kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vekillere dokunulacak
Örtbas devri bitti

AB sayesinde dokunulmazlık zırhı da delindi. Artık siyasiler karşılıklı anlaşma yapıp yolsuzlukları hasıraltı edemeyecek

Yıllardır iktidarların dokunamadığı dokunulmazlık konusunda da AB kriterlerine uyuldu. Meclis, önceki gece Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi'ni onayladı.

GRECO'NUN GÖZÜ RÜŞVETTE
Bu
sözleşmeye uygun olarak Anayasa ve yasalarda da gerekli düzenlemeler yapılacak. Sözleşme hükümleri yerine getirilmezse, Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu GRECO devreye girecek.

VEKİLLER YARGILANABİLECEK
Sözleşme,
kamu görevlileri ve mahkemelerin yanı sıra, milletvekilleri ve özel sektör kuruluşlarının da rüşvet alıp vermesinin soruşturma konusu yapılıp bunların yargılanmasını öngörüyor.


***

Vekillere dokunulacak

TBMM Genel Kurulu, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi'ni uygun bulan yasa tasarısını onayladı. Böylece vekilleri yolsuzluk suçlarına karşı koruyan bir ayrıcalık kaldırılmış oldu.

ON yılı aşkın süredir her iktidar döneminde gündeme gelen, AKP ve CHP arasında da tartışma konusu olan milletvekili dokunulmazlık zırhının kapsamının daraltılması için Meclis'te önceki gece önemli bir adım atıldı. Vekillerin dokunulmazlıklarının sınırlandırılmasını da kapsayan uluslararası sözleşme, TBMM Genel Kurulu'nda çekinceler kaldırılarak kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda önceki gece yarısı Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi'nin onaylanmasına ilişkin yasa tasarısı ele alınıp, kabul edildi. Türkiye tarafından 27 Eylül 2001 tarihinde imzalanan sözleşme, "ulusal kamu görevlileri, ulusal yasama meclisi üyeleri, yabancı kamu görevlileri, yabancı yasama meclisi üyeleri, özel sektör görevlileri, uluslararası kuruluş görevlileri, uluslararası yasama meclisi üyeleri ve uluslararası mahkemeler hakim ve üyelerine rüşvet verilmesi ve bunların rüşvet almalarını, ayrıca yetki istismarının ceza mevzuatlarında suç olarak sayılmasını" öngörüyor. Sözleşme, yolsuzluk ve rüşvetten kaynaklanan gelirlerin aklanmasını da suç suç kabul ediyor.

ÇEKİNCELER KALKTI
Sözleşmenin TBMM'ye sevk edilmesinden bu yana yoğun tartışmalar yaşandı. Tartışmalar sonunda TBMM Dışişleri Komisyonu, bu madde ile birlikte tasarının üç maddesine daha konan çekinceleri kaldırarak, onayladı. Komisyona gelen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise buna karşı çıktı. Sözleşmenin Genel Kurul'daki görüşme sırası geldiğinde Dışişleri Komisyonu üyeleri, tasarı metninde kaldırdıkları çekincelerin yer aldığını görünce, tasarıyı apar topar komisyona geri çekti. Dışişleri Komisyonu, çekincelerin kaldırılmasını tekrar kabul edip, sözleşmeyi Genel Kurul'a gönderdi. Genel Kurul'da önceki gün komisyonun kararı doğrultusunda hareket etti ve çekinceleri kaldırarak sözleşmeyi onayladı. Türkiye'nin, kabul edilen sözleşmede yer alan hükümleri, yapacağı düzenlemeler ile iç hukukuna da geçirmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda, milletvekili dokunulmazlıklarının da ele alınıp, gerekli düzenlemenin yapılması gerekiyor.

AKP VE CHP BİRLİKTE ONAYLADI
AKP de bir süre önce dokunulmazlıkların kaldırılması için daha önceki direnişini yumuşatmış ve Adalet-Anayasa Karma Komisyonu'nun toplanmasını sağlamıştı. Böylece dokunulmazlık dosyalarının incelenmesi için hazırlık komisyonlarının çalışmasına olanak tanınmıştı. Dosyalar hazırlık komisyonlarında bir ay süren incelemenin ardından üst komisyon olan Adalet- Anayasa Karma Komisyonu'na gelecek ve buradan da Meclis Genel Kurulu'na indirilerek oylanıp dokunulmazlıklar kaldırılacak. Meclis Başkanı Bülent Arınç da geçen hafta yaptığı açıklamada, "Dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyen milletvekili varsa bunun önü açılmalı" demişti.

ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hem övdü hem uyardı
 Kamu yönetimi tasarısı dün komisyondan geçti
 Prodi cesaretlendirdi: Sizi aramızda istiyoruz
 Üç yasa bir arada çıkacak
 Avrupa Birliği için 3 koldan kulis
 İşkence cezası ağırlaştırılıyor
 Avrupa'dan tarihi ziyaret
YAVUZ DONAT
Türkiye keseleniyor
Adalet Bakanı Cemil Çiçek dün sabah...
 atv 19.00
"Ali Kırca ile..."
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 Show TV 19.30
"Ana Haber"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
 TRT 1 18.05
"Bizim Evin Halleri"
Güzelliğimizi geri istiyoruz
İki yıl önce çıktıkları seyahatten ömür boyu silinemeyecek izlerle...
Spastik çocukların mucize dostları
Bursa Doktor Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve...
Çağla'dan çorap şov
Çağla'dan çorap şov
Ünlü mankenler, önceki gece Swissotel'de düzenlenen bir çorap...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.