kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Parmalat'ın başkanı AC Parma'yı da yaktı
Parmalat'ın başkanı AC Parma'yı da yaktı
Parmalat'ın patronu kasanın başındaydı!

Parmalat'ın başkanı AC Parma'yı da yaktı

Gıda devi Parmalat, hisselerinin yüzde 98'ini elinde tuttuğu futbol kulübü AC Parma'nın geleceğini de tehlike altına attı.

İTALYAN gıda devi Parmalat'taki ekonomik kriz, UEFA Kupası'nda Gençlerbirliği'nin rakibi olan AC Parma iflas tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Borç miktarının ana sermayeyi geçtiği belirtilen AC Parma'nın, 9 Ocak'a dek acilen sermaye artırımına gitmesi gerekiyor. Ancak AC Parma hisselerinin yüzde 98'ini ellerinde bulunduran Parmalat şirketinin, ellerinden tüm yetkiler alınmış durumda olduğu için bir şey yapabilmeleri mümkün görünmüyor. Haftasonu iflasını açıklayan Parmalat'ın Milano Borsası'da işlem gören hisseleri de durduruldu. Parmalat'ın sahibi, cumartesi günü gıda grubunun hesaplarında milyarlarca Euro'luk açık için yürütülen suç tahkikatı çerçevesinde polis tarafından gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Parmalat Grubu'ndaki ekonomik krizin boyutunun 8 milyar eurodan da fazla olması ihtimali Milano'da tutuklu bulunan patron Calisto Tanzi'nin hukuki durumu da tehlike altına soktu.

FUTBOLCULAR BEKLEYİŞTE
Parmalat'taki yolsuzluk haberleri kuşkusuz en AC Parma'yı derinden sarstı. Kulübün Genel Direktörü Patrick Nebiolo, sermaye artırımının gerçekleştirilememesi durumunda, AC Parma'da olağanüstü yönetim döneminin başlayacağını söyledi. AC Parma'nın geleceğine ilişkin bu belirsizliklerin, oyuncuları da etkilediği, ekonomik krizin AC Parma'yı elindeki oyunculardan bazılarını satmak zorunda bırakacağını vurgulayan Nebiolo, "Kriz, Brezilyalı golcü Leite Ribeiro Adriano'nun FC İnter'e geçişinin ocak ayında gerçekleşmesi ihtimalini güçlendirmiş durumda" diye konuştu. AC Parma'nın futbolcularından Sebastian Frey, kulübün bu sorunu da atlatacağına inandıklarını söyledi. Frey, "Hiçbir yere kaçmaya niyetli değiliz. Tam tersine patronumuz Calisto Tanzi'ye saygımız büyük. Kulüp yetkilileri bizlerle sürekli temas halinde. Tüm sorunlar çözülecek" diye konuştu. Kriz sonrasında "olağanüstü komiser" sıfatıyla Parmalat Grubu'nun başına geçirilen Enrico Bondi'nin, Parma Mahkemesi İflas Dairesi'ne sunduğu rapora göre, 31 Aralık 2002 tarihi itibarıyla grubun bütçesindeki açık 8,221 milyar euroya ulaşmış durumdaydı. Bondi, Parmalat Grubu'nun ekonomik durumunun 2003 yılında daha da kötüye gitmiş olduğu kanaatinde. Milano'daki San Vittore Cezaevi'nde tutuklu bulunan patron Stefano Tanzi'nin pazartesi günkü sorgusunun ardından, gözaltı kararının ihtiyati tutuklamaya çevrilmesinin istendiği bildirildi. Milano ve Parma savcılıklarının sanıklardan bugüne dek aldıkları ifadeler doğrultusunda ortaya çıkan tabloya göre, Parmalat'ta bütçedeki usulsüzlükler ve sahte belge kullanımı, 1988'den bu yana patron Tanzi'nin bilgisi dahilinde örgütlü bir şekilde gerçekleştirilmekteydi.

TANZİ'NİN BİLGİSİ VARDI
Tanzi'ye yöneltilen suçlamalara, şirket parasını sorumsuzca kullanmak da eklendi. Tanzi'nin, şirket kasasından 800 milyon euroyu kendi cebine indirdiği ileri sürülüyor. İtalyan basınının sayfalarına yansıyan bilgilere göre, Parmalat'ın üst düzey yöneticilerinden biri, savcılığa verdiği ifadede, "Biz Calisto Tanzi'ye engel olmaya çalıştıysak da kendisi bizi dinlemiyordu. Tek başına kasanın başına geçip, dilediği kadar para alıyordu" diye konuştu. Parmalat'ın uzun zamandır devam eden krizi Bank of America'nın, şirketin Cayman Adaları'na yaklaşık dört milyar euroluk yatırım yapıldığını gösteren beyanını sahte olduğu gerekçesiyle reddetmesiyle başlamıştı. Tanzi hakkında 15 yıla kadar hapis isteniyor.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Genç kuşak bastırdı çam satışları patladı
 Telekomda ilk lisansı Sabancı aldı
 Euro, yeni yıla zirvede giriyor
 İşçi emeklisine zam kararı ertelendi
 Irak'ta iş yapmak isteyene Akbank köprü olacak
 Beyaz eşyada 2 bin 500 yeni bayii geliyor
 Vadeli işlemde sözleşme tutarı 10 bin dolara indi
 Kriz merkeziyle 1.5 milyon yatırımcı artık rahat uyuyacak
 Ayaydın: Telekomünikasyon Kurumu yetkisini aşıyor
 Otoda hedef 7.2 milyar dolar
 Sezer, enflasyon muhasebesine onay verdi
 Aygaz, cirosunu 1 milyar dolara çıkardı
 İmar ödemeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
 Zayıf değil yapıcı muhalefet var
 Turkcell'e 26 trilyon liralık ceza kesildi
 'Veri imtiyazı yerli ilacı yok eder'
 İbre net 300 milyon
MUHARREM SARIKAYA
Özelleştirmede ilk yıl kayıp ikinci yıl nasıl...
İLKER SARIER
Akbank'tan tarih dersi
Sabah yöneticileri ve yazarları...
Allah'ın Askerleri ortalığı karıştırdı
Amerika'daki bazı Müslümanlar, gençlerden oluşan bir futbol ligi...
ABD'den Yeşil Kart isteyen sayısı azaldı
2002 yılında Amerika'dan Yeşil Kart almak için form doldurup...
Çocukları sevindirecek
Çocukları sevindirecek
Divan Pub ve Kadıköy Belediyesi, yeni yıla girerken Kadıköy...
Kusursuz manken yaratacaklar
Kusursuz manken yaratacaklar
Mankenlerin TSE belgeli olması gerektiğini savunan manken Şenay Akay,...
IMKB
E: 18,293 D:% 1.77
DOLAR
S: 1,403,000 D:% -0.50
EURO
S: 1,755,000 D:% -0.28
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.