kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Ecevit’in sır dolu mirası!

Bülent Bey artık bırakırken, siyasi hayatında, çoğunun aksine zıplatmadığı mal varlığını değil, hafızasını halka miras devretmeli. Deneyimleri, resmi anıları, hangi ülke lideri ona ne demişti türünden bir arşiv değil. Asıl önemlisi, iki dönem. Biri, 12 Eylül 1980 darbesinin öncesi. Ona, "Türkiye'de kontrgerilla var" dedirten dönem. Hani sonradan yuttuğu o sözü dedirten, onca insanın öldürülmesinden geçip Şili darbesi emsali üstünde yürünerek ABD'nin deyişiyle "Bizim çocukların darbesi"ne gelinen, kendisine suikast girişimleriyle de içine işleyen o dönem. Sadece tarihe belge değil, Türkiye'nin kendisini daha iyi tanıması, halkın kimler tarafından nerelere sürüklendiğini bilebilmesi, karanlığa vuran ışıkla önümüzün ve arkamızın görülebilmesi için zorunlu bir şahitlik... "Devlet adamlığı" ne denli güçlü bir susturucu olursa olsun, "halkçı" sıfatıyla halkın omuzlarında yükselmişliğin vefa ve veda borcudur bu. Kendi hafızamızın küllerini de deşerek, ona sorabilmeliyiz: "Bülent Bey; o günlerde olan neydi? Neden ve neye dayanarak öyle söylemiştiniz? Neden ve hangi baskılarla o tespitten vazgeçtiniz?"

***


Böylesi zengin bir bilgi ve tanıklık arşivinde başka çok mevzu vardır ama,
ikinci tanıklık en yakın dönemden olmalı. 28 Şubat sonrasında, önce Yılmaz, sonra kendi başkanlığındaki koalisyonların tanıklığını halka açmalı Ecevit. Halkın oyları ve parlamento oluşumu dışında, hangi güçlerin bu sürece duhul ettiklerini anlatabilmeli önce. Sonra, "kendi dürüstlüğü"ne rağmen, bu dönemin neden ve nasıl en sıkı peşkeş, en azgın suiistimal, en arsız kayırma, en yırtıcı soygun süreci olduğuna tanıklık edebilmeli. Bize yardımcılarının marifetlerinden... Banka yamyamlıklarının ayrıntılarına... Kurdukları medya ittifakının rezilliklerine... Şimdi "darbe... ihanet" diye öfkelendiklerinin içyüzüne kadar çok şey anlatmalı. Bize, demokrat, milliyetçi, memleketsever, hayırsever, hukuk düşkünü... ve her neyse, iş dünyasının bazı isimlerinin, toplumun çoğunluğuna inat, hangi talepleri, hangi kayırmaları tatlı-sert ilettiklerini... Bize, etikçi, ahlakçı, gazetecilik allamesi medya dünyasının hangi şöhretlerinin kapısını neden, nasıl, hangi üslupla, ne tür talepler ve tehditlerle aşındırdıklarını, bilgisi dahilinde ya da gıyabında hangi tezgahlarda ne dokuduklarını, neler sipariş ettiklerini, ne karşılığında susup ne zaman "darbe ve ihanet" örgütlediklerini aktarmalı.

***


Bunları hafızasının derinliklerine, unutmanın boşluklarına, korkunun hücrelerine, Allah geçinden versin ama, ölümün sessizliğine gömmemeli. İntikam olsun, laf olsun, torba dolsun, ortalık karışsın diye değil elbette... Ama, halk bilsin, geçmişi anlasın, onları tanısın, geleceği görebilsin... O pespayelik enkazı üstüne hukuk, adalet, demokrasi otursun diye... Halk; tanıyarak, bilerek, tasfiye ederek bilginin, bilincin, aklın, vicdanın ördüğü kurumlarla huzur bulsun diye anlatmalı. Bilinemezliğin korkusu, şirret güçlerin oyunları, arsızlığın hükmü, namussuzluğun tahakkümü, sırların kuşatması sona ersin diye o tanıklığı yapabilmeli. Ve biz bugün de, yarın da arkasından diyebilmeliyiz ki... Şunu yaptı, bunu yaptı, iyiydi, kötüydü... Ancak, öyle bir final oldu ki, ortak aklımız başımıza geldi, gözlerimizin pası, kulaklarımızın kiri silindi, sessizliğin, duyarsızlığın, korkunun toplumsal felci çözüldü. Bunu yapabilir misiniz, o mirası bırakabilir misiniz Bülent Bey?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İşte Saddam'ın ilk sorgusu (2)   / 17-12-2003
 İşte Saddam'ın ilk sorgusu (1)   / 16-12-2003
 Sorumsuz sorumlular   / 14-12-2003
 'Dinci terör'le savaşın generali   / 12-12-2003
 Anka Kuşu geri döndü   / 11-12-2003
 Tanımadığımızı tanıyınca, tanıdığımız...   / 10-12-2003
 Sokaktan akan düşler   / 09-12-2003
 Önce aklın pasını temizleyeceksin!   / 08-12-2003
 Hayvanlık bunun neresinde!   / 07-12-2003
 Ecevit’in sır dolu mirası!   / 05-12-2003
MEHMET BARLAS
Deniz Seki mi, Saddam mı daha erkekçe davrandı?
Biz köşe...
ALİ KIRCA
Hesaplaşma
Görünen odur ki; iki tarafın hesapta olmayan...
SAVAŞ AY
'Yurttan dertler korosu'
Gelin yazar bencilliğini bir...
ÖMER LÜTFİ METE
Kıbrıs ninnileri
Seçimde "halkın verdiği mesaj" üstüne...
REFİK DURBAŞ
Polis, kime anlatsın derdini?
Geçen cuma günü bu köşede...
MEHMET TEZKAN
CHP'de yine aynı kriterler mi?
GERÇİ henüz karar...
EMRE AKÖZ
'Caponlar'ı nasıl bilirsiniz?
KİMİ ırkçılık der, kimi...
UMUR TALU
İşte Saddam'ın ilk sorgusu (3)
Sorguda üçüncü gün. İran...
Savaşçı mı yoksa esir mi?
SADDAM nasıl yargılanacak. ABD önce "esir" dedi. Cenevre...
İşkence kasetleri izlettirilecek
AMERİKA, cumartesi günü yakalanan Irak'ın devrik lideri Saddam...
Gençlere tam not
Gençlere tam not
Terim, çoğunluğu gençlerden oluşan kadronun, ortaya koyduğu futboldan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.