kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Plan revizyonuna asker rötuşu
Plan revizyonuna asker rötuşu

Org. Özkök, Annan Planı'na ilişkin tutum belgesinde iki kesimlilik, toprak, asker ve garantörlük konusunda taviz verilmemesini istedi.

KKTC'DE CTP lideri Mehmet Ali Talat hükümeti kurma görevini dün alırken, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin de Ankara'da sıcak saatler yaşanmaya başlandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral. Hilmi Özkök, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek, Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Annan Planı'nda değişiklikler öngören tutum belgesi ile ilgili çekincelerini iletti. Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'ta çözüm için Annan Planı'nı müzakere zemini yaparak hazırladığı tutum belgesini Genelkurmay Başkanlığı'na da ulaştırdı. Genelkurmay Başkanlığı da Dışişleri'nin hazırladığı tutum belgesi üzerinde hafta sonunda bazı eski büyükelçilerden de görüş alarak çalışma yaptı. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, tutum belgesi ile ilgili görüşlerini Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Uğur Ziyal başkanlığındaki Kıbrıs toplantısında aktardı. Kapsamlı toplantının ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de saat 17:00'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık'ta bir araya geldi. Özkök, Başbakan Erdoğan ile görüşmesi öncesi Orgeneral Başbuğ ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ile bir görüşme yaptı.

GENELKURMAY'IN ÇEKİNCELERİ
Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök ile bir saat süren görüşme sonrasında "Kıbrıs konusunu görüştük" açıklamasında bulundu. Genelkurmay Başkanlığı'nın, Annan Planı'nda yapılmasını istediği değişiklikler ve Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı tutum belgesi ile ilgili çekincelerinin 4 madde üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi. Bunlar şöyle:

* İKİ KESİMLİLİK
-
Annan Planı'nda yer alan nüfus ve göç unsurları Ada'da iki kesimliliği ortadan kaldırıyor. Annan Planı'da ve Dışişleri'nin tutum belgesinde, Rumların Türk tarafına yerleşmesini yıllara göre düzenleyen maddede değişiklik yapılmalı. Rumların Türk tarafına yerleşmesinin uzun vadede önüne geçilmeli. Bu yapılmazsa Ada'da yeni sorunlar çıkar.

* TOPRAK PAYLAŞIMI
-
Güzelyurt Rumlara hemen terk edilmemeli. Daha önceki haritalarda yer aldığı gibi Güzelyurt'un yarısı Türk tarafında kalmalı. Toprak paylaşımında 45-50 bin Türk'ün yer değiştirmesi söz konusu, bu da sıkıntı yaratır.

* ASKER SAYISI
-
Annan Planı'nda Türk askeri varlığı 29 ayda 6 bine indiriliyor. Bu kadar kısa sürede bu kadar yüksek oranlı asker çekimi söz konusu olamaz. Asker sayısının indirilmesi, daha uzun vadeye yayılmalı ve askerin tamamen çekilmesi Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği ile eş zamanlı olmalı.

* GARANTÖRLÜK
-
Türkiye, Ada'da uluslar arası anlaşmalarla garantör ülkelerden biri durumunda. Annan Planı ise muğlak ifadelerle Türkiye'nin garantörlük hakkını sulandıran bir yaklaşım getiriyor. Türkiye'nin garantörlüğü Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı tutum belgesinde de AB hukukuna bırakılıyor. Bu durumda AB hukuku garantörlük anlaşmalarını ilerde hiçe sayabilir.

Evren MESCİ

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer'den 2 veto
 Tayyip Erdoğan'a 'Clinton modeli'
 CHP rotayı Celal Doğan'a çevirdi
 Ortaklık sorgusu
 Hoca'nın düzeltme istemi de reddedildi
 Dokunulmazlık zırhına 3 gerekçe
YAVUZ DONAT
Güler yüzlü devlet
Ankara'dan Van'a uçarken, Maliye...
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 Show TV 17.15
"Serdar..."
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Star 18.00
"Passaparola"
 Kanal D 17.00
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.05
"Afacanlar"
Allah'ın Askerleri ortalığı karıştırdı
Amerika'daki bazı Müslümanlar, gençlerden oluşan bir futbol ligi...
ABD'den Yeşil Kart isteyen sayısı azaldı
2002 yılında Amerika'dan Yeşil Kart almak için form doldurup...
Çocukları sevindirecek
Çocukları sevindirecek
Divan Pub ve Kadıköy Belediyesi, yeni yıla girerken Kadıköy...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.