'nı da gündeme getirdi. Prodi, DGM'deki DEP duruşmasına 24 saat kala geldiği Ankara'da, Zana ve arkadaşlarının tutuksuz yargılanmasını istedi. Başbakan Erdoğan ise, "Bu konuda aynı hassasiyetleri paylaşıyoruz. Ancak yargıya müdahale edemeyiz" dedi. Prodi, Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşmesinde, Türkiye'nin AB'ye çok yaklaştığını vurgulayarak, "Artık sizi aramızda görmek istiyoruz" mesajı verdi. Hükümetin, AB yolunda gösterdiği kararlılıktan çok etkilendiğini belirten Prodi, "Uygulama alanında da aynı performansı göreceğimize inanıyorum" dedi. Prodi, Erdoğan'la yaptığı ortak basın toplantısında 2004 İlerleme Raporu'nun "Adil, nesnel ve derin bir analize dayandırılacağını" söyledi. Başbakan Erdoğan ise Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin altını çizerek, "Karşımıza yeni bir kriter çıkarmayın" mesajı verdi. Prodi ile Erdoğan'ın görüşmesinde, Kıbrıs Sorunu da masaya yatırıldı. Kıbrıs'ta 1 Mayıs'a kadar çözümde umutlu olduğunu kaydeden Prodi, Rum tarafına da gereken baskının yapıldığını söyledi.

MECLİS KÜRSÜSÜNDEN MESAJLAR
Meclis Başkanı Bülent Arınç ve CHP lideri Deniz Baykal'la da görüşen Prodi, TBMM'den milletvekillerine hitap etti. Kıbrıs'tan, Zana'nın yeniden yargılanmasına kadar pek çok konuya değinen Prodi'nin konuşması satırbaşlarıyla şöyle:

* KIBRIS:
AB, adanın Türkiye için ne derece önemli olduğunun farkında. Acı tarihsel olayları pek çok kişi hatırlamakta. Kıbrıs ve başkentinin bölünmüşlüğüne son vermenin zamanı artık gelmiştir. Amaç birleşik bir Kıbrıs'ın 1 Mayıs 2004'te AB'ye katılması için Annan Planı temelinde anlaşmaya varılmasıdır. Çözüm, Türkiye'nin üyelik beklentilerini de büyük ölçüde rahatlatacak ve bu yılın ikinci yarısında alınacak kararları açıkça etkileyecektir. Bu bir resmi şart değildir ancak politik bir realitedir.

* ZANA:
İdam cezasının ve Türkçe dışındaki dillere ilişkin yasakların kaldırılması en hassas konulara çözüm getirmiştir. Bu durum Türk demokrasisinin olgunluğunu gösteriyor. Savunma bütçesi üzerindeki tam parlamenter otorite de dahil, ordunun tam demokratik idaresi sorusu da cevaba ulaşmıştır. Ancak Avrupa Komisyonu, Leyla Zana'nın yeniden yargılanmasını büyük bir dikkatle izlemektedir. İşkence konusu da yakından takip edilmektedir.

* GÜNEYDOĞU:
Adalet sisteminin bağımsızlık ve etkinliğinin güçlendirilmesi, temel hakların kullanımı, sivil- ordu ilişkilerinin AB standartları ile aynı çizgiye getirilmesi ve Güneydoğudaki durum, iyileştirilmesi gereken alanlardır.

'TÜRKİYE'NİN 3. BÜYÜK LİDERİSİNİZ'
Gün içindeki temasların ardından akşam da Erdoğan'ın onuruna verdiği yemeğe katılan Prodi, Türkiye-AB ilişkilerinin güçlendirilmesinde katkısı olan üç büyük lider olduğunu söyledi. Bu isimleri Mustafa Kemal Atatürk ve Turgut Özal olarak sıralayan Prodi, üçüncü isim olarak Erdoğan'ın adını verdi. Prodi, "Türkiye hiçbir zaman Erdoğan'ın başbakanlığında olduğu kadar hızlı bir ilerleme kaydetmedi" dedi.

Evren MESCİ-Bülent AYDEMİR

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Vekillere dokunulacak
 Kamu yönetimi tasarısı dün komisyondan geçti
 Prodi cesaretlendirdi: Sizi aramızda istiyoruz
 Üç yasa bir arada çıkacak
 Avrupa Birliği için 3 koldan kulis
 İşkence cezası ağırlaştırılıyor
 Avrupa'dan tarihi ziyaret
YAVUZ DONAT
Türkiye keseleniyor
Adalet Bakanı Cemil Çiçek dün sabah...
 atv 19.00
"Ali Kırca ile..."
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 Show TV 19.30
"Ana Haber"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
 TRT 1 18.05
"Bizim Evin Halleri"
Güzelliğimizi geri istiyoruz
İki yıl önce çıktıkları seyahatten ömür boyu silinemeyecek izlerle...
Spastik çocukların mucize dostları
Bursa Doktor Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve...
Çağla'dan çorap şov
Çağla'dan çorap şov
Ünlü mankenler, önceki gece Swissotel'de düzenlenen bir çorap...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.