kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Anka Kuşu geri döndü

Seymour Hersh ABD gazeteciliğinin yüz aklarından biri. İktidarlara, güçlülere "ilişik, bitişik" olmadan onları deşer; saygınlığından ötürü "içeriden" iyi haber almasına rağmen, "kimsenin adamı" olmaz... Rahatsız eder, ama haklı çıkar. "Araştırmacı gazetecilik" üstüne çok sözü olanların Hersh'den hem iyi gazetecilik, hem de bağımsız gazetecilik üstüne öğreneceği çok şey vardır. Hersh, saygın The New Yorker dergisinin 15 Aralık sayısı için yine didikleyen bir yazı kaleme aldı. Yazı, ABD'nin Irak'ta artık daha fazla oranda "örtülü operasyonlar"a, "özel kuvvetler"e başvuracağını, bu yönde İsrail'le de örtülü ve derin bir işbirliğine başladığını, İsrail ordusunun Batı Şeria ve Gazze'de suikast, adam kaçırma gibi eylemleri yürüten "Mist'ravim" biriminin de model alındığını yazıyor. Savunma Bakanı Rumsfeld'in bu yeni politikayı yerleştirdiğini belirten Hersh birkaç isme de ışık tutuyor.

***

Biri, İstihbarattan Sorumlu Bakan Yardımcısı olarak güç kazanan Stephen Cambone ile yardımcısı General William Boykin. Ayrıca, bakanlıkta "Özel Harekatlardan Sorumlu" kılınan emekli general Thomas O'Connell. Boykin'e, bu işlerin arkasındaki bir tür "kafa yapısı"nı "bizimkiler"in de anlaması için döneceğiz ama, O'Connell'ın çarpıcı özelliği, bir zamanlar Vietnam'da "Phoenix (Anka Kuşu) Programı" nı yürütmüş olması. "Anka Kuşu"nu, bu isimle yazdığı kitapta Douglas Valentine şöyle tanımlıyor: "1967'de Saygon'da CIA tarafından devreye sokuldu. Cinayet, suikast, kaçırma ve sistematik işkence yoluyla, direnişçi Vietkong'un sivil altyapısını ve desteğini bertaraf etme programıydı. Cenevre Sözleşmesi'nin açık ihlaliydi. ABD 1975'te Vietnam'dan çekilirken, CIA cinayet belgelerinin çoğunu imha etti; kalanlar ise, yasaya rağmen hala kamuoyunun bilgilenmesine açılmadı." Hersh, Anka Kuşu'nun 1968-72 arasında, Vietnam istatistiklerine göre 41 bin, ABD rakamlarına göre 20 binden fazla ölümden sorumlu olduğunu söylüyor o dönemde CIA'nın Anka sorumlusu (sonradan CIA Başkanı) William Colby'nin Kongre'deki bir tanıklığında, "Yapılmaması gereken çok şey yapıldı" deyişini aktarıyor.

***

Hersh, tüm bölgede (sadece Irak'ta değil) "teröristlere karşı" her türlü eyleme yetkili kılınan "Task Force 121" adlı örtülü operasyon özel kuvvetinin faaliyetinin arttığına dikkat çektiği yazıda, Boykin'e özel bir yer ayırıyor. Bunu aktarayım da, bizim sivil ve asker yöneticilerimiz ile medya zihni açıklarımız, ister İslami duyarlılıkta, ister laik titizlikte olsunlar, kimlerle dans ettiklerini biraz düşünsünler. Hersh, Boykin'in askeri üniformasıyla kiliselerde verdiği vaazlarda, İslam dünyasından "Şeytan" olarak söz ettiğini belirtip, bakan Rumsfeld'in onun şu sözlerini ısrarla duymazdan gelişine şaşırıyor: "Şeytan bizi imha etmek istiyor. Bizi bir millet olarak, bizi bir Hıristiyan Ordusu olarak imha etmek istiyor. Bush, Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te dua eden bir adamdır. Bush Başkan olarak seçilmedi, Tanrı tarafından tayin edildi. İslam dünyası Amerika'dan nefret ediyor çünkü biz inananlardan oluşan bir milletiz." Şimdi, bir nevi "Anka Kuşu"nun bu kafadaki adamlar tarafından diriltildiğini, suikast, cinayet, sabotaj, adam kaçırma, işkence, provokasyon için yeraltından dolanan özel kuvvetlerin, bu kafadakilerce yönetildiğini ve hedeflere yöneltildiğini de bir düşünün. Veya... Düşünmeyin! Kuş olarak kalın!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İşte Saddam'ın ilk sorgusu (2)   / 17-12-2003
 İşte Saddam'ın ilk sorgusu (1)   / 16-12-2003
 Sorumsuz sorumlular   / 14-12-2003
 'Dinci terör'le savaşın generali   / 12-12-2003
 Anka Kuşu geri döndü   / 11-12-2003
 Tanımadığımızı tanıyınca, tanıdığımız...   / 10-12-2003
 Sokaktan akan düşler   / 09-12-2003
 Önce aklın pasını temizleyeceksin!   / 08-12-2003
 Hayvanlık bunun neresinde!   / 07-12-2003
 Ecevit’in sır dolu mirası!   / 05-12-2003
MEHMET BARLAS
Deniz Seki mi, Saddam mı daha erkekçe davrandı?
Biz köşe...
ALİ KIRCA
Hesaplaşma
Görünen odur ki; iki tarafın hesapta olmayan...
SAVAŞ AY
'Yurttan dertler korosu'
Gelin yazar bencilliğini bir...
ÖMER LÜTFİ METE
Kıbrıs ninnileri
Seçimde "halkın verdiği mesaj" üstüne...
REFİK DURBAŞ
Polis, kime anlatsın derdini?
Geçen cuma günü bu köşede...
MEHMET TEZKAN
CHP'de yine aynı kriterler mi?
GERÇİ henüz karar...
EMRE AKÖZ
'Caponlar'ı nasıl bilirsiniz?
KİMİ ırkçılık der, kimi...
UMUR TALU
İşte Saddam'ın ilk sorgusu (3)
Sorguda üçüncü gün. İran...
Savaşçı mı yoksa esir mi?
SADDAM nasıl yargılanacak. ABD önce "esir" dedi. Cenevre...
İşkence kasetleri izlettirilecek
AMERİKA, cumartesi günü yakalanan Irak'ın devrik lideri Saddam...
Gençlere tam not
Gençlere tam not
Terim, çoğunluğu gençlerden oluşan kadronun, ortaya koyduğu futboldan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.