kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnternette yaya kalan, ticarette nal topluyor
İnternette yaya kalan, ticarette nal topluyor
Pazaryeri örnekleri artıyor

İnternette yaya kalan, ticarette nal topluyor

İnternet erişimi konusunda adım atmayan, elektronik pazaryeri ve iş sıralamasında 40'ıncı sırada yer alan Türkiye'nin, uluslararası ticarette rekabet şansı azalıyor.

THE Economist'in yaptığı araştırmaya göre Türkiye elektronik iş yapan ülkeler sıralamasında 40'ıncı sırada. Türkiye Avrupa Biriliği'nin kapısını aşındırırken pek çok Avrupa ülkesi elektronik standartlarını oturtmak için çaba harcıyor. KOBİ'lerin iyimser tahminlerle yüzde 18 olan bilgisayarlaşma oranı, Avrupa'da yüzde 70'lerin üstünde. İhracat yapmak isteyen bir Türk şirketi internet üzerinden iş yapabilecek altyapı ve tecrubeye erişmek zorunda. Türkiye'de internete erişim oranı oldukça düşük. Şu anda yüzde 3 veya 4 civarındaki internete erişim dünya ortalamasının da altında. Bunun yanı sıra internetin kullanım amaçları üzerine yapılan araştırmada durum yine iç açıcı değil. İnternet Türkiye'de neredeyse sadece e-posta, sohbet ve eğlence amaçlı kullanılıyor. Bunun artması için erişim kalitesi kadar, farklı içeriğin oluşması için yeni girişimlerin de desteklenmesi gerekiyor. Uluslararası şirketler için internet tehdit içerirken aynı zamanda fırsatlar taşıyor. Ancak şirketler geri dönülmez bir yola girmiş durumda.

OTOMOTİV ÖNDE
Otomotiv yan sanayi, elektronik iş ortamına en hızlı giren sektörlerin başında geliyor. Eğer alım yaptığınız çok kanal, ürün varsa, internet tüm bu alışverişleri en uygun ortamda yapmanızı sağlayacak fırsatlar sağlıyor. GM ve DaimlerChrysler gibi şirketler alımların tamamını internet üzerinden yapmak için yeniden yapılanıyor. TurkTicaretnet'in ortağı ve Genel Müdürü Murat Yanıklar'ın, 3 kişiyle başladığı 'elektronik pazaryeri' uygulaması bugün 86 kişilik bir şirkete dönüşmüş. 2003 yılında internet sitesinde gerçekleşen ticaretin hacmi 70 milyon dolara ulaşmış. Site, yaklaşık 6 bin ihracatçıya da hizmet veriyor. Diğer bir örnek de iLab Holding içerisinde kurulan ve kimyadan plastiğe, demirden çeliğe her şirketin faydalanacağı elektronik pazaryeri uygulaması. Ayrıca kişisel ve bireysel sigorta işlemleri için kullanılan sigorta uygulaması var.

VERİMİ ARTIRIYOR
Kapalı Çarşı'da 10 metrekarelik ofisi olan bir şirket, tüm dünyaya satış yapan büyük bir ihracatçıya dönüşebiliyor. "İnternet olmadan da büyütüyorum, işimi yaparım" diyen şirketlere Murat Yanıklar'ın verdiği yanıt çok önemli. Yanıklar "İnternet, dilini bilmediğiniz, fiziksel olarak ulaşamayacağınız yerde sizi müşterilere ulaştırıyor. Kısaca pazarınızı genişletiyor. Yeni müşteriler kazanmanızı sağlıyor. Ayrıca verimliliğe katkısı inanılmaz boyutta" derken, internette iş yaparken ürün ve hizmet kalitesine yani müşteri memnuniyetine verilen önemin altını çiziyor.

VERGİ KAÇAĞINA SON
İnternet üzerinden yapılan alışveriş kayıt altında tutulabiliyor. Tamamen şeffaf bir ortamda alışverişin gerçekleşmesini sağlıyor. Böylece vergi kaçaklarının da önüne geçiliyor. Tüketici veya tedarikçi şirketler kalitesinden emin oldukları mal ve hizmeti satın alabiliyor.

TİMUR SIRT

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Gelin, hep birlikte sistemi tartışalım
 Kontrolsüz hırs kaybetti yaratıcılık kazandı
 Asgari ücreti gören sendika zam yapıyor
 Türkiye işsizlikte 4'üncü
 YİD'e jet özelleştirme fiyatları artırmayacak
 Lada'nın satışları yüzde 2.000 arttı
 VW ilk spor arazi aracını üretti
 Evet, Merkez Bankası'na bildirim hatası yapılmış
 Alkollü sürücünün aracı çalışmayacak!
 Kaçak elektriğin faturası 1.5 milyar dolar
 Shell Gas'dan taksilere özel kart
 Tofaş, Ar-Ge şirketi kurdu
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Önce tek haneli enflasyon sonra Kıbrıs ve AB...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Uçak biletleri zamlanacak
Türkiye genelinde havayolu...
Türkler'in eş seçimi Almanlar'dan yana
Türk kadınları Almanlar'dan sonra en çok Avrupa ve Amerikalı eş...
Kocamla hâlâ balayı yaşıyoruz
SURİYE Cumhurbaşkanı Başar Esad'ın eşi Esma Esad sarayın kapılarını...
Ex aşıklar barıştı
Ex aşıklar barıştı
Aşk defteri bir hayli kabarık olan Işıl Sarraf ile sevgilisi...
Babasının adını yaşatacak...
Babasının adını yaşatacak...
Bugün hayatta olmayan ünlü rallici Renç Koçibey'in kızı Seben...
IMKB
E: 19,148 D:% 2.81
DOLAR
S: 1,395,000 D:% -0.71
EURO
S: 1,759,000 D:% -0.68
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.