kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mezeyle yetinmeli tatlıyla bitirmeli
Mezeyle yetinmeli tatlıyla bitirmeli

Sohbet ortamlarının vazgeçilmez içkisi 'rakı', Avrupa Konseyi Alkollü İçkiler Eksperler Komitesince de 'Türk içkisi' olarak kabul ediliyor. İşte dünyanın kabul ettiği rakının içim kuralları ve başlıca özellikleri... !.

Bütün dünyada Türkiye ile özdeşleşen alkollü içkimiz 'rakı', ülkemizde de tüm alternatif içkilere karşı liderliğini koruyor. Öyle ki, rakı üzerine yazılmış şiirler, bestelenmiş şarkılar bile var. Peki, rakı nasıl içilir bunu biliyor muyuz? Rakı içenler, "Rakı içmenin bir adabı vardır" der. Hangi bardakta içildiğinden kiminle içildiğine, yanındaki mezelere kadar rakının özen isteyen bir içki olduğu ifade ediliyor. Rakının ilk kez nerede yapıldığı konusunda kesin bilgiler bulunmasa da, ilk olarak Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya tarafından kabul edilmiş. Hemen hemen tüm ansiklopedilerde bir 'Türk içkisi' olarak belirtilen rakının Anadolu'daki öyküsü ise bundan 300 yıl öncesine kadar dayanıyor.

İSMİNİN HİKAYESİ
İsminin nereden geldiğine dair birçok kanı olsa da, varsayımlardan ilki, eski Türkçe 'rak' (beyaz sayfa) kelimesinden geldiği yolunda. İkincisi, rakının ilk kez Irak'ta yapılıp diğer ülkelere dağılmış olabileceği varsayımı. Üçüncü iddia, rakının razzaki üzümünden üretildiği için bu adı almış olabileceği. Arapça'da 'arak' sözcüğünün 'ter' anlamına gelmesi ve rakının da ismini buradan almış olduğu ise bir diğer varsayım. Rakıdan söz ederken birçok kişinin hâlâ kullandığı 'aslan sütü' tanımı, eski Osmanlı meyhanelerinde rakı fıçılarının üzerinde aslan kabartması olması, içkinin tıpkı fıçısı gibi aslan kabartmalı kaplarda sunulması ve süt renginde olmasından geliyor.

RAKI NASIL ÜRETİLİR?
Yaş ve kuru üzümlerin su ile karıştırılması ile elde edilen şıra, içine saf maya katılarak, fermantasyon sağlanıyor. Daha sonra bu sıvı damıtılarak 'suma' adı verilen üzüm aromalı içki alkolü elde ediliyor. (Suma oranı rakısına göre yüzde 70-yüzde 100 oranları arasında değişiyor.) Bu sumanın, anason tohumları ile ikinci kez damıtılmasıyla da rakı elde ediliyor. Bu şekilde üretilen rakı, meşe fıçılarda 20 ile 120 gün arası dinlendirildikten sonra satışa sunuluyor. (Rakıda yıllandırma 6 ay arasında meşe fıçılarda yapılıyor.)

FAZLA YEMEK YEMEMELİ
Garsonun servisi bittikten sonra herkes aynı anda ilk yudumu almalı ve "şerefe" diyerek bardaklar tokuşturulmalı. Rakı masasında kesinlikle küfürlü konuşulmamalı. Dil dolaşan, küfelik olana kadar içmemeli. Rakı, içen kişiyi hemen çarpıyorsa muhabbeti uzatmak için çay bardağı tercih edilmeli. Fazla yemek yememeli, mezelerle yetinmeli, mide şişirilmemeye dikkat edilmeli.

YUDUM YUDUM İÇİLMELİ
Rakı sofrasının sonunda meyve yerine tatlı yenmeli, çünkü tatlı, düşen tansiyonu yükseltecektir. Rakı içildiği zaman asla başka içki içilmemeli. Rakı, tekila gibi fon-dip değil, yudum yudum içilmeli. Kadeh tokuştururken kadeh karşımızdakinin kadehinden yukarıda tutulmamalı, kibir anlamına gelir. İçmeye başlamadan önce zeytinyağına batırılmış veya tereyağı sürülmüş bir parça ekmek yenirse, gece boyunca içki rahatsız etmeyecektir. Rakının üç katı su içilmeye çalışılmalı. Maydanoz, nane, acı süs biberi, sarmısak, soğan, rakı sofrasından eksik edilmemeli. Beyaz peynir ve kavunun rakının en iyi rakı mezesi olduğu söylenir. Rakı sofrasının baş yiyeceği balık, baş meyvesi ise şeftalidir.

Ceren BAYAR

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Demirörenler'in en mutlu gecesi
 Önce insanım sonra doktor
 Parfüm için geldi tanıtıma gitmedi
 Polis baskın yaptı Hakan Bey kaçtı
 İç savaşın nedenleri
 Değişimi seviyor
 Ritmik jimnastiğin altın kız kardeşleri
 Romanya, Saint Benoit'yı örnek aldı
 Gerçek couture gerçek bir sanat
 e-devleti çok sevdik
 Şakir'e İsrailli gelin geliyor
 Bu şaraplar yıllandırılmıyor
HAKAN & UTKU
Ya değilse?!
Saddam saklandığı çukurdan çıkarılalı...
AYŞE TÜTER
Kaymaklı piliç
ZEYTİNYAĞININ içine ezilmiş...
Didem Çapa’ya bir dava da eski eşinden
Didem Çapa, önce Beykoz'daki yalısına düzenlenen operasyonda ele...
Yüreklerindeki ateş sönmeyecek
Elektrik sobasının perdeleri tutuşturduğu odada yalnız olan Mert, bir...
Japonya'da siyaset
TOKYO: Japonya gezimizde siyasetin ve AK Parti'nin "arka...
İş mi, aşkı mı?
İş mi, aşkı mı?
Kanal D'de spikerlik yapan sosyetik güzel Aslıgül Atasagun ile...
İşkadını oldu
İşkadını oldu
Demirören Şirketler Grubu ortağı Ergin-Esin Demirören çiftinin...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.