kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

2004’teki riskler

Dünkü rakamlardan sonra enflasyon hedefinin tutturulacağı artık iyice belirginleşti. Böylece 2 yıldır üst üste resmi enflasyon hedefine ulaşılmış olacak. Bu, daha önceleri görmeye alışmadığımız bir durum. 2002 ve 2003 hedeflerinin tutması, yüzde 12'lik 2004 hedefinin inandırıcılığını da artırıyor. Olumlu bir gelişme ancak ortada dikkatle izlenmesi gereken bazı riskler var. Bu riskler, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Raporu'nda belirtiliyor. Önce olası gelişmelere bakalım:
-İç talepte Merkez Bankası şu an itibariyle 2003 enflasyon hedefinin gerçekleşmesini riske sokacak bir baskı görmüyor. Ancak 2004 konusunda henüz emin görünmüyor.
-Faizlerdeki gerileme karşısında tasarruf sahipleri tüketime yönelebilir. Öte yandan halkın gelir düzeyi birkaç yıldır enflasyon karşısında ciddi biçimde geriledi. Bu durum iç talepteki olası bir artışı sınırlayacaktır. Merkez Bankası özel tüketim harcamalarının 2004 hedefine katkısının 2003'e göre daha az olacağını düşünüyor.
-Bu yılki ihracat performansı 2004'te de sürerse firmalar kapasite artırabilirler ve bu da özel sektörü yatırım harcaması yapmaya zorlayabilir. Kamunun tüketim ve yatırım harcamalarında ise program gereği artış hızının oldukça düşük olması bekleniyor.
-Tarımda 2004'ün 'iyi yıl' olacağı beklentisiyle Merkez Bankası, tarımsal üretimin artmasını ve enflasyonu olumlu etkilemesini bekliyor. Sanayide ise üretim artışının motoru ihracat olacak.
-Merkez Bankası'na göre bu yıl enflasyon düşüşünde önemli payı olan kurlar "mali ve parasal disiplin sürdükçe" sorun olmayacak. Nitekim dünkü rakamlar ekimdeki kur sıçramasının etkisinin hiç de korkulduğu kadar olmadığını gösterdi.
-2004'te elektrik ve doğalgazda fiyat artışı olmayacağı açıklandı. Ham petrol fiyatları ve kurlarda olağan dışı sıçrama olmadığı sürece kamuda enflasyon hedefini tehlikeye atacak bir fiyatlama davranışı beklenmiyor.
-Kamu kesiminde 2004 için ücret artışları enflasyon hedefiyle uyumlu belirlendi. Dolayısıyla buradan da sorun beklenmiyor. Gelelim risklere:
-Merkez Bankası'na göre önemli bir bölümü dövize endeksli olan borç stokunun kırılgan yapısı hâlâ devam ediyor. Bu, gözardı edilmemesi gereken bir tespit. İşler ters gittiğinde enflasyon beklentilerini olumsuz etkiler.
-Banka, yerel seçimler öncesinde kamu yatırımlarının artması olasılığına dikkat çekiyor. Bu aslında yaygın bir endişe. Programlananın ötesindeki kamu harcamaları enflasyon açısından ciddi bir risk olur.
-Gıda ve turizm fiyat artışlarının düşük kalması 2003'teki enflasyon düşüşünde önemli rol oynamıştı. Ancakw bu eğilim 2004'te aynen devam etmeyebilir.
-Eğitim ve sağlık gibi bazı sektörlerde geçmiş enflasyona endeksli fiyatlama alışkanlığı sürüyor. Bu alışkanlığın kırılması lazım.
-Kamu 2004 ücret ve fiyat ayarlamalarını enflasyon hedefiyle uyumlu bir şekilde oluşturdu ancak hedefe ulaşabilmek için özel kesimin de aynı davranışı göstermesi gerekiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Piyasaların Kıbrıs senaryosu   / 13-12-2003
 Dolar/Euro nereye gidiyor?   / 11-12-2003
 Bu bankacılık bize dar geliyor   / 06-12-2003
 2004’teki riskler   / 04-12-2003
YAVUZ SEMERCİ
AKP'nin yanlışı
İmar Bankası'na el konulduğu gün, tüm...
İLKER SARIER
Boğucu şartların dekonsantrasyonu
Yüce milletimize...
SERVET YILDIRIM
Hükümetin asgari ücret sıkıntısı
AKP'ye yakın...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yatırım yapacak başka borsa iş yapacak başka banka mı...
Çapa yalısına tarihi eser baskını
Ünlü Çapa ailesinin kızı Didem Çapa'nın Beykoz'da bulunan yalısına...
Yanlış alarmla başlayan takip kanlı sonlandı
Bir taksiden gelen yardım sinyali ile polis, gaspçı sandığı üç gencin...
Hevesi kursağında kaldı!
Hevesi kursağında kaldı!
Helin Avşar, iki aydır Dolmabahçe Süzer Plaza'nın patronu...
Şeb-i Arus'a gidemedi
Şeb-i Arus'a gidemedi
Sosyetikler Mevlana'ya aşırı bir ilgi duymaya başladılar.
IMKB
E: 17,742 D:% 2.97
DOLAR
S: 1,432,000 D:% -0.07
EURO
S: 1,772,000 D:% 0.00
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.