kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Saddam ne anlatacak?

Saddam'ın yakalanışı Arap dünyasında beklenmedik kıpırdanmalar yaratıyor. Libya lideri Muammer Kaddafi, elindeki kitle imha silahları ve nükleer programı yoketme kararını açıkladı. Libyalı yetkililerin kendi beyanlarına göre, Kaddafi'nin 12 reaktörlü programı, meğerse gerçekten ileri noktadaymış. İran da aniden nükleer tesislerini denetime açacağını söyledi. Bunlar iyi gelişmeler. Saddam'ın tasfiyesinin Beyaz Saray'ın iddia ettiği gibi ABD'yi "daha güvenli" yapıp yapmadığı tartışma götürür; ama askeri anlamda Türkiye ve Ortadoğu'yu daha güvenli (ve özgur) kıldığı kuşkusuz. İşin psikolojik boyutu ise daha ilginç. Irak gazeteleri, Saddam'ın gidişini Iraklılar'a has şiirsel ifadelerle kutladı. El-Ahd el-Jedid, "Memleketim Mezopotamya'daki en berrak, en güzel sabah" diyordu. Irak dışındaki Arap medyasında ise Saddam'dan kurtulma sevinci, Amerikan düşmanlığı, Arap milliyetçiliği ve şaşkınlık arasında bir yerde sıkıştı kaldı. Suudi Arabistan el-Vatan gazetesinde bir yazar "Saddam'ın perişan hali beni bir Arap olarak utandırdı" diye itiraf ediyordu. Mısır'daki El Ahram bir adım ileri giderek "Hiçbir Arap, Irak devlet başkanının başına gelenleri görmek istemezdi" diyor.

Primakov niye Bağdat'taydı?
Arapların bu "utanıyoruz" nidalarını anlamak gerçekten imkansız. Bana sorarsanız Arap ve Müslümanların asıl utanç kaynağı Saddam'ın varlığıydı. Gerçek utanç, 25 milyon insanın 30 yıl boyunca onurlu hayatlar yerine köleliğe varan bir zulüm içinde yaşaması, toplu mezarlar, tecavüzler, işkenceler, Halepçe vs. idi. O zaman utanmadınız da, şimdi mi ağlıyorsunuz ey Arap aydınları! Saddam'ın ilerde yargılanışının Arap ve dünya kamuoyundaki etkisi ilginç olacak. Mahkemenin nasıl olacağı henüz belli değil. Benim merak ettigim ise, Saddam'ın Irak dışındaki "dostlarıyla" ilgili neler anlatacağı. Irak yıllar boyu petrol parasıyla Batı'da nüfuz (ve insan) satın almayı bildi. Bildiğimiz resmi görüşmeler dışında kimler el altından Irak rejimiyle bağlantılıydı? Örneğin Rusya eski Başbakanı Primakov ve bazı Rus generaller, neden savaş öncesindeki üç ayı Bağdat'ta geçirdi? Fransa'da (ya da ABD'de) Irak'a çalışan işadamları var mıydı? Peki yıllarca Irak'ın (halkı açken) petrol gelirlerini kendi bankalarında taşıyan Ürdün'de?

Sizleri tanıyacak mıyız?
Peki Irak rejiminin kolları Türkiye'ye de uzanıyor muydu? Burada Irak'tan indirimli petrol alıp bunu dünya pazarlarında satan, karşılığında Saddam rejimine el altından servis verenler var mıydı? Kuşkusuz cevap evet, ama gün geldiğinde aydınlanacak mıyız emin değilim. Sanmıyorum. Washington muhtemelen çeşitli sorgu ve belgelerde bu tarz bilgilere ulaştığında, bunları ileride kendi nüfuz alanını genişletmek amacıyla sessizce bir kenara koyuyor. Saddam tüm dünyanın gözü önünde Iraklılar tarafından yargılanıp konuşmadıkça, hiçbir şey öğrenemeyeceğiz. "Saddam'a çalışmak" savaş karşıtı faaliyetlerle uzaktan yakından alakalı değil. Söz ettiğim apayrı bir ticari ilişki biçimi. Savaş öncesinde dünyanın çesitli yerlerinde bir çok yazarçizer, gönüllü, felsefi ve vicdani yönden ABD siyasetine karşı çıktı. Ama Irak güdümünde değil. Örneğin savaş karşıtı tutumuyla tanınan bir yazar, geçmişte Saddam'la tanışma olanağını "O kanlı eli sıkmam" diyerek reddetmişti. Buna ancak saygı duyarız. Derdimiz bilerek ve isteyerek Irak rejimine çalışanlarla. Örneğin savaş öncesi tanıdığım bir diğer gazeteci, ABD gezisinin Tarık Aziz'in teşvikiyle ve Irak tarafından finanse edildiğini anlatmıştı. O bile aslında masum sayılabilir çünkü yaptığının ahlaki olarak şaibeli olduğunun farkında değildi. Saflıkla anlatmıştı bana. Ama her şeyin farkında olup karanlık gölgelerde kalanlar, arada milyarlar götürenler de var. Bir gün sizleri de tanıyacak mıyız acaba?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Diktatörler titresin   / 15-12-2003
 Kıbrıs paniği   / 08-12-2003
 İslam coğrafyası   / 01-12-2003
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Saddam ne anlatacak?
Saddam'ın yakalanışı Arap...
İYİ YILLAR BEŞİKTAŞ
İYİ YILLAR BEŞİKTAŞ
F.Bahçe'yi iki kez öne geçiren Van Hooijdonk, bir topu çizgiden...
KİM GİTSİN?
KİM GİTSİN?
Nobre'nin gelişi ile yabancı sayısı 7'ye ulaşan F.Bahçe, Alex ve...
Meclis, sabaha karşı sınırları değiştirdi
Meclis, sabaha karşı sınırları değiştirdi
DENİZLİ BÜYÜDÜ - Pamukkale'nin de aralarında bulunduğu Denizli'ye...
Karayolları cinnet yolları
Karayolları cinnet yolları
Bakan Yıldırım, karayolları için "cinnet noktası" dedi kurtuluşun...
Hastanelere 'hasta temsilcileri' geliyor
Hastanelere 'hasta temsilcileri' geliyor
Sağlık Bakanı Akdağ, rehin olaylarının yaşandığı hastanelere hasta...
Cemil Çiçek, Yargıtay'a başvurdu
Cemil Çiçek, Yargıtay'a başvurdu
Adalet Bakanlığı, 'Barış kazanacak' yazılı Kürtçe afişlerin...
Didem Çapa’ya bir dava da eski eşinden
Didem Çapa, önce Beykoz'daki yalısına düzenlenen operasyonda ele...
Yüreklerindeki ateş sönmeyecek
Elektrik sobasının perdeleri tutuşturduğu odada yalnız olan Mert, bir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.